Kenya mot omval utan valmöjligheter

2017-10-19 21:59:12




Den 26 oktober ska Kenya hålla omval efter att presidentvalet den 8 augusti ogiltigförklarades av Högsta domstolen. Men valet bojkottas av det största oppositionspartiet Nasa och dess kandidat Raila Odinga, som menar att förändringar på valmyndigheten är ett måste för ett rättvist val – ”ingen reform, inget val”. Nu är det den sittande presidenten Uhuru Kenyatta som ställer upp mot en annan kandidat som fick mindre än en procent av rösterna i augusti.
Nasa har uppmanat till dagliga protester, som i veckan har mötts av dödligt polisvåld.

Det var en sensation när Kenyas Högsta domstol i september ogiltigförklarade valresultatet från den 8 augusti. Domarna menade att valmyndigheten, IEBC, hade misslyckats med att hålla sig inom val- och grundlagen.
Mot den bakgrunden krävde Raila Odingas National Super Alliance (Nasa) genomgripande förändringar på IEBC – att ansvariga personer sparkas, att nya företag anlitas för exempelvis tryck av valsedlar samt att låta internationella experter bevaka IT-systemen för att förhindra manipulation. IEBC har vägrat och säger att tillsättandet av ett särskilt ”team” för omvalet får räcka.
Omedelbart efter att IEBC tillkännagav Uhuru Kenyatta som segrare i augusti utbröt gatuprotester i flera städer. Polisen slog till hårt och dödade minst 33 personer – en del offer sköts i huvud, bröst och rygg, andra sköts på nära håll med tårgasprojektiler.

I 2007 års presidentval snuvades Odingas ODM-parti på segern genom uppenbart valfusk och massprotester bröt ut. Polis och även paramilitära styrkor slog ned på demonstranter och i de fattiga bostadsområden som sågs som oppositionella. 1 200 människor dödades och uppåt en halv miljon drevs på flykt.
Etniska motsättningar kom också att finnas med – Kibakis regering hade favoriserat Kikuyufolket, vilket låg i linje med den brittiska kolonialmaktens söndra och härska-metoder.
Att Odinga egentligen inte är något alternativ till dagens makthavare visas bland annat av att han länge har hetsat mot Kikuyus.
Odinga säger sig vara antikorruption och prodemokrati, men hans lösning på konflikten kring valet 2007 blev att ingå i den ”nationella enhetsregeringen” som bildades 2008 – demokratin kördes över.
Han var en del av administrationen både under diktatorn Daniel Arap-Moi och under Kibaki.

Odingas långa kamp om makten i Kenya har inget med att bygga ett verkligt alternativ till fattigdomen och underutvecklingen att göra.
Även i valet 2013 hävdade Odinga att han var den rättmätiga segraren, vilket Högsta domstolen inte höll med om.
Om domstolens beslut den här gången var ett försök att gjuta olja på vågorna är det ett vanskligt sådant. Kenya befinner sig i en konstitutionell kris som kan trappas upp dramatiskt nästa vecka om omvalet fortsätter utan Odinga.
Enda kvarvarande utmanare till sittande presidenten Uhuru Kenyatta och hans Jubileeparti är Ekuru Aukot som fick mindre än en procent av rösterna i det omtvistade valet, mot 54 och 45 procent för Kenyatta respektive Odinga.
Kenyatta och Jubilee kampanjar för fullt, samtidigt som parlamentet har röstat igenom ändringar av vallagen för att ”rätta till felen” som ledde till ogiltigförklarandet. Till exempel ska den som ifrågasätter ett framtida valresultat bevisa att oegentligheterna har haft inverkan på valutgången. Dagliga protester som Nasa utlyste olagligförklarades först, men domstolen har nu backat. Samtidigt har polisen i veckan slagit till hårt mot demonstranter. En artonåring dödades i måndags av polis i Kisumu, där stödet för Odinga är starkt.
Polisen har också utfört en räd mot Nasas stora sponsor, den skumma miljardären Jimi Wanjigi som sägs ha blivit rik på att fronta stora affärskontrakt med regeringen.

Oavsett om valet hålls nästa vecka eller inte, med eller utan Nasa, finns där inget alternativ för Kenyas arbetare och fattiga. Nästa steg för demonstranterna som nu protesterar mot regeringens auktoritära tendenser borde vara att påbörja diskussionen om bygget av ett massförankrat, demokratiskt, multietniskt parti – ett parti som behöver ett socialistiskt program för att ta Kenya ut ur den återvändsgränd som den nykoloniala utsugningen utgör. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!