Klimatet kräver socialism

2017-12-06 13:26:29

foto: U.S. Department of Agriculture Follow
Fler och värre skogsbränder är att vänta om klimatförändringarna fortsätter.

I somras slog ett rekordbrytande antal tropiska orkaner till i Mexikanska golfen och Västindien som slog ut infrastruktur och förstörde tusentals människors liv. Skogs- och vildbränder har härjat i västra USA som har bränt ned hem och drastiskt försämrat luftkvaliteten i flera städer. Detta är en fruktansvärd varning om den kommande mänskliga och miljömässiga katastrof vi står inför om vi inte på allvar bemöter klimatförändringarna.

Otroligt nog har vi i USA en republikansk administration som avfärdar de vetenskapliga aspekterna av klimatförändringarna och istället tjänar kol-, gas- och oljeindustriernas intressen. Clean Air Act (lagförslag om att minska kolkraftverkens utsläpp) slopas, man satsar mer och mer på industrier som grundar sig i kolutvinning, och de vill öppna för att utvinna olja i Alaskas vildmark.
Framtida generationer kommer att behöva ställa huvudpersonerna till svars för denna avsiktliga förödelse av vår planet och de miljontals liv – främst arbetare och fattiga – som kommer att förloras på grund av förgiftade vattendrag och luft samt av svält, då grödor förstörs av bränder, mindre bördig jord och översvämningar.

I Bernie Sanders valkampanj ifjol argumenterade han för en politik som skulle vara ett stort steg i rätt riktning, vilken inkluderade:
• En massiv investering i energieffektiva och rena, hållbara energikällor som vind- och solkraft.
• Bildandet av en ”ren energi-­arbetsstyrka” med 10 miljoner välbetalda jobb för att skapa ett till 100 procent rent, hållbart energisystem.
• Stoppa de stora bidragen som gynnar de fossila bränsleindustrierna och istället beskatta förorenarna som har skapat och uppräthåller klimatkrisen.
• Skapa rena, inhemska energialternativ för att driva våra bilar och lastbilar, och att stödja arbetare i övergången till rena energijobb.
Den brännande frågan är hur vi ska kämpa för och vinna dessa krav. Samtidigt som Sanders har spelat en viktig roll i att offentliggöra dessa gröna energiplaner pekar han olyckligtvis på att Demokraterna skulle kunna genomföra dem. Men det är omöjligt. I en tid där landet har slitits isär av de förödande konsekvenserna av orkaner och vildbränder borde i så fall Demokraterna ha förstått kopplingen till klimatförändringarna och använt denna möjlighet till att bygga ett stöd för en annan slags politik. Detta har dock inte hänt.

Det har varit i princip knäpptyst från Demokraterna angående klimatförändringar sedan Donald Trump valdes till president. För att tackla klimatförändringar krävs det en helt annan politik, vilket de inte kan erbjuda – det är därför Demokraterna är såpass handlingsförlamade.
Ägarna av de stora företagen är inte heller intresserade av att göra något åt klimatförändringarna. Rollen för företagens chefer är att maximera sina aktieägares utdelningar. Det är jakten på ökade profiter som driver kapitalismen. Det är också den drivande kraften bakom nyliberalismen – att få regeringar att inte lägga sig i vad företagen gör och vinna företagsvänliga policyer. Det är därför så många företag i USA stödjer Trumps hänsynslösa kampanj för att eliminera miljöregleringar.
Vissa pekar här på marknadsutvecklingen inom sol- och vindkraft samt elbilar som bevis på att kapitalismen kan svara på klimatkrisen. Dock bekräftar faktiskt detta begränsningarna för de lösningar som en kapitalistisk marknad baserar sig på, eftersom dessa investeringar grundar sig på potentiella vinster i särskilda nischmarknader. Medan detta kan hjälpa till att få solkraft och vissa elbilar till marknaden är detta inte en modell för att omforma själva ekonomins hjärta.

