Förortsmarsch för upprustning

2012-04-21 00:30:16


I Angered har protester mot nedrustning och nedskärningar pågått i många år.

Den ständiga nedrustningen av Göteborgs förorter har under lång tid fött en motreaktion. Motstånd i olika former har riktats mot S-politikernas ”besparingar”.
I Angered har protesterna varit störst och pågått under flera år. Debatter, stormöten, demonstrationer, ock­upationer och blockader hör till de kampformer som Angereds befolkning organiserat för att försvara sin sociala service.

I omgångar har olika verksamheter slagits för sin överlevnad. Senast handlar det om skolor och fritidsgårdar. Nu har ett nytt initiativ till en motståndsvecka vuxit fram underifrån. Nu är det nog, är den samlande parollen som nu samlar en rad arbetsplatser och föreningar i Angered.

I Hammarkullen är så gott som varje verksamhet delaktig i protesterna. En central roll har skolor och fritidsgårdar, men också det lokala föreningslivet.
Arbetsplatser och föreningar som anslutit sig mot S-nedskärningarna är Ungdomspalatset Gårdsten, Mixgården, GUTS mötesplats Angered, Tyrolens Fritidsgård, Kultur Atom, Mötesplats Simone, Fun House Hjällbo, Eriksbo fritidspark, Hyresgästföreningen Sandeslätt, Lotsarna Angered, personal vid Folkets Hus Hammarkullen, personal vi Angereds skolor, Föräldragruppen för Angereds skolor FAS, Chalmers universitet för urbana studier med flera. Det är unikt i Angered att så många verksamheter enas i en gemensam kamp. Tidigare har kampen stått för enskilda verksamheter en åt gången. Nu reser sig Angered tillsammans mot nedskärningarna.

Detta har i sin tur satt marken i gungning under fötterna på tjänstemännen och politikerna. Hot om repressalier riktas mot arbetsplatserna från politiker, tjänstemän och höga chefer som menar att personalen inte får delta i Förortsmarschen eller protesterna utanför kommunfullmäktige.
Dessa olagliga hot har ökat efter lärarnas fantastiska protester, där hundratals lärare gjorde om sin studiedag till en protestdag mot stadsdelsnämndens (SDN) högsta ledning.
Tjänstemännen har till personalen på flera fritidsgårdar meddelat att de inte får delta i protesterna. Tal om lojalitet mot arbetsgivare, som tidigare börjat krävas vid privata arbetsplatser, används nu flitigt inom kommunen. Hotfulla krav på lojalitet med arbetsgivaren har varit fruklösa. Den allmänna stämningen är: Nu är det nog!

Angereds arbetare och unga känner att man inte har något att förlora längre, och inget annat val än att kämpa.
– Det talas om lojalitet till arbetsgivaren. Cheferna talar om att de hellre vill ha dialog än protester. Men var är lojaliteten till de anställda, var är lojaliteten till ungdomarna och var är lojaliteten till området. De som avstått från dialog är tjänstemän och politiker, säger Johannes Lundberg, en av initiativtagarna till Förortsmarschen och medlem i Rättvise­partiet Socialisterna.

Den 19 april avgår Förortsmarschen från Hammarkulletorget klockan 13.00 – en tre timmar lång demonstrationsmarsch till Gustav Adolfs torg och kommunfullmäktiges möte.
Protesterna riktas mot den socialdemokratiska majoritetens nyliberala nedskärningspolitik. Förortsmarschens krav på mer pengar till Göteborgs förorter, kommer efter år av protester mot de lokala stadsdelsnämnderna som bara slagit ifrån sig kritiken.
SDN Angereds ordförande Håkan Linnarsson, tillika Socialdemokrat, rapar upp sitt mantra om att han bara har fått en påse pengar att fördela. Då SDN inte är beredda att erkänna att ­pengarna inte räcker och kräva mer för att undgå nedskärningar, marsch­erar vi.
Linnarsson menar också att det bara är marginella förändringar som sker vid besparingar på 600 000 kronor på Angereds fritidsgårdar. Men vad det innebär är stängd sommarverksamhet och borttagande av utbildning för personalen. Om det är margi­nella förändringar ser vi med oro på de stora nedskärningar som väntar. För det finns ingen sista nedskärning.
Att tjänstemännen vägrar att komma med något utlåtande om hur dessa ”besparingar” ­kommer att se ut visar också hur pressade de är.

På Gustav Adolfs torg väntas fler förorter ansluta med egna krav.
I Bergsjön pågår kampen för bättre bostäder, mot privata hyresvärdar, med krav på kommunalisering och tvångsförvaltning. I Biskopsgården fortsätter kampen för en fritidsgård.
Förortsmarschen är ett ­initiativ med utgångspunkt i att samla Göteborgs förorters gemensamma motstånd mot nedskärningarna i ett långsiktigt perspektiv.
Stå upp för din förort, anslut er till Förortsmarschen.
Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!