Inga svekavtal – ta strid för trygga jobb

2010-03-10 16:05:34




De första signalerna om ett låst läge i industrifackens avtalsförhandlingar har snabbt ersatts av tal om ”öppningar”.

Det gäller både lönerna och den heta frågan om arbetsgivarnas möjligheter att ersätta fast anställda med bemanningsföretag.
Medlarnas plan är till och med att lägga ett slutbud denna vecka.
Jobbupproret för fasta och trygga jobb, som efter sin massuppvaktning av Sveriges Kommuner och Landsting den 8 mars förbereder en uppvaktning av LO-ledningen på måndagen den 15 mars och en demonstration mot Svenskt Näringsliv på lördagen den 20 mars, uppmanar industrifacken att inte gå med på någon rutten kompromiss.

– Bemanningsföretagen utnyttjar och ställer arbetare mot arbetare. Det går inte att kompromissa om slaveri, som det blir om vi backar och ger efter. Det får inte vara OK att köpa ut oss och byta ut oss, sä­ger Jessica Moya, som är sekreterare i Handelsklubben för lagerarbetarna på Lagena i Jordbro och en av initiativtagarna till ­Jobbupproret.
Talet om kompromisser har tagit fart efter första varvet med de så kallade opartiska ordförandena, som nu har initiativet i förhandlingarna för sex fackförbund med sammanlagt en halv miljon anställda inom industrin.
Trots att alla parter sa nej till de första löneförslagen på 2,4 procent i ett avtal på 18 månader och att bemanningsfrågan inte ens togs upp i den första vändan, sågs medlarbudet som en öppning efter skarpa nej.

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä var därefter enligt Dagens Arbete snabb att kontakta Tek- nikföretagens förhandlingschef Anders Weihe sedan denne sagt att han nu var öppen för att hitta lösningar även i bemanningsfrågan. Enligt Wei­he kan Teknikföretagen både tänka sig att höja lönerna med 2 procent på 18 månader och diskutera ”olika lösningar för att individens rättigheter inte ska åsidosättas på ett otillbörligt sätt”, om bara facken släpper sitt krav på ”vetorätt mot bemanningsföretagen”.
– Vi vill bara att företrädesrätten i lagen om anställningsskydd ska gälla så som det var tänkt från början, sä­ger Veli-Pekka Säikkälä och förnekar att facken begär vetorätt.
– Vi kan inte förbjuda företagen att hyra in i stället för att återanställa. Men vi ska i varje fall ha möjligheten att driva våra medlemmars sak inför domstol och kräva skadestånd för den kränkning som våra medlemmar utsatts för.

Exakt vilka eftergifter arbetsgivarna kan tänka sig återstår att se, liksom var gränsen går för vad IF Me- talls och hela LO:s medlemmar kan uppfatta som en rutten och oaccepta-bel kompromiss. Som även Tommy Öberg skriver i LO-Tidningen: ”Om någon bransch ser industrins första uppgörelse som alltför dålig i förhållande till de egna förhoppningarna el­ler förväntningarna om löneökningar och om de gör tummen ner för hur inhyrning av arbetskraft ska regleras är industrins roll som normsättare för hela arbetsmarknaden i gungning”.
Jobbupproret, som den 8 mars lyckades bryta igenom medievallen med artiklar och bilder i både SKL:s nättidning Dagens Samhälle och i Kommunalarbetaren, ser nu nästa veckas kampanj som mycket viktig för att höja gräsrötternas röster.

Handels förhandlingsledare Tommy Tillgren, som vid det här laget är medveten om det växande trycket från medlemmarna (se förra veckans Offensiv), betonar i Handelsnytt att ett slutbud inom industrin måste innehålla ett förslag till lösning på frågan om bemanningsföretag, som kan bli vägledande för andra avtalsområden.
– Det är en jätteviktig fråga som vi enats om i LO-samordningen, påpekar han.
Även LO:s avtalssekreterare Per Bardh har gett sig in i en debatt med aktiva i Jobbupproret genom ett svar på kritiska inlägg i tidningen Arbetaren från SAC-sektioner som deltar i Jobbupproret (se jobbupproret.se).

Arne Johansson

Jobbupproret demonstrerar 20 mars

Storstockholms Utbildningssyndikat, som den senaste tiden va­rit aktiv i en av flera SAC-strider mot bemanningsföretag, riktar ock­så efter en seger mot Lärarjouren ett stort tack till det nybildade nätverket Jobbupproret.
Enligt Emil Boss från sektionen på Systembolaget uppmanar också SAC:s lokala organisationers samtli­ga medlemmar att delta i Jobbupprorets demonstration i Stockholm mot Svenskt Näringsliv på lördag den 20 mars, med samling i Kungsträdgården kl 14.00.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!