Indien: 150 miljoner deltog i ”världens största generalstrejk”

2015-09-11 10:07:55


Indien skakades av en massiv generalstrejk mot regeringens attacker på arbetare.

Det är ingen överdrift att säga att den landsomfattande strejken den 2 september var den största någonsin sedan Indiens självständighet år 1947. Men medan utländsk media rapporterade om ”150 miljoner arbetare i världens största generalstrejk” lade inhemsk media allt sitt krut på att tona ner strejkens omfattning och betydelse.

Strejken skickade en kraftig varning till den styrande National Democratic Alliance (NDA) som leds av premiärministern Narendra Modis högerextema hindunationalistiska parti BJP. 

När Modi kom till makten i fjol lovade han en oemotsvarad ekonomisk tillväxt som skulle förändra landet till oigenkännlighet, men istället har regeringspolitiken lett till ytterligare försämringar för arbetare. 

De tio stora fackliga centralorganisationer som utlyste strejken hade ett 12-punktsprogram som bland annat reste krav på höjda minimilöner, ett allmänt sjukförsäkringssystem, fackliga rättigheter och ny arbetsrätt samt nej till privatiseringar.
I flera delstater blev generalstrejken, som var den 16:e sedan nyliberalismens intåg år 1991, total – alla delar av ekonomin stod still. Denna gång deltog även arbetarna i försvarsindustrin. 

Strax innan strejken skulle inledas beslöt den BJP-kontrollerade fackfederationen BMS att inte delta, ett beslut som möttes av ilska och trots från gräsrötterna. På många håll vägrade BMS-medlemmarna att underordna sig ledningens beslut och gick med i strejken.
Arbetsgivarna klagade efteråt på att strejken kostat dem motsvarande 32 miljarder kronor.  Sumit Mazumder, som är ordförande i Confederation of Indian Industry (Indiens motsvarighet till Svenskt Näringsliv), menade att den indiska ekonomin inte ”har råd med sådana störningar” och att bilden av Indien som ett land med fördelaktigt företagsklimat har tagit stryk. 

Finansminister Alan Jaitley å sin sida försökte låtsas som om strejken aldrig hade ägt rum och talade om att den bara haft  ”en marginell påverkan” på samhällsekonomin. Men faktum är att strejkens massiva uppslutning tog regeringen med överraskning. 

Regeringen hade räknat med att år 2015 skulle bli en repris av år 2011, som var ett år med ovanligt många förlorade arbetsdagar på grund av strejker och lockouter.

Generalstrejken den 2 september var ”fenomenal och magnifik” som  Gurudas Dasgupta från All India Trade Union Congress sa. Även generalstrejkens organisatörer blev överraskad av uppslutningen  och stämningarna. Genom denna massiva strejk har mer än 150 miljoner löntagare gjort klart för regeringen att man inte är beredd att acceptera ytterligare försämringar. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!