Fortsatt kamp vid Sydafrikas gruvor

2012-11-11 13:45:13


Strejken Lonmins platinagruva i Marikana blev en historisk vändpunkt.

Den tre månader långa vågen av strejker bland Sydafrikas gruvarbetare fortsätter ännu när detta skrivs, även om massavskedanden och fortsatt hård repression kombinerat med små eftergifter har fått många att återgå.

Strejkrörelsen omfattade som mest 100 000 gruvarbetare.
Minst 50 gruvarbetare har dödats och många fler skadats av polisens våld under proteströrelsen.
Även enligt officiella uppgifter dödades 34 gruvarbetare, skadades 78 och greps 275 under massakern vid Lonmins platinagruva i Marikana den 16 augusti.
Arbetarna vid Lonmingruvan vann därefter en löneförhöjning med 22 procent till 12 500 rand, vilket motsvarar 9 600 kronor, i en seger som har inspirerat till fler strejker. Också vid Coal of Africas gruva i Mooiplats uppges lönen ha höjts, med 26 procent, efter en strejk.

Gruvbolagen, de tama facken och ANC-regeringen hoppas när detta skrivs att ”det värsta är över”.
Men fortfarande strejkar sedan den 12 september 30 000 gruvarbetare vid Anglo American Platinum (Amplats), som är världens ledande platinaproducent.

Det idag otroligt misskrediterade gruvarbetarfacket NUM (National Union of Miners) misslyckades den 27 oktober med att återta kontrollen.  Ett massmöte arrangerat för återgång samlade emellertid mycket färre deltagare än arrangörerna i NUM hade hoppats och möttes samtidigt av arga motdemonstranter.
Gruvarbetarna vid Amplats nobbade också den deadline som satts till den 30 oktober för löftet om återanställningar av de 12 000 avskedade arbetare som getts av Amplats ledning. Detta trots nya hot om nedläggning av de fyra ­Amplats-gruvorna i Rustenburg och att strejkande demonstranter samma dag besköts med tårgas och gummikulor.
Notiser i sydafrikansk och interna­tionell press vittnar om fortsatta oroligheter även på andra platser.
Så har kolgruverarbetarna vid Magdalenagruvan i norra KwaZulu-Natal strejkat sedan den 17 oktober, efter att två gruvarbetare dödats.
Förra torsdagen avskedades 400 strejkande gruvarbetare vid gruvbolaget Xstratas kromgruva i ­Kroondal.
Även vid AngloGold Ashanti, världens tredje största producent av guldtackor, rapporterades om kortvariga produktionsstopp efter underjordiska sittstrejker vid två gruvor, i Mponeng och TauTona.

Strejkrörelsen vid Sydafrikas gruvor beskrivs av kommentatorer som en ”katalytisk händelse”, som skakar den så kallade trepartsalliansen mellan ANC, Cosatu (Sydafrikas LO) och det sydafrikanska kommunistpartiet.
Rättvisepartiet Socialisternas systerorganisation Democratic Socialist Movement, DSM, som hela tiden har deltagit i ledningen för strejkkommittéerna, får också omfattande stöd för sina argument för en nytt massarbetarparti.

Arne Johansson

Stöd gruvarbetarnas kamp i Sydafrika. Ekonomiska bidrag kan ­sändas direkt till:
Workers Defence Fund
Standard Bank, South Africa
Kontonummer/Account Number: 300495986
BIC/SWIFT-kod: SBZAZAJJ

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!