Irak mot blodigt sönderfall

2014-06-13 18:56:38




Onsdagen den 11 juni, tog islamistiska ISIS (Islamiska staten Irak och Syrien) kontrollen över Iraks näst största stad Mosul med två miljoner invånare. En stad som ses som den ekonomiska och politiska huvudstaden för Iraks sunnimuslimer. 

Redan på måndagskvällen hade ett tusental ur islamistgruppen intagit och tagit kontrollen över Mosuls flygplats. Omkring 500 000 civila människor, främst kristna, shiamuslimer och kurder har tvingats på flykt. ISIS kontrollerar idag stadens polisstationer, militärbaser och banker. Ett uttalande från ISIS säger att de ska nå Bagdad inom tre dagar.

Mosuls fall kommer efter en militär offensiv från ISIS riktad mot flera provinser. Under onsdagen föll sedan städerna Baiji och Tikrit, de som inte hunnit fly torteras och mördas. Regeringsbyggnader, banker och polisstationer har hamnat i islamisternas händer. Sent på torsdagen intog ISIS Jalawla och Saadiya i Diyala sedan militären övergivit sina posteringar där, uppger Reuters.
Vittnen beskriver hur Mosul förvandlats till ”en blodig mardröm”. En kvinna berättar för Daly Mail om ”halshuggna poliser och soldater har dumpats längs vägarna”.

Medans Maliki sa att irakiska regeringen beslutat att beväpna civila rapporteras det om att ISIS-rebeller delar ut mat och gåvor till den sunnimuslimska befolkningen inför Ramadan som ett sätt att vinna dess förtroende.

Al Jazeera rapporterade hur irakiska poliser och soldater flydde och lämnade vapen, ammunition och fordon bakom sig som nu tagits om hand av ISIS som redan innan var tungt beväpnade. ”Bilder från Mosul, i norra Irak visas jihadister från ISIS gå omkring och beundra sitt senaste byte, rader av amerikanska militärfordon. De första fordonen ska redan ha setts rulla över gränsen till Syrien”, skriver YLE Nyheter.

Enligt New York Times är det ”tusentals irakiska soldater som deserterat”. Även tidigare officerare och soldater från Iraks tidigare arme som upplöstes efter Saddams fall sägs finnas med i Mosuls övertagande.

Idag vajar islamisternas svarta fanor från nyckelbyggnader i Mosul. I Baiji sattes domstolen och polisstationer i brand efter att hundratals fångarna frigetts. 

Enligt AFP, föll även Kirkuk och Salaheddinprovinsen. Enligt Kurdiska rapporter återtogs Kirkuk av kurdiska peshmergastyrkor under onsdagen. Staden Falluja har sedan i januari varit kontrollerad av islamisterna.

Reuters rapporterar genom att citera Iraks utrikesminister ”att Bagdad nu vill samarbeta med de kurdiska styrkorna för att driva ut ISIS från Mosul”.
38 procent av staden befolkas av kurder.

De senaste månaderna har konflikter pågått mellan den kurdiska ledningen i Erbil och Malikis regering i Bagdad på frågan om oljeexporten från den kurdiska regionen.

Efter att Bagdadregeringen skar av den ekonomiska betalningen till den kurdiska autonoma regionen från Iraks nationella budget tog KRG, Kurdiska regionens regering, initiativet att själva sälja olja till Turkiet genom en ny pipeline. Enligt Bagdad får detta endast ske genom Iraks nationella oljedepartement.

Kurderna pekar på att Malikiregeringen har misslyckats med att erkänna kurdernas rättigheter. De pekar också på att de inte hjälpt till att finansiera de kurdiska peshmergastyrkorna som de nu kommer att behöva.

Jaafar Mustafa, KRG:s Peshmergaminister säger till de kurdiska nyheterna att “Kriget kommer troligtvis inte nå de kurdiska delarna av Kirkukprovinsen. Det kommer inte hända för vi kommer försvara Kirkuk till den sista droppe blod… I Mosul ville inte den irakiska regeringen att peshmergastyrkorna skulle gå in i staden, vi skulle aldrig ha tillåtit vad som nu hände där”.

The Independent skriver ”Troligtvis är de kurdiska peschmergastyrkorna som tjänar som det autonoma Kurdistans arme de enda tillgängliga professionella styrkorna som kan bekämpa islamisterna i Mosul.”

Kurderna har hittills koncentrerat sig på att förhindra att konflikten sköljer över till den kurdiska delen, men har nu sträckt ut sin hand för att hjälpa både de som flyr Mosul, men även att militärt bekämpa ISIS. I skrivande stund har peshmergastyrkor återtagit Mosuls flygplats och strider pågår mellan peschmergas och ISIS i Mosul.

ISIS bildades av sunnimuslimska och salafistiska rebeller under Irakkriget efter USA:s angrepp och ockupation, men har sedan dess stridit under olika namn. 2013 blev de en av de framträdande rebellgrupperna i Syrien, vilka strider mot Assadregimen men också mot de kurdiskt kontrollerade Rojava.

