Glimtar av kampen 2009 – gnistor till nästa år

2009-12-30 13:00:01




Sopgubbar i vild strejk

Fredagen den 6 februari hämtade sopgubbarna i Stockholm sina sopbi-lar som vanligt, men inte för att häm­ta sopor utan för att inleda en strejk mot att det företag som vunnit upphandlingen i tre stadsdelar, Liselotte Lööf AB (LLAB), planerade att infö-ra ett nytt lönesystem med stora ­lö­nesänkningar och dessutom en 20- procentig ökning av arbetsbördan.
Strejken var enad och beslutsam.

Sopstrejken visade att det är mest effektivt att ta ut alla löntagare på samma gång.
Till skillnad från stafettstrejker (som fackförbunden oftast kör med) ger man inte arbetsgivarna andrum, strejken blir mer slagkraftig och därmed oftast kortare.
Sammanhållningen var avgöran­de, liksom det stora stödet för strejken.

Elever strejkade mot Israels terrorkrig i Gaza

”Israel ut ur Gaza!”, skanderade 150 elever på skolgården på Tensta Gymnasium och lät som dubbelt så många. Den 16 januari drog de aktiva i Elever Mot Krig på skolan ut sina skolkamrater i en entimmesstrejk mot Israels krig och massaker i Gaza.
Eleverna på Tensta Gymnasium visade vägen för en slagkraftig anti-krigsrörelse som sedan inspirerade många elever från andra skolor på lördagens demonstration.

Stoppa nazisternas våld

  • Mordförsök på RS:aren Mattias Bernhardsson den 22 mars.
  • Dagen innan hade nazister attackerat RS:are efter en demonstration mot Irakkriget i Stockholm.
  • Mobb mot flyktingar i Vännäs i maj, som besvarades med stora antirasistiska demonstrationer.
  • I juli döms nazister till fängelse efter attacker på bland annat RS-medlemmar i Göteborg.
  • Den 12 oktober – 10 år sedan mordet på Björn Söderberg.
  • Antirasistiska demonstrationer till minne av Kristallnatten i Gö­teborg och Luleå den 9 november.
  • Nazistiska SMR bortkörda i Luleå den 15 november.
  • Nationaldemokraterna slängs ut från gymnasie­skola i Göteborg den 25 november.
  • SMR utbuade i Stockholm den 28 november.
  • Mattias Bernhardsson och Joel Eriksson tilldelas ett pris på 50 000 kronor av Artister mot nazister för sitt arbete, den 30 november.

Kamp mot högerpolitiken

Tillsammans med Socialistiska Partiet och oberoen­de kandidater lanserade Rättvisepartiet Socialisterna i slutet av mars ArbetarInitiativet (AI) – ett helt nytt alternativ i EU-valet den 7 juni.
AI fick en flygande start med protester vid Volvos aktiestämma i Göteborg och med ”begravningen av nyliberalismen” utanför Swedbanks aktiestämma i Stockholm.

Den 15 september i år genomförde Septemberalliansen på nytt en stor demonstration i Stockholm i samband med riksdagens öppnande. Över 2 000 tågade bakom huvudparollen ”Vi vägrar betala kapitalismens kris!”.
Kampen mot regeringens högerpolitik följdes sedan av olika protester mot den försämrade sjukförsäkringen.
Året som gått har också kännetecknats av en växande ilska mot facktopparnas passivitet. I maj lanserades ett uppmärksammat fackligt gräsrotsuppror som manade till kamp mot kapitalismens kris och arbetslöshet – för kämpande och demokratiska fackföreningar.
Mer än något annat hade vårens AMF-skandal avslöjat fackledarnas isolering. LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin, som satt i AMF:s styrelse, hade inte reagerat när direktörerna fick bonusar och guldkantade pensionsavtal, trots förluster. I Aftonbladets läsarundersökning i april krävde 90 procent att LO:s ordförande skulle avgå. I Umeå krävde AI LO-basens avgång.

Lagerarbetarna som satte sig i respekt

Hela veckan innan midsommarhelgen var majoriteten av arbetarna på vin- och spritlagret Lagena i Jordbro, Haninge, ute i en imponerande vild strejk mot att företaget varslat samtidigt som man tar in inhyrd personal. Stöduttalanden och aktioner genomfördes över hela landet. Till sist avskedades 26 av de 33 varslade, men genom strejken har de anställda satt sig i stor respekt – inte bara på Lagena utan i hela landet.

Lagenaarbetarna engagerade sig också i november för att rädda jobben på Coop, något som närmast skrämde slag på cheferna. Den plane­rade outsourcingen inom Non-foodverksamheten på lagret i Bro stoppa- des. Dessutom gick arbetsgivarna med på att begränsa bemanningsföretagen med en maxnivå på tio procent per terminal. Detta var en viktig seger och ett resultat av bestämdhet och solidaritet.

Helgtillägget Kampen för de kommunanställdas helgtillägg i Luleå har varit massiv under hela hösten. Men efter sju månaders protester och kamp för helgtillägget och mot lönesänkningar i Luleå skrev den lokala Kommunalsektionen, utan att fråga medlemmarna, under ett avtal. Avtalet innebär för de fles­ta personal i äld­re- och handikappomsorg lönesänk- ningar på mellan 350 och 840 kronor i månaden. Avtalet är ett svek mot alla som kämpat och visar återigen på behovet av en ny och kämpande ledning för Kommunal i Luleå.

Rädda skola och fritids!

Runt om i landet har föräldrar, lärare och elever tagit strid mot nedskärningar, nedläggningar och privat- iseringar. Och kamp lönar sig.
Inte minst i Göteborg har strejker, demonstrationer, uppvaktningar, namninsamlingar och andra protestaktioner räddat skolor, fritids, nattis och bibliotek.
”Göteborgarna har tagit strid för sitt fritidshem, nattis och sin skola”  skrev Göteborgs-Posten den 16 oktober under rubriken: ”Det lönar sig att protestera”.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!