Vår ekonomi och samhället i stort behöver omorganiseras runt grön energi. Men detta kommer i direkt konflikt med de fossila bränsleindustriernas och andra skikt av den härskande klassens vinster, som vildsint gör motstånd mot en sån politik. Ett annat stort problem är att individuella kapitalistiska regeringar ofta är ovilliga att ta beslutsamma steg mot en grön energiomställning, eftersom detta skulle skapa en konkurrensmässig nackdel gentemot andra länder.
Konflikten mellan vinstmaximering och nödvändigheten av en total omvandling av ekonomin visar på behovet av offentligt ägande av nyckelsektorer av ekonomin, särskilt de stora energibolagen. Detta skulle möjliggöra en demokratisk, grön planering av våra gemensamma resurser för att tackla klimatförändringarna.
I en tid när konsekvenserna av 2008 års ekonomiska kris fortfarande skakar det politiska etablissemanget med nya kriser som stundar, och med en uppgång av nationalistiska kandidater och partier, blir regeringar världen runt mer och mer inåtvända. Detta blottlägger det totala misslyckandet från kapitalismen att hantera de djupa strukturella problemen i samhället, som ökad ojämlikhet, fattigdom, brist på bostäder man har råd med, tillgång till sjukvård för alla med mera, samt klimatkrisen.
Det visar det omedelbara behovet av att bygga en politisk rörelse och ett politiskt parti som inte tar emot några företagspengar och som representerar arbetarklassens intressen. Denna rörelse måste kämpa för alla möjliga reformer på vägen mot att störta kapitalismen på global skala och bygga ett nytt samhälle baserat på en demokratisk socialistisk planering. ■

Klimatkatastroferna som visar behovet av klimataktioner

Förändringar i klimatet förvärrar klimatfarorna och ökar risken för extrema naturkatastrofer. Bevisen är överväldigande:
• För närvarande ser vi 400 så kallade ”extrema väderfenomen” varje år.
• 41 miljoner har påverkats av översvämningar sedan juni 2017.
• Över 150 miljoner lever på landområden som kommer vara under vattenytan eller normala flodnivåer i slutet av århundradet.

Orkanen Irma
Översvämningar och starka vindar från flera kraftfulla orkaner ödelade jordbruk och hem i Dominikanska republiken, Haiti och över hela Västindien i september 2017. Orkanen Irma, den mest kraftfulla i Atlanten sedan 2005, skapade utbredd katastrofal skada.

Översvämningar i Sydostasien
Runtomkring Sydasien drabbades 43 miljoner av kraftiga monsunregn och översvämningar som på vissa håll var de värsta på 30
år. Över 1 200 dödades i Indien, Bangladesh och Nepal. Översvämningar är förväntade vid mon-
sunregn, men nivån var ovanlig och aldrig tidigare skådad.

Torka i Östafrika
Efter en 18 månader lång torka skapad av El Niño och varmare temperaturer kopplade till klimatförändringar går Afrikas horn nu igenom ytterligare en torka, skapad av såväl La Niña som vädermönster i Indiska oceanen. Miljontals hotas av akut mat- och vattenbrist.

Orkanen Harvey
Orkanen Harvey var en extremt destruktiv orkan som blev den första att slå mot USA med en sådan intensitet sedan år 2005. Den slog till mot delar av Texas och Louisiana i augusti 2017 och svämmade över områden med en meter, där tiotusentals tvingades fly sina hem.

Värmebölja i Indien och Pakistan
De extrema värmehändelserna blir allt varmare, långvarigare och vanligare förekommande då den globala medeltemperaturen ökar. Sommaren 2015 dödade en av de värsta värmeböljorna någonsin över 3 700 i Indien och Pakistan. Under år 2017 har båda länderna återigen drabbats av den brännheta värmen, med temperaturer upp till 53,5 grader i Pakistan i maj. Värmeböljan slog också till mot Mellanöstern och Sydeuropa, där den döptes till Lucifer.

Källa: Oxfam

 


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!