Göteborg: Polis och media gjorde en krossad ruta till ”kravaller”

2006-10-18 15:46:07
Vid 22-tiden den 8 oktober drabbades 50 000 hushåll, framförallt i nordost, av strömavbrott. Dagen efter rapporterade polisen om ”kravaller” i Göteborgs förorter till media.
Men polis och media ljög om Hammarkullen och Hjällbo. Det var inga ”Kravaller efter strömavbrott”, ”Fullt kaos i Nordost”, vilket var rubrikerna i så gott som samtliga tidningar.

”Alla skolor och köpcentrum är mer eller mindre sönderslagna”, ”Ungdomsgäng drog i skydd av mörkret runt och slog sönder sina stadsdelar i Hammarkullen, Hjällbo, Lövgärdet och Angered centrum” är andra citat.

Polisens lögner

– Polis utsattes för stenkastning och kravaller, sa Frank Karlsson, vakthavande befäl på länspolisen, i olika tidningar.
Polisens lögner om totalt kaos i nordost spreds som en löpeld i tidningar och TV.
På måndagen den 9 oktober, föväntade sig arbetare, elever och skolpersonal att möta sina arbetsplatser i ruiner. Men de fann inget annat än det gamla vanliga.

Två krossade fönster

Personal på Nytorpsskolan och Hammarkullsskolan ringde till polis och media för att protestera. Den enda så kallade vandalisering som hade förekommit, var nämligen ett krossat fönster i Nytorpsskolan i Hammarkullen och ett fönster på Handelsbanken i Hjällbo.
Det här visar vilken manipulativ roll media kan spela och att varken polisen, TV eller tidningar presenterar objektiva sanningar.

Mikael Bernardini