I marginalen: De superrikas diktatur

2018-03-14 12:07:12
Amazongrundaren Jeff Bezos toppar tidskriften Forbes årliga miljardärslista. Det är slavlöner, urusla arbetsvillkor och inga kollektivavtal som har gjort honom till världens rikaste. Vintern 2016 rapporterade den brittiska tidningen Independent om att tillfälligt anställda på Amazon i Skottland tvingades bo i tält nära sin arbetsplats för att spara pengar och slippa betala de 130 kronor (betydligt mer än timlönen) som det kostade per dag för att åka med bolagets buss från hemmet till arbetsplatsen.
Jezz Bezos sitter på en förmögenhet som beräknas till 112 miljarder dollar (920 miljarder kronor), vilket är en summa som är tre gånger så stor som den årliga BNP:n i Kongo-Kinshasa (Demokratiska republiken Kongo) som ska delas mellan nära 79 miljoner invånare.
Jezz Bezos förmögenhet ökade med drygt 33,6 miljarder dollar (276 miljarder kronor) ifjol, vilket lär vara mer än BNP:n i 96 av världens länder. Så visst finns det pengar.

Världens största miljardärsklubb finns i Kina. Antalet dollarmiljardärer i landet växer i en takt av fyra individer per vecka. I Kinas enmansdiktatur gror och frodas miljardärerna. Enligt en ny rapport från det kinesiska Hurun Research Institute finns det idag 819 dollarmiljardärer i Kina, en ökning med 210 jämfört med förra året, och 40 procent fler än USA.
Fyrtiofem av dessa superrika – bland dem landets rikaste, Ma Huateng – är också ledamöter av den så kallade folkkongressen (Kinas fejkparlament), som nyligen krönte Xi Jinping till kejsare på livstid.
59 av Kinas dollarmiljardärer har plats i ett annat symboliskt organ – folkets politiska rådgivande konferens.
De över 100 kinesiska miljardärer som befolkar antingen “folkkongressen” eller den rådgivande konferensen har tillsammans en förmögenhet som är dubbelt så stor som Irlands och tredubbelt så stor som Nya Zeelands.
På listan över Kinas dollarmiljardärer finns inte Xi Jinping med. Men att berätta sanningen om Xi Jinping och hans förmögenhet är farligt och kan ge flera års fängelse.
Officiellt har Xi Jinping inga tillgångar mer än sin årsinkomst som ligger på ett par hundra tusen kronor, men för några år sedan uppskattades det att han och hans familj hade en förmögenhet som kunde räknas i miljarder, åtminstone i kronor. I vilket fall kan Xi Jinpings politik summeras i: Av och för de superrika.