Handels avtal – ingen seger

2012-04-18 16:42:36




Det är svårt att förstå hur Handels förbundsledning kan framställa sitt nya ettårsavtal som ”ett genombrott för jämställda löner”. På Svensk Handel talar arbetsgivarnas nöjda förhandlare i stället om genombrott för ökade löneskillnader och kostnadsbesparande ”reformer”.

– Nähä, blev det inget? Vi har varit så inställda på att det ska bli strejk den här gången så det ­kändes märkligt, citeras Mattias Strömberg från Handelsklubben på Rusta i Luleå av Arbetet (f d LO-Tidningen).
Med ett relativt kraftfullt strejkvarsel och mängder av sympativarsel från andra LO-förbund i ryggen fanns det ett guldläge för att ta en fajt som kunnat nå betydligt längre.

Resultatet är magert, och i ­vissa delar rent av en facklig skandal.
I kronor och ören höjs de butiksanställdas heltidslöner med i snitt 710 kronor, varav bara 390 kronor är garanterade och resten fördelas i en individuell pott. Att lagerarbetarna får en ännu lägre höjning med endast 665 kronor är grunden till talet om mer jämställda löner.
Men i kronor och ören ger industrins låga märke på 2,6 procent både IF Metalls teknikavtal, Pappers avtal och Byggnads avtal, som till exempel betyder 775 kronor i höjd lön, några tior mer i kronor än vad handelns ­kvinnor får ut.
Lagerarbetarna får en hundra­lapp mindre.
Och till tjänstemännen ökar gapet i kronor räknat med ännu mycket mer.
Att lönepåslagen räknat i procent är något högre än enligt industrins avtal är enligt Svensk Handels vd Dag Klackenberg något som arbetsgivarna tjänar in om man lär sig att utnyttja avtalets möjligheter till kostnadsbesparingar och andra ”refomer” genom mer flexibla schemalägg­ningar med längre arbetstider till exempel vid lönehelger och andra kostnadsbesparingar.
Att ingångslönerna höjs med endast 80 procent av övriga löner, med endast 568 kronor i butikerna respektive 532 kronor på lagren, och med endast 355 kronor för 16-17-åring­ar, är en av de viktigaste möjligheterna för arbetsgivarna att sänka lönekostnaderna.
Till den nya centerledaren Annie Lööfs stora förtjusning har Handels dessutom gått med på nya praktiklöner för unga till och med 20 år gamla, som bara ger 75 procent av den redan sänkta ingångslönen. Det är något som tidigare till och med den modera­te statsministern Fredrik ­Reinfeldt vägrat att medverka till.
– Det är modigt av parterna. De höga ingångslönerna är ett problem för unga, säger Annie Lööf enligt Centerpartiets webb.

Några eftergifter har Handels fått.
Det gäller framförallt att visstidsanställning ska övergå i fast anställning efter ett år och ­vikariat efter två år.
I den centrala frågan om allt fler ofrivilliga deltidare uttalar parterna bara en ”ambition” att verka gemensamt för fler heltidsanställningar, samt att turordningsregler enligt Las ska gälla för deltidare som vill ha fler timmar.
Samtidigt förlängs tiden för provanställning från sex till åtta månader.
Angånde den stora stötestenen om lagerklubbarnas starka krav på att begränsa bemanningsföretagen, har först Handels förbundsledning och sedan arbetsgivarna lyckats med en kraftig nedprutning av avtalskonferensernas krav på minst 90 procent egen personal.
Enligt avtalet ska i alla fall de lokala parterna förhandla om bland annat syftet med och omfattningen av inhyrningarna, liksom om den tidsperiod det gäller och vilket arbete och vilka arbetstider som avses. Man ska också förhandla om hur det loka­la facket ska informeras om vilka som är inhyrda och hur arbetsplatsintroduktionen av dessa ska gå till.

– Vi har inte fått avtalskonferensernas krav på 90 procent egen personal och snudd på vetorätt, utan snarare en slags utveckling av MBL, en ”krånglighetsfaktor”, säger Michael Sjörén från ­Axfood Tyringe i Kristianstad och Handels förhandlingsdelegation för partihandeln, till Offensiv.
Enligt Sjörén gäller avtalet ­inte bara nya inhyrningar utan också befintliga.
– Om parterna inte kommer överens lokalt ska det gå till central förhandling, vilket gör att utfallet också kommer att ligga på bordet inför nästa års förhandlingar. Det här är bara steg ett av flera.
Enligt Michael Sjörén försvåras än så länge en effektiv strid i frågan av att det ännu bara är Handels och Transport som idag är beredda att driva frågan inom LO.
– Vi får väl se vad som händer på LO-kongressen om två måna­der, tillägger han.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!