Hotell och restaurangfacket varslar om strejk för lågavlönade

2017-04-14 21:10:55

foto: Holger Ellgaard
Ett av de hotell som kan tas ut i strejk är Grand Hôtel i Stockholm.

Efter att ha fått ett treårigt avtal satsar Svenskt Näringsliv på att knäcka LO:s samordning som ger något mer till lågavlönade. Detta är vad strejkvarslet från Hotell- och restaurangfacket handlar om.

Industriavtalet som slöts för två veckor sedan ska ge 6,5 procents löneökning på tre år. Det är två procent per år plus 0,5 procent till deltidspension. Det är mycket blygsamt jämfört med med företagens rekordvinster, de växande klyftorna och prisökningarna, särskilt på boende.

Arbetsgivarna i Teknikföretagen och andra industriföretagen accepterade snabbt att det första budet från medlarna, 5.9 procent ökade något. Trots deras hårda krav i vintras ville de undvika konflikt, särskilt med ett långt avtal och en låg nivå. Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf betonade “att avtalets längd är den stora behållningen”. Företagen vann också att avtalens ska räknas ut företagsvis.

Arbetsgivarnas hårda krav om “flexiblare arbetstider” – att de vill kunna ge order om övertid, inklusive helger – ska nu diskuteras i arbetsgrupper. Det följer mönstret från de senaste avtalsrörelserna, att företagens mycket hårda krav inte stoppas utan hamnar i gemensamma diskussionerna.

Avtalet gäller för IF Metall, GS-facket, Livs,Unionen och Sveriges ingenjörer. Handelsanställda slöt ett avtal på samma nivå någon dag senare. Avtalen har en klausul att de kan sägas upp det tredje året.

Inför avtalsrörelsen kom LO-facken överens om en låglönesatsning. De som tjänar under 24 000  i månaden skulle få ett kronpåslag på 672 kronor, medan kravet för resten var var 2,8 procent. Detta räckte för att få med 6F-facken – Byggnads, Elektrikerna, Fastighetsanställdas Förbund, Målarna och Seko – i LO:s samordning. De stod utanför ifjol och har även i år inlett en utredning om hur industriavtalets styrande roll ska ersättas. De har bland annat kritiserat att denna modell ökat löneklyftorna.

Det undertecknade avtalet innehöll inget kronpåslag, men likväl något mer till lågavlönade. De som tjänar under 24 000 skulle få samma procentpåslag som om de haft 24 000 i månadslön.

Men under förhandlingarna för Hotell- och restaurangfacket har företagen krävt att det extra påslaget för dem under 24 000 ska betalas med lägre ökningar än avtalets 6,5 procent för resten. Detta är budet från arbetsgivare i en låglönebransch. De hävdar att fackens tolkning av avtalet skulle kosta 6,7 procent.

Detta ska nu avgöras i striden om avtalet för Hotell och restaurangbranschen. Facket har varslat om strejk från onsdag den 19 april klockan 06.00. Varslade är en rad stora hotell i Stockholm, Göteborg, Malmö, Helsingborg, Umeå och Gävle. Däribland både Grand Hotel och Berns i Stockholm (se lista här nedan).

Svenskt Näringsliv ger full uppbackning till hotell- och restaurangföretagen. De avvisar att avtalet skulle garantera minst 6,5 procent till alla, plus mer till dem under 24 000.

Flera LO-förbund har lagt sympativarsel, däribland Seko, Handels och Fastighets. Att tvinga tillbaka arbetsgivarna är avgörande för om LO:s låglönesatsning ska tas på allvar eller inte. Hotell- och restaurangfacket behöver fullt stöd!

Varslen om strejk gäller onsdag 19 april 06.00:

Stockholm

Berns Group AB, Berzelii Park

Clarion Hotel Amaranten, Kungsholmsgatan 31

Grand Hotel Stockholm, Blasieholmshamnen 8

Hotel C Stockholm, Vasaplan 4

Radisson Blu Arlandia Hotel, Kabinvägen 3

Radisson Blu Hotel Royal Viking Hotel, Vasagatan 1

Scandic Grand Central Hotel, Kungsgatan 70

Sheraton Stockholm Hotel, Tegelbacken 6

Göteborg

Gothia Towers Hotel, Mässans gata 24

Hotel Scandic Opalen, Engelbrektsgatan 73

Hotel Scandic Crown, Polhemsplatsen 3

Hotel Scandic No. 25, Burgrevegatan 25

Scandic Hotel Europa, Nordstan, Nils Ericsonsgatan 21

Malmö

Hotel Quality View, Hyllie Stationstorg 29

Hotel Scandic Triangeln, Triangeln 2

Helsingborg

Hotel Scandic Helsingborg Nord, Florettgatan 41

Umeå

Hotel Aveny, Rådhusesplanaden 14

Gävle

Hotel Scandic CH Gävle, Nygatan 45

Hotel Scandic Väst, Johanneslötsvägen 6

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!