Fortsatt kris för Northland – återigen på randen till konkurs

2014-07-31 14:35:52




Gruvföretaget Northland är på nytt på randen till konkurs, då företaget i slutet av juni tvingades ställa in alla betalningar och nu återigen tvingades genomgå en så kallad rekonstruktion. Fallande järnmalmspriser har gjort att företagets planer för gruvan i Pajala spolierats och hittills har 63 anställda blivit uppsagda. De 343 anställda i bolaget får nu sin lön via den statliga lönegarantin.

Krisen i bolaget har egentligen pågått sedan slutet av 2012 när det blev uppenbart att pengarna bolaget skrapat ihop på finansmarknaden inte räckte till att starta upp driften. Sedan dess har jakten på nya finansiärer pågått mer eller mindre oavbrutet. 

Förra året undveks konkurs genom att bland andra Folksam, Peab, Metso och riskkapitalbolaget Norrskenet (med statliga LKAB som delägare) gick in med nya pengar och nya lån. Trots att den första produktionslinan kom igång 2013 avslöjades bara någon månad senare att det behövdes ytterligare en miljard kronor – som Northland inte lyckats få ihop.

Under 2014 har krisen fördjupats när världsmarknadspriset på järnmalm fallit 30 procent till mellan 90 och 100 dollar (620-680 kronor) per ton. Många tror på ytterligare fallande priser.

För Northland är problemet inte kvalitén på malmen eller kanske inte ens produktionskostnaden – utan att bolaget från första början varit i händerna på riskkapitalister som kräver hög ränta för att låna ut deras pengar till investeringar.

RS/Offensiv har sedan länge varnat för att de höga järnmalmspriserna varit ohållbara, eftersom de till stor del byggt på den ohållbara tillväxten i den kinesiska stålindustrin och byggindustrin. Nu bromsar tillväxten in i Kina, samtidigt som de stora gruvjättarna Rio Tinto, BHP Billiton och Vale ökar sin produktion kraftigt efter nyinvesteringar.

Det är inte bara uppsagda gruvarbetare och småföretagare som nu råkar illa ut. Muonio sameby, som förlorat stora betesmarker på grund av gruvan och har förhandlat med Northland om ersättning, riskerar nu att få ersättningen utebliven samtidigt som en ekologisk katastrof skulle hota om gruvan stängde och det inte finns avsatta pengar för att städa upp.

Eftersom en stor del av investeringarna i Northlands gruva redan är gjorda är det dock sannolikt att någon försöker driva gruvan vidare – även om Northland inte skulle klara av den nuvarande rekonstruktionen. Problemet är dock att det inte finns någon långsiktighet. Anställda, lokalbefolkning, miljön och så vidare är helt i händerna på internationella spekulanter, vars enda intresse är vinst. 

Därför säger RS/Offensiv: Förstatliga gruvindustrin för demokratisk kontroll och planering av investeringar, efter behoven hos människor och miljö! ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!