ISIS har även hamnat i strider med andra rebellgrupper som strider i Syrien mot Assad och har därmed pressats tillbaka under inbördeskriget. Efter en sex månaders process har ISIS därför valt att fokusera på att stärka sig i Irak och befästa kontrollen över gränsområdet mellan länderna. De hoppas kunna etablera baser på Irakiska sidan för att sedan lättare kunna transportera rebeller, mat och ammunition till kriget i Syrien.

Detta står klart även för det kurdiska PYD-styret i Syriska Kurdistan (Rojava). Folkets försvarsstyrkor YPG har därför deklarerat att de under sina strider mot ISIS under ett och ett halvt år lärt sig hur de strider och att de är beredda att ge stöd åt peshmergastyrkorna.
“YPG:s styrkor deklarerar att vi står med folket i södra Kurdistan och peshmergas mot dessa gäng. Vi deklarerar att vi är beredda att ge vårt stöd och sända militär expertis till söder med syfte att hjälpa”
Den 10 juni möttes en delegation från Peshmerga och YPG:s styrkor för att söka samarbete för att skydda de kurdisktdominerade områdena. Båda kom överens om att sända styrkor för att säkra de kurdiska gränserna.

Idag hälsas med rätta de kurdiska peshmergastyrkorna som befriare i bland annat Kirkuk.
Men det finns även ett utbrett missnöjet mot fattigdom och arbetslöshet även i den ”lugna” kurdiska delen som styrs av Barzani och PDK.
Långt ifrån alla kurderna är samlade bakom Barzani.
Vi ska inte glömma att PDK så sent som 2013 när striderna rasade i Rojava mellan YPG och ISIS/Al Nusra användes Peshmergas för att hindra kurder från västra kurdistan att ta sig över gränsen och 2011 sändes samma styrkor på den egna befolkningen när de med bröd i händerna protestera mot prisökningarna.
KDP svarade då protesterna med hård repression. Två demonstranter dödades och 43 skadades.
I Suleymaniya sände PDK då 3000 peshmergas för att stoppa folkliga protester.
KDP förbjöd även förstamajdemonstrationer samma år.

ISIS framväxt är ett hot mot hela regionen och avslöjar hotet om ett nytt inbördeskrig i Irak men också ett regionalt krig. ISIS hämtar sitt stöd ur situationen med inbördeskrig och fattigdom i de sargade länderna.

Stora delar av den irakiska befolkningen lider under den situation som präglat landet sedan inbördeskrigets officiella slut. Fattigdom, arbetslöshet och svält breder ut sig trots landet naturrikedomar. Samtidigt befinner sig civilbefolkningen ofta klämd mellan statens väpnade styrkor som står på den sekteristiska shiamuslimska regeringens sida och de sunniislamister som försöker skaffa sig politiskt inflytande.

Vilka tillfälliga allianser som än sluts för att förhindra detta kommer det inte att minska risken för inbördeskrig eller ett regionalt krig, snarare tvärt om.
Bakom alla tal om antiterrorism och  demokrati ligger imperialistiska stormaktsintressen.

Iran meddelar sig vara beredd att gå in på Iraks sida. Det handlar dels om att skydda den Shiamuslimska regeringen som är Irans allierade, men också att försäkra sig om att kurderna inte stärker sina possitioner vilket Iran är rädd ska inspirera kurder i Iran.

USA säger att de ”inte utesluter något” och öppnar upp för användandet av drönarattacker som understöd till irakiska armén vilket skulle innebära död och förödelse även för civilbefolkningen.
Vad som sker i Irak idag är facit av USA-imperialismens invasion, krig och ockupation. Det är en acceleration mot sönderfall som nu sker.

Kampen mot islamisterna är nödvändig och kan enbart segra framgångsrikt genom att demokratisk förankra kampen med lokalbefolkningen. Att ena befolkningen mot det sekteristiska sönderfall som växer fram kommer vara svårt men avgörande för att bekämpa ISIS men också för att bekämpa Malikiregeringen vars politik driver befolkning till de islamistiska terroristorganisationerna.

Situationen kan inte enbart lösas med militärt våld, utan måste kombineras med en politisk förändring. Det är den sociala situationen, tillsammans med den sekteristiska regeringens splittrande politik, som har skapat en situation som nu utnyttjas och ger näring till ISIS för att rekrytera och avancera på nya fronter.

Mot detta krävs en politik som uppfyller de behov som finns för befolkningen arbete, bostad, social rättvisa och säkerhet.
För detta krävs en politisk röst för arbetarklassen och de fattigas organisering för en socialistisk politik som kan utrota fattigdomen, arbetslös­heten, bygga upp infrastrukturen och säkra fred och välstånd, i Irak och Kurdistan.

Vi återkommer med nya kommentarer på hemsidan och i tidningen. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!