Kampanj för rätten till asyl i Borås

2013-11-13 12:19:30

foto: Stefan Berg
Atekeh Safdari tvingades fly från Afghanistan med sina två barn.

På Afghanska Kulturföreningen i Borås hölls ett möte den 10 november. 42 flyktingar från Afghanistan och Iran, tillsammans med Rättvisepartiet Socialisterna, beslutade att forma en kampanjgrupp för att ta strid för rätten till asyl och mot Sveriges deportationer.

Majoriteten av flyktingarna som deltog på mötet saknar uppehållstillstånd, och flera av dem lever gömda av rädsla för utvisning.
Initiativet till kampanjen har tagits på grund av de upptrappade utvisningarna till Afghanistan, men också på grund av den allt intensivare jakten på flyktingar som flera gånger uppmärksammats under året, i protesterna mot regeringens REVA-projekt och gränspolisens rasprofilering.
Mötet beslutade att kampanjen kommer att vara öppen för alla flyktinggrupper, och tiden fram till den första manifestationen den 23 november kommer ägnas åt att sprida kampanjen till fler flyktingar.
Diskussionen handlade om allt från protesterna mot REVA i början av året, som tvingade gränspolisen i Stockholm att sluta med sina rasistis­ka id-kontroller i tunnelbanan och om kampen mot rasismen och högerpolitiken.
Olika exempel togs upp, däribland kampanjen Misstro oss Inte, som hittills har tvingat Migrationsverket att utfärda över 80 permanenta uppehållstillstånd, fler än som var med i gruppen när den startade. Kampviljan var god och samtliga var överens om vikten av att organisera sig, om att ta striden gemensamt.

Ali Mohammadi flydde från Afghanistan och kom till Sverige för två år sedan. Migrationsverket har hunnit ge honom sju avslag sedan första asylansökan.
– Det är viktigt att protestera, det påverkar. Jag har själv deltagit tidigare i asylprotester i Stockholm. Nu är mitt asylfall avslutat och om polisen hittar mig kan de utvisa mig direkt.
Under mötet informerade Jamshid om att 19 afghanska flyktingar just nu sitter på flyktingförvaret i Kållered i väntan på att utvisas. ­Ännu vet de inget om när utvisningen kommer att äga rum.
Sedan den 10 september har två massdeportationer till Kabul ägt rum, och inget signalerar att Migrationsverket ämnar skjuta upp kommande utvisningar i väntan på det nya rättsliga ställningstagandet om säkerhets­läget i Afghanistan.
Snarare verkar linjen vara att verkställa så många utvisningar som möjligt innan man tvingas rätta sig efter bland andra UNHCR:s nya rekommendationer.

Rätt att stanna kommer att hålla torgmöte den 23 november klockan 11.00 på Stora Torget i Borås. Asylrö­relsen Borås är en del av den landsomfattande rörelsen för flyktingamnesti.
Sabriyeh Dabraghi kom från Iran med sin dotter Nesa, som nu är åtta år gammal, för fyra år sedan. Deras asylansökan har avslagits tre gånger, trots att Nesa hunnit börja gå i ­skolan och trots att hon har flera läkarintyg som visar att hon är traumatiserad av händelser under flykten från Iran och behöver en trygg och stabil tillvaro. En tillvaro som hon har hunnit ­börja bygga i Sverige.
Parvin Kaghazchi kom till ­Sverige från Iran för tre år sedan och har fått sin ansökan avslagen tre gånger.
– Jag vill vara en fri människa och leva och klä mig som jag vill. I Iran blev jag misshandlad för att jag inte bar slöja. Om jag återvänder kan jag bli avrättad eller fängslad på grund av politiska aktiviteter mot regimen som jag har deltagit i här i Sverige.
Rahim Payandeh är 24 år och tvingades fly från Afghanistan för snart tre år sedan.
– Min familj är hazarer och när min pappa vägrade samarbeta med talibanerna blev vi hotade. Han skickade mig från Afghanistan för att jag inte skulle bli skadad. Jag har inte haft någon kontakt med min familj sedan dess, jag vet inte ens om de lever.

Atekeh Safdari flydde från Afghanistan via Pakistan och Grekland efter att hennes familj hotats. På grund av att hon flytt har hon hotats av sin tidigare man och hans familj har ­tagit avstånd ifrån henne och barnen. Hon har varit i Sverige i över två och ett halvt år med sina två barn Ilya, sex år, och Ali Reza Mohammad Poor, elva år.
– Skulle vi tvingas tillbaka till Af­ghanistan skulle vi inte ha ­någonstans att ta vägen, vi är inte längre välkom­na hos min tidigare familj.

Stefan Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!