Inställda lärarutbildningar när lärarbristen ökar

2013-08-28 10:47:15




Lärarutbildningar ställs in vid Luleå tekniska universitet (LTU). Samtidigt skriker Norrbottens skolor efter lärare.

I år utbildas inga högstadie- eller gymnasielärare i matematik, teknik och fysik vid LTU. Anledningen är för få sökande.
Endast ett fåtal sökande fanns på lärarutbildningarna i matematik och naturvetenskapliga ämnen rapporterade Nordnytt förra veckan. Samtidigt finns det gott om jobb, men det som avskräcker studenter att ­söka dem är löneläget. Trots utbildningslängd och studielån tjänar lärare i snitt 10 000 kronor mindre än exempelvis civilingenjörer. Därtill finns det bara åtta personer i hela landet antagna till ämneslärartjänster i ­kemi. En kemilärare säger till Nordnytt att läget är allvarligt, men nämner även löneläget då en kemist tjänar bättre än en lärare.
Samtidigt som lärarutbildningar lägger ner rapporterar Norrbottens-Kuriren hur LTU får neka studenter plats för att de har fler sökande än de har platser. Enligt ställföreträdande rektor Erik Höglund är det ett lågt antal sökande till bland annat ämnes­lärarutbildningen.

Parallellt med att studenter avskräcks från att söka till läraryrket på grund av för låga löner, ökar lärar­bristen. I Norrbotten saknas det 644 lärare, enligt en sammanställning av lärarförbundet. Nu ligger länet över rikssnittet med en ökning av lärarbristen på 12 procent sedan förra året, enligt Norrbottens-Kuriren. De tre kommunerna med högst lärar­brist är Kiruna, Gällivare och Luleå, där det i Kiruna saknas 123, i Gällivare 111 och i Luleå 110 lärare.
Fackombud och verksamma lärare vittnar i Norrbottens-Kuriren om hur arbetsbördan blir tyngre för tjänstgörande lärare när arbetsplatserna gapar tomma på kollegor. Lärare får ta extra lektioner, medan vissa lektioner blir inställda eller lärarlösa. Obehöriga och pensionerade lärare tas in för att lösa situationen. I Gällivare är det ironiskt nog just matematik- och NO-lärare som saknas.
Om fackledningarna inte skulle lägga sig i knäet på arbetsgivarna vid förhandlingsbordet och istället ha strejkat, som medlemmarna krävde under avtalsrörelsen, hade lönerna kunnat tvingats upp och ­lärarbristen motats i grind. Nu måste lärarna på golvet ryta ifrån. Enda sättet att uppvärdera statusen på yrket är att höja lönerna.

Raymond Ohlson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!