”Kändes som ett polisförhör”

2007-10-24 15:42:14




I augusti anmäldes hemtjänsten i Hässelby enligt lagen om missförhållanden i vården, Lex Sarah. Personalen fick gå på knä samtidigt som det enda som sades från arbetsgivarna var att vi måste tänka på budgeten.

– Ett vanligt problem i vården är att arbetsgivarna tänker mer på budgeten än på brukarna, säger ett fackligt ombud.
Att det står i lagen att det är en plikt att anmäla misstankar om missförhållanden i vården, och att anställda inte får straffas, verkar arbetsgivaren ha glömt bort. När undertecknaren för anmälan, vårdbiträdet Nejad Khadiri, kallades in för att diskutera det hela kändes det snarare som ett förhör:

Ville inte diskutera

– De ville inte diskutera min Lex Sarah-anmälan. De ville bara diskutera att jag gått till media. Jag kallades illojal, och de påstod att det var kränkande mot pensionärerna att gå ut i radio och tv ”mot verksamheten”. Det kändes som ett polisförhör.
Såsom av en slump vill nu arbetsgivaren stänga av Nejad Khadiri från sin tjänst.
Man hänvisar till att arbete och studier skulle vara oförenligt enligt Arbetsmiljölagen (!), trots att en uppgörelse redan gjorts med arbetsgivaren innan allt detta kom upp, som fungerar bra.

Dålig arbetsmiljö

Kommunal krävde omedelbart att få diskutera frågan med arbetsgivaren. Både facken och Arbetsmiljöverket har dessutom påtalat brister i arbetsmiljön under en längre tid, och samverkan, det vill säga personalinflytande över verksamhetsplaneringen, saknas fullständigt.
– Våra apt-möten [personalens arbetsplatsträffar] liknar mest informationsmöten där chefen pekar med hela handen, säger en annan anställd.
Att dåligt personalinflytande leder till dålig arbetsmiljö ses som självklart. Att dålig arbetsmiljö i sin tur leder till sämre vård och service för pensionärerna är lika självklart.
Nejad Khadiri tror själv att det är en del av en plan att privatisera.
– Vi bad om mer resurser och de säljer ut viktiga arbetsuppgifter som tvätt och handling på privata företag. Vi bad om mer personal och de tillsätter två chefer till. Det känns som att dom styckar upp hemtjänsten för att kunna sälja den i portioner.
För att protestera organiserar personalen en protest vid den politiska nämndens möte den 23 oktober.
Bilbo Göransson

Vad är Lex Sarah?

Lex Sarah, 14 kapitlet 2 § i socialtjänstlagen, föreskriver att den som är anställd inom service och omvårdnad av äldre och funktionshandikappade är skyldiga att anmäla övergrepp, vanvård och liknande missförhållanden till socialnämnden.
Bestämmelsen trädde i kraft den 1 januari 1999.
Lagen kom till efter att undersköterskan Sarah Wägnert hösten 1997 avslöjat missförhållandena på det privata vårdhemmet Polhemsgården i Solna.
I veckotidningen Offensivs första nummer (nr 272, 1997) berättade Sarah om vårdskandalen på Polhemsgården.
– Till sist fick jag nog. Jag sade upp mig. Jag ville tillbaka till mitt gamla jobb på Karolinska. När sedan SVT:s Rapport, efter ett tips,  kom till Polhemsgården sade jag som det var inför kamerorna.
– Dom som lider är de äldre och personalen. Vården ska inte vara en vara, den ska vara bra och enhetlig för alla. Bristningsgränsen är nådd i hela vården, det blir vanvård till sist. Om inget ändras kommer det att bli som USA, endast dom som har pengar får en bra vård.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!