Kamp mot Nokia

2008-01-30 13:03:34




Mobiltillverkaren Nokia förkunnade den 15 januari att man läggar ner sin fabrik i tyska Bochum i mitten av 2008. Läggs fabriken ner förlorar 2 300 arbetare, en majoritet kvinnor, sina jobb.

Dessutom skulle 2 000 jobb försvinna hos bemanningsföretag och underleverantörer. Samtidigt vill Nokia ta en ny fabrik i Rumänien i drift där lönekostnaderna, påstår bolaget, bara är en tiondel av de i Tyskland.
För arbetarna kom Nokias besked som en blixt från en klarblå himmel. Fabriken i Bochum går med vinst. Till jul fick de anställda till och med jobba extraskift. Nokias nettovinst steg under 2007 med 67 procent till 7,2 miljarder euro (cirka 68 miljarder kronor). Därför höjs aktieutdelningen med 23 procent.
”Detta kunde betala våra lönekostnader i över hundra år”, kommenterade Gisela Achenbach, arbetarrepresentant i Bochum.

Blockad

Redan dagen efter beskedet om nedläggning blockerade arbetarna under en kort stund vägarna till fabriken. Den 22 januari genomfördes en massiv protestdemonstration i Bochum med 20 000 deltagare. Hos Opel Bochum lades arbetet ned i sympati från lunchtid.
Vid demonstrationen deltog även arbetare från Ford i Köln, VW i Wolfsburg och många andra fabriker liksom fotbollsspelare från VFL Bochum (som spelar i Bundesliga) samt många elever. Politiker från höger och vänster talade på demonstrationen. Många uppmanade till Nokiabojkott.
Demonstrationen visade vreden hos deltagarna, men samtidigt uppenbarades hjälplöshet och även förtvivlan. Många människor tror inte riktigt på att fabriken kan räddas.
Anledningen till dessa stämningar är att facket, IG Metall, antingen inte kan eller inte vill ge riktlinjer om vilka nya konkreta steg som måste tas för att kampen ska vinnas. Vid demonstrationen lovade huvudtalaren, från IG Metall en ”benhård konflikt”, för att sedan bara hänvisa till förhandlingar med Nokia. Även om facket sagt att målet är att förmå Nokia att ta tillbaka sitt nedläggningsbeslut finns en antydan om att göra nedläggningen så dyr som möjligt.

Strejk

Sozialistische Alternative – SAV, RS:s tyska systerorganisation – menar å sin sida att det enda som kan rädda fabriken är strejk och ockupation. Samtidigt behövs solidaritet och samarbete med andra arbetare i Tyskland men även hos Nokia i Rumänien och Finland.
Nästa protestaktion kommer att blir en människokedja kring fabriken den 10 februari.
Profitjakten tar ingen hänsyn till människorna. För att rädda fabriken i Bochum, men även för att stoppa den ökade utsugningen och lönedumpningen, krävs ett förstatligande av telekomsektorn under demokratisk kontroll av de anställda och valda företrädare för den övriga befolkningen.
Katja Raetz

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!