Har högerpolitikerna avskaffat demokratin?

2012-04-01 17:11:58

foto: Sebastian Olsson
”Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem drivs av den udda affärsidén att snabbast möjligt krympa sig själva”, skriver Elin Gauffin.

Har högern avskaffat demokratin? Det frågar sig allt fler när de får läsa i tidningen att lägenheten de bor i eller arbetsplatsen de jobbar på har privatiserats.

Moderaten och ytterstadsborgar­rådet Joakim Larsson ser inga problem med att bostadsaffärer i miljardklassen görs utan någon som helst politisk insyn eftersom ”allmänna val har satt en politisk färg på Stockholms stadshus” (tidningen Stockholms Fria). Betyder det, att efter att ett allmänt val har hållits behövs inte längre någon politisk debatt?
Att folkets vilja i en sakfråga några år efter senaste kommunalvalet kan vara annorlunda än makthavarnas agenda visas inte minst i helgens folkomröstning på Ekerö. Frågan gällde om kommunen skulle sälja ut hela sin allmännytta. Valdeltagandet var lågt men resultatet desto tydligare: 66 procent röstade nej. Då är ändå öns kommunledning mörkblå till färgen.

I Stockholm hålls inga folkomröstningar. Beslutet att sälja 1 382 av Familjebostäders lägenheter i Blackeberg till Willhem, 1 172 av Svenska Bostäders lägenheter i Hagsätra till Ikano och 328 av Stockholmshems hyresradhus i Hässelby till Wallfast togs helt över huvudet på de boende och mot deras uttryckliga vilja. De bor i fastigheter som redan har röstat nej till privatisering i form av ombildning till bostadsrätter. Även oppositionen i stadshuset är överkörd.
– Jag sitter som vice ordförande för Familjebostäder. Processen har pågått sedan novem­ber, men jag fick reda på det en vecka innan beslutet skulle tas, berättar Ann-Margarethe Liv från Vänsterpartiet. Hon har nu polis­anmält ordföranden för Familjebostäder. S vill inte vara sämre och har anmält hela bostadsaffä­ren till stadens revisorer.

Ett vapen i högerns jakt på allmännyttan, som nu blivit tydligare, är försäljningen av mark. Staden säljer mark till högstbjudande. Därför får stadens egna bostadsbolag nästan inga markan­visningar. Den nyproduktion som görs, oavsett bolag, leder till skyhöga hyror för att betala  den dyra marken.
Ledningarna i Stockholms bostadsbolag hänvisar till den nya bostadslagen från förra året som kräver att allmännyttan blir mer affärsmässig.
Svenska Bostäder, Familjebo­städer och Stockholmshem drivs av den udda affärsidén att snabbast möjligt krympa sig själva. Det är sol­klart att företagen också lyder under en extrem politisk styrning som går ut på att ytterligare beskära den redan anorektiska allmännyttan.
Argumentet att försäljningarna skulle vara nödvändiga för att ha råd att bygga nytt och renovera är nonsens. Pengar finns det redan om bara kommunen slutade att sko sig på hyrorna. Svenska Bostäder betalade till exempel förrförra året ut 145 miljoner kronor till kommunen, trots att högsta tillåtna utdelning är 24 miljoner. Utslaget på bolagets 28 400 lägenheter blir det 4 257 kronor för mycket per lägenhet för 2010.
Även i årets hyresförhand­lingar har effekterna av den nya marknadsanpassade hyreslagen slagit igenom, även om snittet på 2,4 procent inte är så högt. Svenska Bostäder och Familjebostäder har större spridning med fyra gånger så höga hyreshöjningar i innerstad som i ytter­stad (trots att det redan är rejält högre hyror i city). Stockholmshem vill ha mer än så och där har inte en överenskommelse slutits ännu. Detsamma gäller de privata Fastighetsägarna där branchförhandlingarna strandat.
Hyresgästföreningen är lika skrämmande tyst som vanligt. Troligtvis har ledningen bleknat vid insikten om vilken varg de släppte lös när de hjälpte till med att utforma den nya hyreslagen. Samtidigt visar hyresförhandling­arna på vikten av ett samlat hyresgästkollektiv. Av de många hyror som har avgjorts genom tvist i år återstår sammantaget 60 procent av vad värdarna ursprungligen krävde (Hem & Hyra den14 mars). Tänk om Hyresgästföreningen samtidigt hade mobiliserat hyresgästerna i protester – då hade resultatet varit mycket bättre. En masskampanj hade haft samma positiva effekt som folkomröstningen på ­Ekerö.

Bostadsrättsombildningarna fortsätter med fokus på förorten. Högerns bostadspolitik sprutar likt en vattenkanon in hyresgäster i famnen på mäklare och ombildare, men ett boende på bankernas villkor är trots allt ännu sämre.
Svenska Bostäders vinster är ingenting jämfört med bankernas och du har som bankkund inga som helst rättigheter den dag banken ensidigt bestämmer sig för att lägga om villkoren.
Högern har inte tagit paus i sin kamp för ökad klassegregering. Det som fattas nu är att Hyresgästföreningen, fackföreningar, vänsterpartier med flera kommer ut på planen.
Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!