GM och Ford svarta hål för Volvo/Saab

2008-10-22 20:40:34




”Ford blev Volvos stora olycka” lyder en rubrik i Veckans Affärer (VA) den 16 oktober. Efter att under nå-gra svåra år ha hållt Saab Automobile under armarna kan detsamma sägas om dess ägare GM.

Krisen för svensk personbilsindustri är idag alltmer intimt förknippad med krisen för deras tidigare så gigantiska amerikanska ägare GM och Ford, som båda kippar efter andan.
”En rad strategiska misstag från ägaren Fords sida är främsta orsaken till att Volvo nu tvingas kämpa för sin överlevnad. Kassan är tom, produktprogrammet ligger fem år efter konkurrenternas och Ford står vid ruin- ens brant. Volvo tvingas nu panikbanta och minska produktprogrammet med sex bilmodeller. Åtminsto- ne tre miljarder kronor krävs för att Volvo ska klara sig. Plus en vettig ägare”, skriver Gunnar Lindstedt i Veckans Affärer.

under kreditkrisen i september förstärktes Volvos ras på den viktiga USA-marknaden till hela 50 procent. Hela Ford tappade samtidigt 33 procent. I augusti föll all bilförsäljning i USA med 23,5 procent jämfört med samma månad året innan. Skälet är lånekris, överkapacitet, höga bränslepriser och efterfrågan på miljöbilar.
Volvo PV var under de första fem åren i Fords ägo sedan 1999 en formidabel guldkalv, som levererade 20 miljarder kronor i ren vinst till USA-jätten. Men de dollar som Volvo PV tjänade in på succéer som stadsjeepen XC90 gick rakt ner i Fords svarta hål.
Vad värre är, är att Ford snodde Volvo PV:s kunskap om miljöbilar. ”En projektgrupp hade utvecklat hy­bridbilar. Men all kunskap om hybrider och miljö gick nu över till Ford”, och närmare bestämt till Ford Esca­pe, citeras en tekniker i VA.
Trots ett påstått engagemang för miljöbilar från Bill Ford, styrelseordförande och sonsonson till grundaren Henry Ford, har samtidigt hela koncernen hamnat hopplöst på efterkälken när det gäller el- och andra miljö- bilar.

”Vi ville vara Fords bilmärke för miljö och säkerhet”, säger en Volvochef. Medan Volvo PV i år går mot en förlust på 3-4 miljarder kronor, har Volvo PV idag passerats på miljöområdet av alla större konkurrenter.
De stora satsningar som krävs för att få Volvo PV och Saab Automobile på fötter är något som ägarna i Ford och GM idag varken vill eller kan gö­ra. Både Ford och GM står idag med alla sina bränsleslukande SUV:ar och pickuper på konkursens rand, med skräpstatusvärden på sina aktier. Re­dan före höstens kreditkris gick GM under årets andra kvartal med 15,5 miljarder dollar i förlust, och Ford med 7 miljarder dollar.
GM:s aktievärde har därför på ett år rasat med 90 procent, långt under bolagets värde när USA-börsen kraschade 1929, i fast valutakurs till en sjundedel av 1929 års värde. GM, som nu passerats av Toyota som världens största bilföretag, har idag ett aktievärde som är bara 2-3 procent av konkurrentens. Även Fords aktie har idag rasat till skräpstatus. USA:s tre största bilföretag GM, Chrysler och Ford har sedan 2005 slaktat 100 000 jobb. Bilhuvudstaden Detroit plågas av USA-rekordet i utmätningar av hus vars ägare gjort konkurs, 13 605 bara under september.
Det är bara början. Förra månaden varslades 18 000 av bilindustrins underleverantörer. Och den desperata fusion som det idag ryktas om mellan GM och Chrysler kan leda till att mer än hälften av Chryslers 66 000 anställ­da sägs upp. Då ökar delstaten Michi­gans öppna arbetslöshet, USA:s hög- sta med 9 procent, snabbt till tvåsiffriga tal. Samtidigt är USA:s bilindustri alltför stor för att tillåtas gå under, med förödande konsekvenser för hundratals fabriker, städer och delsta­ten Michigan. 15 miljoner – var tion­de anställd i hela USA – är beroende av bilindustrin för sin försörjning.
USA:s regering har därför beviljat bilindustrin en lånegaranti på 25 miljarder dollar. Hoppet ställs nu till att bilindustrin ska överleva till 2010, då biljättarna kan spara 5 000 dollar per bil på eftergifter om pensioner och sjukvård från bilarbetarfacket UAW, konjunkturen kan vända och den nya elhybridbilen Chevy Volt lanseras. Ändå upprepar Standard & Poors varningarna för en konkurs. Något som kan väcka krav på ett förstatligande.

Även Volvo PV och Saab är i dag dödligt hotade. Risken är överhängande att Saab i Trollhättan läggs ned och att samma öde kan vänta Torslandafabriken i Göteborg om inte Ford lyckas sälja Volvo PV till en an- nan ägare, vilket försvåras av dagens finanskris. Vid en konkurs för Ford övertas det idag pantsatta Volvo av ett bankkonsortium.
Men spekulationerna är vilda. Ford har länge velat sälja Volvo PV. Efter fjolårets rykten om att BMW skulle ta över Volvo har i år både tys­ka, kinesiska, indiska och ryska företag nämnts. VA slår ett slag för att Volvo PV med Volvo Lastvagnar som mellanhand och asiatiska lastbilsaffärer som bete skulle kunna säljas till ett konsortium av Renault/Nissan och kinesiska Dongfeng – om staten likt USA går in med lånegarantier.
If Metalls ordförande Stefan Löfvén argumenterar för statliga lånegarantier, miljardrullning till bilforsk- ning och statligt stöd till vidareutbildning av Volvoarbetare inom företaget. Men till vilken nytta, när bilin- dustrins mest akuta problem är en ägarkris? Kraven bör därför resas på att staten snarast tar över ägandet av de stora bil- och fordonsindustrierna, under kontroll av de anställda. Bara så kan jobben räddas och transportsektorn klimatomställas.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!