Kamp för pengarna tillbaka

2016-04-13 17:09:10

foto: Flickr CC / Steven Depolo, Dexter Mabuyo, Christian Holmér
Nordea med flera storbanker har trollat bort otaliga miljarder skattekronor.

Nordea är en av de europeiska storbanker som figurerar mest i Panamadokumenten. Banken har fungerat som en mellanhand till skatteparadis för uppemot 400 individer och bolag.

Räknat till antal skapade brevlådeföretag kommer Nordea på elfte plats bland de bolag som har granskats och skulle idag, enligt SVT, vara den sjätte mest aktiva banken som förmedlar den här typen av tjänster.

I förra veckan avslöjades också att Nordea genom komplicerade upplägg med brevlådeföretag i skatteparadis förmedlat ett miljardlån till en förmögen oligark från Kazakstan med nära band till landets diktator Nursultan Nazarbajev. 

Nordeas arrogante styrelseordförande Björn Wahlroos slår dock ifrån sig och säger att det bara rör sig om ”obefintligt små penga­summor” som banken hjälpt till att gömma undan. Vidare upprepar han den gamla lögnen om att banken slutade fungera som de rikas länk till skatteparadis år 2009. Men den skumma verksamheten fortsatte även efter 2009 och kan dokumenteras till så sent som ifjol. 

I Panamadokumenten finns det ”bland annat en e-postväxling mellan Nordeas och Mossack Fonsecas respektive Luxemburgkontor, från så sent som sommaren 2015, där Nordea ber Mossack Fonseca om hjälp att sätta upp en ny ägarstruktur åt en kund genom brevlådeföretag”, rapporterade SVT den 3 april. 

Även andra svenska storbanker, som Handelsbanken och Swedbank, finns med i Panamadokumenten, men Nordea är den bank som sticker ut mest. Det är inte förvånande, eftersom bankens ledning hyser uppfattningen att endast de mest förmögna kunderna bidrar med något och till dem vill banken ”leverera positiva kundupplevelser när som helst” (ur Nordeas policyförklaring).

Vid ett besök i Danmark 2015 sa styrelseordförande Björn Wahlroos rakt ut att ”80 procent av folk är idioter, åtminstone när det kommer till pengar. Finanssektorn handlar om att flytta pengar från de 80 procenten utan idéer till de 20 procent som faktiskt har idéer.”

Det är ett uttalande som också kastar ljus över det faktum att Nordeacheferna inte har varit särskilt intresserade av att få kännedom om vilka pengar man har flyttat.

”Nordea har haft stora brister i sitt arbete med att motverka penningtvätt. Det innebär att den som har velat tvätta pengar eller finansiera terrorism med stor sannolikhet har kunnat göra det utan att Nordea haft möjlighet att upptäcka det. Banken varnas därför och ska betala den högsta möjliga straff­avgiften på 50 miljoner kronor”, löd Finaninspektionens dom ifjol. Och ingen kan anklaga Finans­inspektionen för att gå hårt åt storbankerna. Tvärtom, bankdirektörerna kan fortsätta sova gott även efter det att Finansinspektionen har fått i uppdrag att granska de svenska banker som omnämns i Panamadokumenten.

Totalt finns det kring 500 svenska personer och bolag i Panamadokumenten. Listan har ännu inte publicerats, men ett namn som nämns är finansmannen Anders Wall. I styrelsen för Anders Walls bolag Beijerinvest finns bland annat den förre S-märkta finansministern Pär Nuder.

Anders Wall har liksom andra superrika under åren fått stora skattesänkningar. ”Numera har de förmögna det sällsynt bra här. Det finns inte längre någon förmögenhetsskatt, arvsskatt eller gåvoskatt”, skrev Dagens Nyheter den 11 april. 

Till det ska läggas att regeln om självrättelse inte bara ger skattebovarna amnesti, utan också en möjlighet att få tillbaka på skatten.

Men kapitalisternas girighet känner inga gränser. Detsamma gäller hur makteliten håller varandra om ryggen. Två av Skatteverkets högsta chefer, som tidigare har arbetat som statssekreterare till den moderata finansministern respektive statssekreterare i statsrådsberedningen, ringde exempelvis och varnade Carl Bildts högra hand Frank Belfrage om att SVT:s Uppdrag granskning hade begärt uppgifter om honom från Skatteverket.

Nordea, som har sin härkomst i den krisande Nordbanken som staten fick ta över 1992,  har prenumererat på titeln börsens vinstrikaste bolag. 

Mer än en tredjedel av Nordea­kundernas, som styrelseordföranden kallar ”idoter”, bolånekostnader är ren vinst för banken. Nordea har som policy att dela ut minst 75 procent av vinsten till aktieägarna. Ifjol beslutade bankledningen att ha som mål att dela ut hisnande 120 miljarder kronor under de fyra kommande åren. 

”Bland börsens jättar är det Nordea som står för den största utdelningen i kronor räknat. Sammanlagt delas 24 miljarder kronor ut till aktieägarna, alltså ungefär lika mycket som ränteavdragen kostade staten 2013 och föräldraförsäkringen kostade  2014”, noterade SvD Näringsliv i februari i år. Det ger många nya miljarder till Nordeas storägare, den finska försäkringsjätten Sampo, som i sin tur har Björn Wahlroos som storägare.

Panamadokumenten sätter fokus på bankernas smutsiga affärer och det systematiska skattefifflet som har blivit ett med kapitalismen. Men från regeringen hörs bara tomma, intetsägande kommentarer, som att Nordeas upplägg är ”oroväckande” (finansminister Magdalena Andersson) och att ”Nordea bör se över sin företagskultur” (finansmarknadsminister Per Bolund).

I Panamadokumenten redovisas hur storbankerna tillsammans med advokatfirman Mossack Fonseca har hjälpt dryga 200 000 bolag och individer världen över att smita från skatten genom att upprätta brevlådeföretag i något skatteparadis. Det globala skattefusket är emellertid betydligt större än så: Enligt uppgifter kan det finnas så många som fyra miljoner liknande upplägg.

Hur stora summor som försvinnner ner i skattefuskets svarta hål kan bara grovt uppskattas, men ”det kan handla om så mycket som 130 000 miljarder kronor, vilket motsvarar USA:s och Kinas BNP på ett år. För Sverige kan det handla om upp till 400 miljarder kronor som flyger under Skatteverkets radar”, skrev Affärsvärlden den 22 februari. 

Vad som behövs är kamp för ett omedelbart samhällsägande och demokratiskt styre av bankerna för att stoppa att förmögenheter och inkomster systematiskt göms undan och inte kan beskattas.

  • Ingen amnesti till skattebovar, utan alla som avslöjas bör, om de inte betalar tillbaka med ränta, få sina tillgångar konfiskerade.
  • Pengarna tillbaka – förstatliga bankerna. Det ger resurser till välfärd, offentliga jobbsatsningar, ett program för att bygga bort bostadsbristen och klimatomställningar. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!