Historiskt massmöte mot marknadshyra, ombildning och utförsäljning

av Carlos Gutierrez

Omkring 500 slöt upp i det historiska massmötet i Göteborg – det största i sitt slag sedan Olskroken 1936 (foto: Kristofer Lundberg).

Klockan 13.00 öppnades dörrarna till Hyresgästföreningen Västra Sveriges massmöte mot marknadshyra, ombildning och utförsäljning – för hyresrätt, arbetsrätt och strejkrätt. Det blev en kraftmanifestation mot januariavtalet och det pågående systemskiftet. 500 förtroendevalda och medlemmar fyllde biografen Draken i Göteborg.

Inför massmötet fanns de kämpande hyresgästerna från Carl Grimbergsgatan på plats med ”sorgetåget” mot hyreshöjningar och lyfte deras viktiga protester mot Dixsonska Stiftelsen. På onsdag ska de upp i hyresnämnden då de vägrar gå med på de hyreshöjningar som stiftelsen kräver.
– Hyresgäströrelsen måste bli bättre på att kollektivt sluta upp i lokala protester. Vår styrka är vårt antal och även de mindre bostadsområdena måste få stöd i kampen för att vinna. Kollektiv kamp är lättare att organisera i stora bostadsområden, men vi får inte glömma de mindre. Ingen ska lämnas ensam i sin kamp, kommenterar Kristofer Lundberg, regionordförande i Hyresgästföreningen.

Ett 20-tal personer kom från Örebro för att delta på det historiska mötet, det största i dess slag sedan 1 000 hyresgäster samlade till protestmöte i Olskroken 1936.
De tillresta ungdomarna från Örebro stod uppställda utanför biografen Draken med skyltar och banderoller innan mötet började.
När mötet inleddes var det en mosaik av mångfald på scenen med förtroendevalda och anställda inom Hyresgästföreningen, kulturarbetare, forskare och fackligt aktiva med inslag av bostadspolitik, historia, poesi, musik, dans och motstånd.
– Politikerna hade hoppats att Hyresgästföreningen skulle lägga sig platt i frågan om hyresrätten, på samma sätt som LO lade sig platt inför regeringen i frågan om arbetsrätt och strejkrätt, dundrade Kristofer Lundberg och avbröts av applåder.
– Vi uppmanar här på nytt riksförbundet, liksom våra 200 lokala föreningar redan har gjort på sina årsmöten, att utlysa en protestdag mot januariavtalet.

Därefter klev Sara Garib upp på scenen, Ortens bästa poet Göteborg. Med samhällskritiska texter om kolonialism, krig och rasism och hur det påverkar vår samtid, med poesin som vapen, ifrågasatte hon strukturer och mönster i samhället och gav en bild av livet mellan husen i våra förorter.
– Poesin har vittnat om blodet utanför svalen, längtan, nio månader och ett liv föds, men andra är snabba med att ta den. Poesin vittnar om hur främlingar börjar sakna varandra, minuter blir till månader och år som inte stryker minnen av den dagen då en broder sköts, lämnats kvar att dö. Hela orten hörde skotten, men vi låtsas att det aldrig avlossats.
Forskaren Dominika V Polanska, aktuell med boken Renovräkt om fastighetsägarnas maktspel, bekräftade sedan ur ett forskarperspektiv de slutsatser Kristofer hade gett tidigare om effekterna av marknadshyror, utförsäljningar och ombildningar. Dominika belyste även vilken viktig roll som motståndet utgör för bostadspolitiken och samhällsutvecklingen.

Ronny Bengtsson, vice ordförande i Hyresgästföreningen Västra Sverige, tog avstamp i rörelsens historia, hur allmännyttan en gång bildades av hyresgäströrelsen men hur den förlorat sin ursprungliga idé och ideologi, samt hur detta kan beskrivas som en kärlekshistoria som nu leder till sitt uppbrott mellan Hyresgästföreningen och allmännyttan.
– Vi pratar inte längre samma språk. Vi pratar hyresgäster, de pratar kunder.
Rockgruppen Förbannade hyresgäster lyfte sedan taket på Draken med sin sång och fick publiken att sjunga med. Gruppen har blivit ett populärt inslag inom Hyresgästföreningen och genomförde sin bästa show hittills.

Ett av de mest uppskattade talen hölls av Erik Helgesson från Hamnarbetarförbundet.
– Jag är hamnarbetare, men också hyresgäst i Biskopsgården, där vi har gått många ronder med det privata bolaget Willhelm. Vi har fått slå tillbaka mot renoveringar vars syfte har varit kraftiga hyreshöjningar, sa Erik och fortsatte att beskriva den historiska kamp med strejker och lokal organisering som hamnarbetarna lett för att vinna sitt kollektivavtal.
Byggnadsarbetaren Ulf Nilsson höll ett tal som berörde både fackligt arbete på byggena och hur viktigt det är för kvalitet och standard på husen som byggs att fackföreningsrörelsen och hyresgäströrelsen samarbetar för hyresrätt, arbetsrätt och strejkrätt mot regeringens systemskifte genom januariavtalet.

Massmötet har fått ett massivt mediegenomslag och Hyresgästföreningen i Västra Sverige har härmed tagit täten i kampen mot marknadshyra, ombildning och utförsäljning och sökt nödvändiga allianser för hyresrätt, arbetsrätt och strejkrätt.
Nästa steg är att lägga grunden för en landsomfattande protestdag.C

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!