Höga hyreskrav i Göteborg: ”Vart är Framtiden på väg?”

2018-11-14 10:53:45

foto: Proletären
Kristofer Lundberg, Rättvisepartiet Socialisterna och regionordförande Hyresgästföreningen Västra Sverige.

För andra året i rad väljer Framtidenkoncernen i Göteborg att avbryta de lokala förhandlingarna om nästa års hyror.

Istället verkar det nu bli Hyresmarknadskommittén (HMK) som avgör hyresnivån för de 72 000 hushåll som bor hos koncernens fyra bostadsbolag, skriver Hyresgästföreningen i ett pressuttalande.
– När vi går in i en förhandling är målet alltid att vi ska nå en uppgörelse lokalt, men nu frågar vi oss om koncernen delar den uppfattningen, säger Hyresgästföreningens förhandlingschef Carl-Johan Bergström.

I torsdags lämnade kommunägda AB Framtiden information via sin hemsida att de avbryter de lokala hyresförhandlingarna i Göteborg.
Tidigare år har Hyresgästföreningen förhandlat hyrorna direkt med de kommunala bolagen, men på senare år har AB Framtiden velat ta ett samlat grepp och förhandla hyrorna för hela koncernen.
Förra året lämnade AB Framtiden beslutet om att fastställa hyresnivån till HMK, Hyresmarknadskommitteen.
”AB Framtidens utgångskrav var en höjning med 3,4 procent från årsskiftet. De gick därefter ned till 2,7 procent, vilket Hyresgästföreningen pekade på var alldeles för högt. Efter fem förhandlingstillfällen valde AB Framtiden att avbryta förhandlingarna gällande 72 000 hushåll hos Bostadsbolaget, Familjebostäder, Gårdstensbostäder och Poseidon”, skriver Kristofer Lundberg, regionordförande för Hyresgästföreningen Västra Sverige och medlem i Rättvisepartiet Socialisterna, på sin Facebooksida.

– För att kunna förhandla måste det finnas två parter som går in i förhandlingen med den viljan. För mig var det min första förhandling och min syn på det hela var att AB Framtiden aldrig ville komma fram till en överenskommelse. De är ute efter att göra politiska markeringar, säger Kristofer Lundberg, och fortsätter:
– De gick inte in i förhandlingarna på ett seriöst sätt. Motargumenten gällande vår syn på höga hyreskraven kunde låta så här: ”Allmännyttan är ingen allmosa, har man inte råd med hyran kan man söka bidrag, det finns bostadsbidrag, socialbidrag och barnbidrag som kan användas till hyra”.
– Det är inte ett seriöst förhållningssätt för kommunala bolag. Det är uppenbart att de har valt att närma sig de privata bolagen i retorik och taktik.
– Med tanke på de två senaste årens agerande har vi all anledning att ifrågasätta vart allmännyttan är på väg. Att allmännyttan har blivit idélös är uppenbart, säger Kristofer Lundberg.

Framtiden-koncernen verkar allt mer intresserade av att kroka arm med de privata fastighetsägarna än av att ta samhällsansvar.
Det behövs en omfattande diskussion inom rörelsen och opinion i samhället om vilken allmännytta vi behöver.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!