Hamnarbetarstrejken slut – seger för fackföreningsrörelsen

av Offensivs reportrar

Henrik Collvin i mitten, ordförande avd 30 i Malmö, tackar för allt stöd – enighet ger seger! Nästa steg är att stoppa antistrejklagen (foto: Anders Wemmert).

Svenska Hamnarbetarförbundets strejk och kamp för rätten till kollektivavtal ledde till seger efter några veckors punktstrejker och hot om total strejk i hamnarna.

Malmö: ”Enighet ger seger!”

Avdelning 30 i Malmö hamn har varit ute i upprepade punktstrejker och var beredda att kämpa så länge som det behövdes för att få igenom sina krav.
Onsdagen den 6 mars stod det klart att Hamnarbetarförbundet hade vunnit kampen om rätten till kollektivavtal och rätten till lokala fackliga förhandlingar.
– Stort tack för allt stöd! Vi hade aldrig klarat det utan allas er hjälp och stöttning, säger en nöjd Henrik Collvin, ordförande för hamnarbetarförbundets avdelning 30 i Malmö hamn till Offensiv, och fortsätter:

– Enighet ger seger! Vi har fått enormt mycket stöd från fackföreningar både i Sverige och utomlands och det gav oss kraft att kämpa. Det handlade inte bara om rätten till kollektivavtal, utan också rent principiella frågor för fackföreningsrörelsen.
– Nu måste vi vinna nästa stora kamp också och det är att stoppa förslaget om inskränkningar i strejkrätten som regeringen vill genomföra. Det förslaget hör hemma i papperskorgen, avslutar Henrik.
Anders Wemmert


Sundsvall: ”En skön seger”

”Jäkligt skönt med segern!”, säger Henrik Henriksson, avd 8 Sundsvall (foto: Hamnarbetarförbundet).

Offensiv i Sundsvall har talat med Henrik Henriksson som sitter i styrelsen för Hamnarbetarförbundet avdelning 8 Sundsvall, som under konflikten genomfört punktstrejker vid Tunadalshamnen.
– Kändes jäkligt skönt med segern! Stämningen är bra bland medlemmarna nu och det är bara glada miner! berättar Henrik.

Henrik berättar också att flera av de medlemmar som lämnade Hamnarbetarförbundet inför den planerade upptrappningen av konflikten nu har gått tillbaka. 
Det var ett mindre antal som lämnade av osäkerhet och oro inför storlockouten och strejken. Det fanns oro för att förlora mycket inkomster och jobb med mera, och det förekom en hel del skrämselpropaganda inför konflikten för att skrämma hamnarbetarna.

– Nu kommer det under de närmaste veckorna att bli träffar med arbetsgivaren. Det kommer att bli diskussioner och förhandlingar om hur avtalet ska tolkas med mer, till exempel om hur mycket facklig tid vi får rätt till, berättar Henrik.
Per Johansson


Luleå: ”Det finns ett stöd och solidaritet i grunden”

Tomas Höglund och Erik Renström.

Offensiv pratade återigen med Hamnarbetarförbundet i Piteå om tankar och reflektioner efter hamnsegern.

Hur känns det nu?
– Skönt att man får börja sova igen. Ingen ville gå ut i strejk, säger Erik Renström, ordförande avd 132 Hamnarbetarförbundet i Piteå.
– Det kändes riktigt bra. Jag tror det var jätteviktigt för alla att det bar frukt. För strejkrätten, och det gäller hela arbetarkollektivet, är egentligen det enda vi har för att hävda vår rätt, säger Tomas Höglund, medlem i förbundsstyrelsen för Hamnarbetarförbundet och fortsätter:
– Som jag ser det handlar den nya antistrejklagen om att arbetsgivare som tycker att facket har för höga krav då kan välja ett billigare fack. Det är stor risk att till exempel nyanlända hamnar i fack som dumpar priset. Är det Svenskt Näringslivs plan är det riktigt viktigt att stoppa den här grejen.

Vad gjorde att ni vann kollektivavtal?
– Tror det är industrin som tryckt på. Strejken skulle ha fått för stora konsekvenser, säger Erik Renström.
– Innan konflikten sa vd:arna i alla hamnar: ”Ni kommer ALDRIG få ett kollektivavtal”. Sen ringde några storföretag och vi fick ett avtal. Vi fick också oerhört mycket stöd, jag tror att det skrämde speciellt Svenskt Näringsliv. En miljon samlades in på tre dagar. Här i Piteå försökte de få Pappers att göra vårt jobb, men det gick inte. Det finns ett stöd och solidaritet i grunden, oavsett facklig tillhörighet, säger Tomas Höglund.

Det har gått rykten om att Sverige Hamnar inte kommer att förhandla lokalt, vad handlar det om?
– Sveriges Hamnar har skickat ut ett brev till medlemsföretagen om att de inte får sluta lokala avtal med Hamnarbetarförbundet. Vi vet inte ännu vad det innebär, men oavsett har vi kollektivavtal, förhandlingsrätt, får rätt att ha skyddsombud och så vidare, säger Erik Renström.

Tror ni det finns risk att Sveriges Hamnar använder antistrejklagen om den träder i kraft den 1 augusti?
– Det diskuteras hejvilt vad en antistrejklag skulle få för effekter. Det är lite förvånande att inte fler fack ställer sig upp och säger ifrån. Ylva (Arbetsmarknadsministern) säger fortfarande att lagen ska drivas igenom, säger Erik Renström.
– Jag anser att hela arbetarkollektivet måste ställa sig upp gemensamt och säga ”Nej! det är pappertuggen som gäller för det förslaget”, säger Tomas Höglund.

”Hela arbetarkollektivet måste ställa sig upp gemensamt och säga ’Nej!’ till antistrejkförslaget”, menar Tomas (foto: Piteå Hamn).

Tomas Höglund har också en hel del funderingar kring privatiseringarna av kommunala hamnar runt om i Sverige:
– Det är förödande att vi har byggt anläggningarna med skattepengar och inte behåller dem i offentlig ägo.
– Som regionalt skyddsombud ser jag hur hamnarna inte tas om hand. Hamnanläggningarna är ofta inte byggda för den allt större containertrafiken med truckar som kan väga 100 ton. Det finns ingen statlig besiktningskontroll, utan bara hamnarnas egenkontroll – arbetsmiljömässigt är det inte bra. Och kommunerna säger ”vi har inga pengar”. De skjuter på allt. Det finns inte pengar till äldreomsorgen heller, nu finns inte ens vikarier att få tag i.
– Dessa hamnar är byggda med skattepengar. Nu läggs de ofta ut på koncession och företag som APMT, ägd av multinationella Maersk, kan komma in och ställa krav som är helt antifackliga – de ringde långtidssjukskrivna inför konflikten och sa att de inte skulle få rehabilitering om inte gick ur Hamnarbetarförbundet! Nästa nivå är ju att de börjar skjuta på oss som i Ådalen.
Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!