Karibien: Förödelse efter orkanerna

2008-10-08 16:23:36




Karibien har drabbats av den värsta orkansäsongen sedan rekordåret 2005.
Även på det relativt väl organiserade Kuba är den materiella förstörelsen enorm, även om “bara” minst fyra personer om­kommit.
På Haiti däremot har förlusten i människoliv nu stigit till 800 personer.

Läkare utan gränser överväldigas av mängden patienter på Haiti.
– Istället för att behandla 20-30 patienter per team har de blivit tvungna att behandla fem eller sex gånger så många, sa Loris de Filippi, som leder insatsen i Gonaives, Haiti, till DN den 19 september.

I staden Gonaives bor 300 000 invånare. 80 procent tros ha blivit hemlösa och det råder brist på allt. Män- niskorna tvingas att dricka av vattenmassorna som ”luktar illa av avföring och räcker ibland ända upp till ­bröstet när man vadar genom dem”, skriver DN: s utsände (den 19 september).
Orkansäsongen, som under augu­sti och september drog över Karibien innan den slog mot USA:s kuster, har åstadkommit katastrofal förödel­se.
I Latinamerikas fattigaste land, Haiti, har stormarna ”Fay”, ”Gustav”, ”Hanna” och ”Ike” dödat närmare 800 människor och gjort uppe- mot 1 000 000 hemlösa.
Skövlingen av regnskog (bara 2 procent finns kvar) har gjort följderna än värre med ras och översvämningar. Klimatförändringar­na har lett till kraftigare orkaner. Samtidigt har förberedelserna, räddningsaktionerna och återuppbyggnadsarbetet varit nästan obefintliga från en regering som redan innan orkanerna överväldigats av massprotester mot det senaste årets matpris­chocker.
”En dryg vecka efter att denna stad av Malmös storlek ställts under vatten finns inga ambulanser, polisbilar, brandbilar eller nationella räddningshelikoptrar på plats. Bara väldigt mycket vatten. Och en påtaglig frånvaro från myndigheternas sida” skriver DN-reportern från Gonaives den 19 september.

Även Kuba har drabbats hårt av stormarna, men till skillnad från på Haiti så har man världens bästa beredskap och inför orkanen ”Ike” evakuerades 600 000 personer och en ”stridsmobilisering mot orkanerna” sattes in. Minst fyra personer omkom dock i naturkatastroferna. Däribland den kända kubanska trotskisten Celia Hart som tillsammans med sin bror dog i en bilolycka under ovädret.
I en artikel på svensk-kubanska.se (den 8 september) har ett stycke ur den förre presidenten Fidel Castros krönika den 31 augusti översatts:
”Jag vet ju vad det kostar på när orkanerna drar över landet, när vind­stötarna direkt ger sig på våra ekonomiska och sociala anläggningar, följda av omfattande regn. Floderna svämmar över, drar med sig allt i sin väg och dränker väldiga områden. Tusentals odlingar och installationer som levererar grönsaker, mjölk, ägg, kött förstörs och avancerade bevattningssystem skadas allvarligt.
Tiotusentals hektar sockerrör, bö­nor, säd och fruktodlingar som snart skulle skördas slås till marken; skolor, vårdcentraler, fritidsanläggningar, kulturhus, bostäder, tak, industrier, lager­byggnader, vägar och broar drabbas av vindarna och vattnen. /…/ Det finns inget så tröstlöst som den förstörelse som följer i orkanens spår. Men hundratusentals medborgare ställde upp och arbetade intensivt under själva cyklonen och fortsätter under återuppbyggnaden. Alla reserver tar slut. Idag med svårare följder än tidigare på grund av de höga livsmedelspriserna. Men detta är det land vi har, den del av jordklotet som ­blivit vår arvedel, och den måste vi utveckla och försvara.”

Den materiella förödelsen på Ku­ba är omfattande. Den 30 september rapporterade caribbeannetnews.com att den kubanska nickelindustrin mer än tre veckor efter orkanen ”Ike” fortfarande inte har återgått till full produktionskapacitet. I flera veckor låg landets tre nickelfabriker nere på grund av skadorna. Holguinprovinsen på Kuba står för 34 procent av världens nickelreserver och år 2007 gav nickelexporten mer än 2 ­miljarder USA-dollar (14 miljarder kronor) i inkomster (caribbeannetnews.com den 26 september).
Även tobaksindustrin på Kuba har drabbats hårt. Tobak till stora värden  förstördes i stormarna och omfattan­de investeringar till återuppbyggnad kommer att krävas. Habanos S.A., som producerar några av världens mest kända cigarrer, sålde för 402 miljoner USA-dollar (2,9 miljarder kronor) år 2007.
Den ekonomiska krisen i hela världen, med prisfall på till exempel nickel, har redan påverkat Kubas ekonomi. Med de redan stigande matpriserna och orkanernas förstörelse har regeringen lanserat en ny jordbruksreform för att minska importen och öka den lokala produktionen. 5 515 personer köade den första dagen, den 17 september, vid sina lokala kommunhus för att få ansöka om tilldelning av obrukad jord, enligt Latin- News.com den 19 september.
Den nya reformen ska göra processen att få hyra jord snabbare och mindre byråkratisk. Jorden kommer dock att fortsätta att ägas av staten och bönderna uppmanas att odla ”snabbodlade” grödor som sötpotatis, squash och grönsaker som sallad.
Lina Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!