Idolerna tar facklig strid mot produktionsbolaget!

2016-11-17 15:43:10


Offensiv har pratat med Per Herrey, jurist på Musikerförbundet

Musikerförbundet hotar att ta ut sina medlemmar i strejk mot att Idol-artisterna utnyttjas under slavliknande förhållanden.

Från och med den 25 november kommer Musikerförbundets medlemmar som jobbar med produktionen av TV-programmet Idol att gå ut i strejk. Detta efter att produktionsbolaget FreemantleMedia vägrat att skriva på kollektivavtal för de som tävlar i Idol-finalerna. Det nuvarande avtalet innebär att deltagarna tjänar 875 kr per vecka efter skatt samt förbinder sig att jobba dygnet runt. Dessutom förlorar de upphovsrätten till material de framför i programmet och kan tvingas att skriva på kontrakt med skivbolaget Universal och managementbolaget Versity music, avtal där de inte får förhandla om villkoren och som kan vara bindande i upp till 10 år.

Musikerförbundet har under hösten haft förhandlingar med FreemantleMedia om att teckna ett kollektivavtal med rimliga löner för deltagarna i Idol, men då produktionsbolaget den 10 november deklarerade att de inte kommer skriva på något avtal så svarade musikerförbundet med att varsla om stridsåtgärder. Samtliga medlemmar, musiker och artister kommer att tas ur arbete från och med den 25 november, en blockad kommer att genomföras för att hindra strejkbrytare i form av snabbt rekryterade musiker och Musikerförbundet kommer dessutom att begära sympatiåtgärder från andra förbund ifall en uppgörelse inte nås till den 25:e.

FreemantleMedia har svarat på kritiken i Aftonbladet och hävdar att Musikerförbundet inte har någon förståelse för Idol, och att de respekterar fackets arbete, men att argumentet inte fungerar när det gäller Idol (som om artister som deltar i just Idol inte skulle behöva en lön att leva på). De har utöver det hotat deltagare med att de kommer åka ut från tävlingen ifall de strejkar. Produktionsbolaget är en del av mediakoncernen FreemantleMedia Group, som enligt deras egen hemsida är en av världens största producenter av TV-underhållning, med produktionsbolag i 22 länder. 

Offensiv har pratat med Per Herrey, jurist på Musikerförbundet som är involverad i förhandlingarna:

Hur kommer det sig att stora aktörer som FremantleMedia får utnyttja unga artister och musiker på det här sättet?

– Bra fråga! Jag tror att så länge man inte reagerar så kan sånt här fortsätta. I det här fallet så har deltagare under flera år varit missnöjda med avtalen, men ingen har vågat ta strid för det. I år är första gången som några av våra medlemmar har kontaktat oss om Idol-avtalen, och jag vill ge all cred till de unga personer som slagit larm!

Generellt så är en artist en ganska svag aktör emot stora multinationella skivbolag och dylikt, vilket leder till att få vågar säga ifrån när de får avtal som det egentligen förstår är väldigt dåliga. 

Ni talar om att begära sympatiåtgärder från andra förbund. Är det några särskilda förbund ni hoppas på?

– Det kan jag inte säga exakt. Vi är ju en del av LO-kollektivet och det är ju upp till varje förbund ifall de vill genomföra sympatiåtgärder, och det är många olika yrkesgrupper som jobbar inom Idol-produktionen. Exempelvis skulle elektrikerna kunna gå ut i strejk, eller de som sköter transporterna. Något som skulle slå hårt mot hela produktionen.

Om ni går ut i strejk, kommer det vara möjligt för allmänheten att besöka strejkvakterna för att visa sitt stöd?

– Ja, vi kommer ställa ut strejkvakter och allmänheten är välkomna att komma och ge stöd!

Att unga människor tvingas jobba under sådana slavförhållanden är såklart skandalöst, men tyvärr inget ovanligt inom musikbranschen. Det finns en rådande norm som säger att artister och musiker ska vara ”glada över att få spela” eller ”tänka på att de får publicitet” och därför ställa upp på att spela för slavlöner, ofta gratis. Samtidigt gör produktionsbolag, skivbolag, arrangörer, krogar m m stora vinster på artister och musiker. Ett vanligt scenario är att ett band spelar gratis på en krog, och får förklaringen att krogen inte har råd att ge betalt. Samtidigt drar bandet dit publik som betalar inträde, köper mat och dryck och på så sätt ökar spelställets intäkter avsevärt den kvällen.

Rättvisepartiet Socialisterna stödjer Musikerförbundets strejk. Att ta strid för schysta villkor är alltid rätt och i det här fallet är det en markering för hela musikbranschen. Om det anses acceptabelt att ge aspirerande popstjärnor löner som inte går att leva på, vad gäller då för resten av branschen? I och med att de flesta musiker jobbar frilans och inte har så många fasta arbetskamrater blir det svårare att organisera sig, detta är förmodligen huvudskälet till att musiker utnyttjas på det här sättet. Men när facket ryter ifrån skickar det signaler till artister och musiker runt om i landet att inte längre acceptera gratisspelningar och slavkontrakt. Musiker, precis som alla andra arbetare, producerar en vara som andra gör vinst på, och det är då en självklarhet att även musiker, precis som sjuksköterskor eller byggarbetare, ska vara anslutna till facket och stå upp för sin rätt att få rimligt betalt för sitt arbete!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!