Hur mår ungdomar i Eskilstuna idag?

2010-03-31 16:29:38




Både personal på ungdomsgårdarna och ungdomar i Eskilstuna som Elevkampanjen har intervjuat anser att ungdomar mår sämre idag än vad de gjort tidigare.
Många ungdomar anser att de inte känner sig säkra utomhus och vissa förväntar sig att de kan behöva försvara sig själva.
De säger också att ungdomar dricker mycket alkohol. Dessutom utsätts ungdomar idag för mycket stress, både från skola och från media.

– Ju fler som är med och påverkar desto bättre blir det för ungdomarna, säger Ademir Cemanovic på Ungdomens Hus, som tycker att det är viktigt att fler ungdomar kommer dit.
På Ungdomens Hus i Eskilstuna försöker personalen att prata med ungdomarna och hjälpa dem att hitta t ex fritidssysselsättningar för att de ska använda sin tid till konstruktiva saker.
– Vi försöker ha konserter och liknande och vi håller i lovverksamhet när eleverna är lediga, så att de alltid ska ha en sysselsättning.
Ungdomarna behöver någonstans att ta vägen, vilket ger ungdomsgårdarna en stor betydelse.

Många ungdomar anser själva att det inte finns tillräckligt många vuxna man kan gå till om man behöver hjälp eller stöd och att många därför håller mycket inom sig som de skulle behö­va prata ut om.
– Vi vill finnas här för dem som behöver det. Unga behöver en hobby för att fördriva tiden och göra positi­va saker.
– Då låter de kanske bli att göra destruktiva saker, säger Lawrence Dinamarca på Folkuniversitetet, som också efterlyser mer pengar ifrån kommunen.
– Det behövs mer pengar till fritidsgårdarna. Personalen behöver ha mer tid till ungdomarna och arbetet,  säger Reboar Solaka på Ung Fritid, Palatzet, i Skiftinge.

Richard Bjurshagen arbetar på ungdomscaféet Lemon i Eskilstuna.
– Jag skulle påstå att ungdomar mår sämre idag än de har gjort tidiga­re och de har ett större behov av bekräftelse, säger han.
– Ungdomar tar lättare på våldshandlingar än tidigare, men jag vet in­te om det förekommer mer våld. Siff- rorna säger ju det, men det beror ju på vad som anses som våld.
Richards vision är att caféet ska kunna ha öppet måndag till söndag för ungdomar, istället för bara på onsdagskvällar som det är nu, och  klock­an 18-24 på fredags- och lördagskväl- lar, då behovet är som störst för ungdomar att ha någonstans att vara.

Har ni de resurser som ni behöver?
– Nej. Som alla andra ideella före­ningar är det ju pengarna det hänger på.
Richards kollega Daniel Holmberg berättar att det är flera saker som ungdomscaféet skulle behöva:
– TV-spelen och arkadspelet som fanns tidigare var vi tvungna att ta bort, eftersom att det tog så pass mycket ljudutrymme; caféet är ju ett vanligt café under dagtid. Det är svårt att bedriva annan verksamhet när ljudnivån är för hög. Vi skulle dock kunna ta tillbaka TV-spel under kvällstid.

Flera ungdomar som Elevkampanjen intervjuade på Ungdomens Hus eller i galleriet 21:an ville vara a­nonyma, men alla sa att ungdomar mår sämre idag än tidigare. Särskilt unga tjejer menar att det finns mycket att oroa sig över:
– Det är stress från både skola och media. Dessutom dricker ungdomar mer idag än tidigare. Man måste hela tiden tänka på hur man ska se ut och så vidare – man blir hellre slagen än kallad ”hora”, sa en tjej.

För att ungdomar ska må bättre sa några att man först och främst i skolorna bör arbeta för att så tidigt som möjligt lägga märke till om en elev mår dåligt, och efter bästa förmåga försöka hjälpa eleven. Kommunen bör ge mer pengar till både skola och ungdomsgårdarna så att de får möjlighet att satsa så mycket som möjligt på ungdomarna. Den måste helt enkelt satsa mer på de unga i Eskilstuna!
Louise Strömbäck
Caroline Bergström

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!