Kina: En dödad i massprotester i Zhusan

2007-03-28 15:19:48




En skolelev dödades och 60 demonstranter skadades då kravallpoliser ingrep för att skingra en demonstration mot höjda busstaxor i Zhushan i Hunanprovinsen i centrala Kina.

Undantagstillstånd infördes i staden och mer än 2 000 paramilitära poliser och soldater sattes in, varav en del från grannprovinsen Guangdong. Ett ”oroligt lugn har återvänt” rapporterar South China Morning Post. ”Pansarfordon fördes in från intilliggande Guangzhou Militärområde, vilket innefattar Hunan, och soldater posterades längs huvudgatorna”, tillfogas.
Beslutet av det privatägda företaget Anda Transport, som nyligen tog över all lokaltrafik i Zhushan, att fördubbla biljettpriset under det kinesiska nyåret, framkallade protester från de lokala bönderna som är helt beroende av busstrafiken. I stället för ett biljettpris på sex yuan krävde bolaget mellan tio och femton yuan för resan mellan Zhushan och närliggande Lingling. Den lokala ilskan exploderade i fyra dagars protester utanför bussterminalen och Zhushans stadshus med början 9 mars och kulmen i stora sammanstötningar med militärpoliser måndag 12 mars.
Demonstrationerna mot höjningen organiserades av studenter och föräldrar i staden. Det slutade med en seger då företaget tvingades ta tillbaka prishöjningen men till ett fruktansvärt pris av statligt förtryck.

Hot och förtryck

Enligt ögonvittnen provocerade ägaren till Anda Transport demonstranter vid bussterminalen den 10 mars genom att sätta in dussintals betalda råskinn och säga till de församlade: ”Jag kommer att använda 20 miljoner yuan för att riva hela stan!”. Detta retade demonstranterna och en av företagets bussar sattes i brand. Även stadshuset omringades då demonstranter tog ut sin vrede på lokala tjänstemän i kommunistpartiet som anklagades för att stå i maskopi med bussbolaget.
Extrainkallade poliser sattes därefter in i området vilket ledde fram till måndagens stora sammandrabbning då 20 000 deltog i protesterna. Bybor vägrade lämna den lokala polisstationen och regeringskontoren förrän deras krav på sänkta bussavgifter infriats. På måndag eftermiddag började kravallpolisen angripa demonstranter med batonger och elpistoler.
En icke namngiven kvinna som bevittnade polisattacken berättade för BBC (16 mars) ”Jag sprang därifrån med mitt barn. Jag fick höra att de attackerade en gravid kvinna. De slet även ner en man från hans motorcykel för att slå honom. Det brydde sig inte om du var med på protesterna eller inte”.
Demonstranterna svarade med tegelstenar och stenar. Ett ögonvittne från en nationalistisk organisation beskrev hur polisen slog urskillningslöst och berättade om mobbens vrede då de brände polisbilar och ropade: ”Slå ihjäl regeringens hundar!”.

”Harmoniskt samhälle”?

Protesterna i Zhushan skedde samtidigt som den nationella folkkongressen i Peking genomförde sin årliga session och blev därför en påminnelse om den verkliga situationen i Kina långt borta från sockersöta regeringsfraser om ”bygget av ett harmoniskt samhälle”.
Tjänstemän i det styrande kommunistpartiet hävdar att antalet massprotester har minskat sedan rekordet 87 000 protester 2005. Men än så länge har inga siffror offentliggjorts. Men regeringstjänstemännens känsliga kommentarer om sådana händelser visar en viss panik bakom leendena.
Zhou Qiang, ny guvernör i Hunan, beskrev oroligheterna i Zhushan föga övertygande som ”en mycket simpel civil dispyt mellan ett bussbolag och allmänheten”!
”Det kan hända var som helst. Ingen dog. Incidenten har skötts på rätt sätt, och saker och ting har lugnat ner sig,” insisterade Zhou, som är en av president Hu Jintaos skyddslingar.
Men samtidigt beskrev South China Morning Post (14 mars) hur den tidigare viceguvernören i Hunan, Yu Youjun, hördes fråga två delegater från Hunan vid kongressen: ”Hur kunde en så stor incident ske i Yongzhou? [den största staden nära Zhushan]”.

En lång rad protester

Samtidigt som protesterna i Zhushan skingrade polisen i Guangdong 1 000 demonstranter i byn Dongzhou. Detta var den senaste sammandrabbningen i en konflikt som pågått under en lång tid om bygget av ett kraftverk på konfiskerad mark.
I december 2005 sköt polisen in bland demonstranter och dödade minst tre människor i Dongzhou. Denna terror har uppenbarligen inte lyckats bryta lokalbefolkningens vilja att kämpa. Konfiskering av land från fattiga bönder är roten till 65 procent av alla ”massincidenter” i Kina.
Staten har svarat med en ”morot och piska”-taktik, som man brukar vid liknande situationer. Anda Transport har beordrats att sänka biljettpriset samtidigt som lokalbefolkningen trakasserats med husrannsakningar och jakt på protesternas ”upprorsledare”. Staden spärrades av och stora styrkor poliser och soldater sattes in. Polisen satte upp anslag där man anmodade alla som deltagit i demonstrationerna att anmäla sig själva.
Kinas statliga media har rapporterat om händelserna i Zhushan men nekat till några dödsoffer. Men enligt South China Morning Post lades en tonåring in på sjukhus på söndagen och dog på måndagen, den 12:e. En lokal lärare citerades då han sa att fyra studenter hade skadats under protesterna och att en sedermera dött.
Initiativet, modet och improvisationsskickligheten bland demonstranterna i Zhushan – vanliga arbetare, bönder och ungdomar – är anmärkningsvärt. Läsaren måste påminna sig själv att inga fackföreningar eller kampanjorganisationer tolereras utanför Kinas kommunistiska partis kontroll. Demonstrationer som dessa är olagliga och för rutinmässigt med sig brutalt förtryck.

Från chinaworker.info

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!