Höj kvinnolönerna

2007-03-07 12:07:55




Den kommande avtalsrörelsen är av stor betydelse framförallt för kvinnor som utgör 77 procent av dem som tjänar under 18 000. Stödet för att höja kvinnolönerna är stort i hela landet. Offensiv har pratat med två några lågavlönade handelsanställda och omsorgspersonal.

– Lönerna måste upp men det finns många viktiga frågor att ta strid för, t ex rätten till fasta jobb. Inom handeln är det framförallt unga kvinnor som drabbas av osäkra anställningar, säger Samira Daher, medlem i Rättvisepartiet Socialisterna (RS).
Inom äldreomsorgen är var fjärde person visstidsanställd.
Medan vårdbehovet sedan början av nittiotalet har ökat med 11 procent har var femte jobb i sektorn bantats bort.
Allt större ansvar läggs på allt färre personer, vilket är den huvudsakliga förklaringen till sjukskrivningarna, som bland kommunalare är tre gånger högre än riksgenomsnittet.
Värst är situationen för vikarierna, med usel lön och obefintlig anställningstrygghet:
– Jag fick ett vikariat på en förskola i Huddinge genom en kompis mamma. De erbjöd mig 13100 kronor i lön. Jag sa 15 000. De kom tillbaka tre dagar innan jag skulle börja jobba. Chefen hade sagt blankt nej, men de höjde till 14 100, berättar Micaela som är 20 år och arbetar som vikarie inom barnomsrogen.

Otrygg och underbetald

– De sa att det var standard, vilket är konstigt med tanke på vad de erbjöd mig att börja med.
Att arbetsgivaren pressar lönerna så gott de förmår, är 21-åriga Johannes ett exempel på:
– När jag först började jobba som vikarie för tre år sedan, fick jag 12 000kr i lön. Ett halvår senare frågade jag om jag inte kunde få en lönehöjning, och då fick jag plötsligt 13 000. När jag berättade för mina kollegor, sa de till mig att 13 000 var minimilönen.
– Stödet för höjda löner är omfattande men LO:s lönekrav är för låga, lågavlönade drabbas hårt av försämrad a-kassa och måste få kompensation, säger Cecilia Hugosson, som arbetar på Mio.
– För att sätta hårt mot hårt och visa att man menar allvar i avtalsrörelsen måste man börja förbereda för strejker och protester för att kunna stoppa de ökande klyftorna, säger Niklas Söderholm, arbetsplatsombud på Frej Johnssons i Göteborg.
För att nå avtalskraven behöver fackföreningarna ta till vara på den kampglöd som finns på arbetsplatserna och bland de förtroendevalda på lokal nivå. För en revansch mot arbetsgivarna i vår och i sommar!

Bilbo Göransson
Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!