Inga subventioner en klassfråga

2014-04-10 15:28:56




Nya riktlinjer från SKL har genomförts som innebär att de flesta preventivmedel inte längre ingår i högkostnadsskyddet. Detta attackerar fattiga och utsatta unga kvinnor och försämrar deras välmående och ökar antalet oönskade aborter.

När p-pillersubventionen infördes 1998 fick den ett enormt genomslag och användningen ökade med 30 procent under det första året, samtidigt som antalet tonårsaborter minskade i samma takt. Men 16 år senare har det ekonomiska intresset åter satts före människovärdet.

Flera landsting håller nu på att se över sina regler för p-piller. Detta efter att SKL (Sveriges kommuner och landsting) den 1 mars i år genomförde gemensamma riktlinjer för alla landsting, gällande subventioner för preventivmedel. 

Åldersgränsen har höjts till 25 år och årskostnaden ska som mest vara 100 kronor. Men detta innebär också att utbudet av subventionerade p-piller har minskat avsevärt och att pris­erna ökat markant. Detta är en direkt följd av klassamhällets sura uppstötningar och det drabbar unga och utsatta kvinnor. 

Flera av de mest populära preparaten kommer inte längre att ingå i subventionerna, vilket gör att alternativet för unga kvinnor blir att de får byta till något sämre som påverkar deras psykiska och/eller fysiska välmående. Eller att inte skydda sig alls.

Det är däremot upp till varje landsting att besluta om hur de vill göra, men i Västra Götaland har de valt att följa riktlinjerna till punkt och pricka. I Göteborg är barnmorskor förtvivlade över att inte kunna erbjuda rätt preventivmedel.

– Det är ett orättvist system som påverkar kvinnors val av preventivmedel, berättar Ingela Lindh, verksamhetschef på Närhälsan i Biskopsgården och Västra Göteborg.

Hon är också forskare inom preventivmedel på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och menar att möjligheterna att påverka besluten är minimala, då apoteken inte lämnar ut till annat pris än det som lagen säger. Både Barnmorskeförbundet och barnmorskemottagningar i Västra Götaland sätter sig emot de beslut som fattas och menar att det är ett fullständigt ojämlikt system.

Barnmorskor har gått från ett brett spektrum av preventivmedel till att bara kunna erbjuda en handfull olika till sin målgrupp. Nu kan de bara erbjuda några sorters p-piller, en p-spruta, en spiral och en p-stav. Det har framtagits en ny mindre och lättare spiral med mindre hormoner, särskilt anpassad för unga tjejer, men som inte ingår i högkostnadsskyddet. 

Det innebär att den, tillsammans med andra preventivmedel, kostar mellan 300-1 300 kr per år för de som behöver andra preparat än de som erbjuds med rabatterat pris. En helt oöverkomlig summa för den som är ung och saknar inkomst eller lever på studiemedel. Många unga kvinnor pratar inte om sitt sexualliv hemma och har kanske inte heller föräldrar som kan bistå med pengar, vilket gör att de anting­en använder preventivmedel som inte är bra för deras kroppar eller låter bli att skydda sig.

Många unga kvinnor lider av enorma humörsvängningar och blödningar och för dem finns det knappt några alternativ att välja mellan längre. Även minipiller, som används av tjejer som inte bör äta östrogen på grund av ärftlighet för blodproppar inom familjen, har tagits ur sortimentet.

– De som har råd kan välja, men de som inte har råd bli förpassade till det som finns att tillgå, säger Ingela Lindh.

– Får de inte den hjälp som de behöver kan det leda till ofrivilliga och oplanerade graviditeter. Vi måste successivt jobba med våra politiker och få dem att förstå att det inte är alla kvinnors val att betala för de preventivmedel som passar. Vi har redan höga abortsiffror och vi vill inte öka dem ännu mer på grund av tillgången av rätt preventivmedel, avslutar Ingela.

I Stockholm har de valt att låta den nya hormonspiralen ingå i de subventionerade alternativen av den anledningen att det är ett orimligt pris för unga kvinnor att behöva betala. I Norrbotten har politikerna beslutat att inte följa de riktlinjer som SKL har satt upp. 

Det är viktigt att alla landsting går ut och kräver att alla preventivmedel ska vara subventionerade och att Barnmorskeförbundet går ut och tar kamp för alla kvinnors rätt att ha tillgång till preventivmedel. 

Rättvisepartiet Socialisterna kräver gratis preventivmedel för alla, mer resurser till ungdomsmottagningar och ett stopp för privatiseringar och nedskärningar – för en välfärd åt alla.  ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!