Hertsö vårdcentral dör sotdöden?

2012-05-18 10:34:35




Fyrtio personer deltog på förra veckans informationsmöte om framtiden för Hertsöns vårdcentral i Luleå. Hotet om nedläggning finns kvar, men enligt landstingsledningen är beslut om nedläggning osannolikt. Beskedet ger dock ingen anledning till ro.

Landstingsrådet Britt Westerlund (S) gav information om verksamheten på vårdcentralen i Luleås största bostadsområde. Bland annat att vårdcentralen fortfarande, trots att den har förlorat 1 000 listade patienter på tre år efter ”Vårdvalet”, har 5 444 patienter.
Vårdcentralen får även högt betyg i tillgänglihet, förtroende och bemötande. Den lokala S-föreningens ordförande berättade att vårdcentralen efter många stafettläkare nu har fyra fasta läkare.
I Norrbotten har 30 000 ­personer valt en privat vårdcentral, framförallt i Luleå, Piteå och Gällivare. Vårdcen­tralernas ”vårdpeng” ges efter ålders­strukturen, vilket ger Hertsöns vårdcentral lägre ersättning eftersom befolkningen är relativt ung. Skulle man istället räkna in de psykosociala förhållandenas påverkan på vårdbehovet skulle Hertsön få betydligt mer resurser. Enligt det så kallade CNI-måttet, som mäter just detta, hamnar Hertsön 19 procent över snittet medan till exempel Bergnäset ligger 19 procent under snittet.
– De offentliga vårdcentralernas underskott är 40 miljoner kronor och det måste vi ta bort, annars kommer Konkurrensverket hävda att vi förhindrar den fria konkurrensen. Någon nedläggning av Hertsöns vårdcentral tror jag dock inte på.  Men vi måste förändra, sa landstingsrådet Kent Ögren (S), som försvarade och pratade sig varm för de privata vårdcentralerna.

– Jag tycker det är väldigt otäckt att man pratar om oss människor och vår hälsa som kronor och ören. Jag undrar om man medvetet satt in stafettläkare för att skrämma patienter till privata vårdcentraler? En sommar fick jag träffa sex olika läkare. Det finns ingen möjlighet för 10-15 000 patienter att rymmas på den lilla vårdcentralen på Örnäset. Jag undrar vart detta ska sluta? Det är ju nedskärningar överallt: Kiruna, Kalix, Arvidsjaur, sa Signe Engström, boen­de på Hertsön.

Trots halva löften om att vårdcentralen inte ska stängas finns det ­ingen möjlighet att slappna av. ­Landstinget ska spara ytterligare 200 miljoner kronor under de närmaste åren. Oavsett om landstingsledningen väljer ”osthyveln” på alla vårdcentraler ­eller ”yxan” på några ensta­ka behövs det kamp för att försvara en nära och bra vård.
Låt oss följa Lapplandsupprorets exempel och ena alla som drabbas av nedskärningarna och som vill försvara vården.
Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!