Kalixborna slåss för sitt sjukhus

2017-01-23 15:43:49




Tjänstemän inom Norrbottens landsting, med de socialdemokratiska landstingsråden Kent Ögren och Britt Westerlund i täten, har utrett framtiden för Kalix sjukhus på uppdrag av politikerna. De menar att 7 miljoner kronor per år kan sparas genom att ta bort operations- och IVA-verksamheten från Kalix och koncentrera det till sjukhusen i Sunderbyn och Gällivare.

Kalix sjukhus har 56 vårdplatser, och ungefär hälften av dem är för patienter som behöver ha narkosläkare på plats. Förlusten av narkosläkare innebär en ­minskad trygghet för kalixborna och inte bara dem. En rad andra kommu­ners invånare måste åka till ­Kalix sjukhus, för vissa innebär det en resa på 15 mil enkel väg.
Nu är oron stor över vilken personal som överhuvudtaget kan komma att finnas kvar, om försämringarna blir verklighet. Två läkare har nyligen slutat och fler sägs leta efter alternativa arbetsplatser.
– Det går inte att säga att de lämnade Kalix sjukhus enbart på grund av de befarade försämringarna, men visst bidrar de, säger Benno Krachler till NSD (Norrländska Socialdemokraten).
Överläkaren Timo Erikoinen säger i samma artikel:
– Först försvinner operation, sedan narkosjouren och så småningom medicinbakjouren och då står vi utan akutsjukhus, med en stor vårdcentral kvar.

Nedläggningsförslagen i Kalix har väckt stor ilska. I tisdags kväll arrangerade Aktionsgruppen för Kalix sjukhus framtid ett ­stormöte i Folkets hus i Kalix.
Sexhundra stolar hade ställts fram, men de räckte inte på långa vägar. Det uppskat­tas att uppemot tusen personer deltog på mötet.
Aktionsgruppen hade tagit fram kalkyler som visar på att operationsverksamheten i Kalix är effektiv, något som landstings­ledningens uppgifter inte säger något om.
En panel fanns på plats och svarade på frågor.
Timo Erikoinen var, som flera andra i panelen, väldigt kritisk till förslagen. Han menar att de är ”början till en kraftfull försämring av den vård ni har rätt till”.

– Om intensivvården läggs ned i Kalix, då inleds ambulansernas era. Jag har arbetat i 27 år vid Kalix sjukhus, men de här dumma, korkade försämringarna tänker jag inte medverka till, sa Erikoinen.
Frågan är bara vad politikerna kommer att göra, vilket är en stor skillnad från vad de säger att de vill göra. Nedläggningsförslagen skulle innebära en brutalt försämrad sjukvård för folket i östra Norrbotten, och även en minskad trygghet.
För de arbetande på ­Sunderby Sjukhus och Gällivare sjukhus innebär detta fler patienter, men än så länge har inga planer på en ökad bemanning förts fram.
Stormötet i tisdags är en väldigt bra början på en gräsrotsrörelse som kan kämpa mot dessa förslag.

Josephine Landström

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!