Handels avtal begränsad framgång

2007-04-04 14:38:18




Handels avtal för butiks- och lagerpersonal är den första, om än begränsade, fackliga framgången i årets avtalsrörelse, som stärker de kvinnodominerade låglönefacken inför den fortsatta avtalsrörelsen.
För Svenskt Näringsliv, som försökte stoppa avtalet, är det en präktig prestigeförlust. Några böter för Svensk Handel vågar de heller inte utkräva.

Som arbetsgivarbasen Dag Klackenberg i Svensk Handel medgivit var det Handels vägran att dra tillbaka strejkvarslet och att backa för medlarna som avgjorde saken, trots ramaskriet från Svenskt Näringsliv.
Samtidigt är det bara i jämförelse med de treåriga industriavtalens extremt låga ”norm”, i förhållande till företagens rekordvinster, som Handels avtal betyder en viss framgång.
Att de flesta handelsanställda som Offensiv talat med förefaller positivt överraskade tyder på lågt ställda förväntningar.
Framgången består i att:
  • industriavtalens låga norm (räknat i procent) räknas inom handeln om till jämförbara påslag i kronor och ören;
  • de butiksanställda, där kvinnorna dominerar stort, får något mer i form av LO:s lilla ”jämställdhetspott”;
  • lägstalönerna för dem som är över 18 år ökar lika mycket i kronor;
  • ob-ersättningen försvaras;
  • pensionsavtal säkras.

Ett billigt pris

Enligt Handels ordförande Lars-Anders Häggström innebär avtalet ”ett trendbrott” med en tydligt uttalad profil med lönepotter för kvinnor i inkomstlägen under 20 000 kronor.
Ändå är sanningen att arbetsgivarna i Svensk Handel gör så grova vinster att Handels avtal trots allt är mycket billigt för dem. Om avtalet räcker för att minska inkomstgapet till industrins män sedan den lokala lönekampen och löneglidningen räknats in är också oklart.
Handels avtal betyder en genomsnittlig höjning av månadslönerna i detaljhandeln med 764 kronor 2007, 795 kronor 2008 och 876 kronor 2009. Totalt 2 435 kronor över tre år. Motsvarande höjningar för lagerarbetarna är något lägre: 717, 748 och 825 kronor, totalt 2 290 kronor.
60 procent av höjningen är garanterad för alla, medan 40 procent ska fördelas i lokala förhandlingar.
Minimilönerna för alla över 18 år höjs med samma krontal som den generella lönehöjningen.
Semesterlönegarantin per semesterdag räknas också upp till strax under en tusenlapp för medlemmar över 18 år och till drygt 1 100 kronor för dem som har tre års branschvana.
Även om Handels lyckats försvara den viktiga ob-ersättningen, liksom den ”stupstock” som ger alla exakt lika stora påslag om man inte kommer överens i de lokala förhandlingarna, har förbundet också gjort eftergifter.
  • Den genomsnittliga arbetstiden för sjudagarsöppna butiker ska beräknas över hela året i stället för som hittills över 26 veckor.
  • För lagerarbetarna sänks övertidsersättningen i det nya avtalet från 70 till 50 procent för de första två timmarna före ordinarie arbetstids början.
Att Svenskt Näringsliv och allra tydligast tjänstearbetsgivarna i Almega reagerade så hårt mot att de handelsanställda får lika stora påslag räknat i kronor i de centrala avtalen visar att de återstående låglöneförhandlingarna kan bli dramatiska.
Jonas Milton, vd för tjänsteföretagen inom Almega, kallar industriavtalen för ”en katastrof” och handelsavtalet ”ännu värre”.

Nya låglönestrider

Enligt Svenskt Näringsliv kostar Handels treårsavtal 13,6 procent jämfört med industriavtalens 10,2 procent. Att detta får tummen ned från samtliga arbetsgivarförbund förutom Svensk Handels betyder att hela fackföreningsrörelsen nu måste förberedas för strid i förhandlingarna för städare, restauranganställda o s v.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!