Kommunal utan fajt

2012-05-06 00:08:09


Kommer lärare och/eller sjuksköterskor att bli årets enda verkliga lönefajt?

Arbetsgivarna går segrande ur avtalsrörelsen även inom Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).
En av de få som jublar över avtalet är utbildningsministern Jan Björklund, som nöjt konstaterar att Kommunal ”modigt” har gått med på just den sorts ungdomslön som Folkpartiet har efterlyst.

Återstår att se om lärarna menar allvar eller om sjuksköterskeelevernas utomfackliga kampanj för ”inte under 24 000” ska bli den enda verkliga lönefajten denna vår.
Kommunals avtal ger en löne­höjning med i snitt 650 kronor, vilket är mer än en hundralapp min­dre än de 775 kronor som indu­strins låga ”märke” på 2,6 procent ger byggnadsarbetarna. Räknat i procent är den genomsnittliga höjningen 3,0.
650 kronor är också 60 kronor mindre än vad kvinnorna i detalj­handeln får ut, till och med några tior mindre än de 685 kronor som handelns lagerarbetare får.

För Kommunals del syns därmed inte ett spår av LO-samord­ningens krav på minskade löneskillnader genom en extra jämställdhetssatsning på 100 ­kronor. I själva verket ökar löneskillnaderna.
Att lägstalönerna höjs med lika mycket i kronor, dvs 650 kronor, är på denna punkt bättre än Handels avtal. Men arbetsgivarna i SKL sparar in ­detta genom att lägstalönerna, liksom ersättningarna för ob, jour och dylikt, inte höjs förrän den 1 september.
Allra mest upprörande är kanske dels att individgarantierna nu är helt och hållet slopade och dels att de ungdomar som i tre år studerat på omvårdnads- eller barnskötarprogrammet, där det även ingår praktik, prackas på en ny anställningsform under ett år när de börjar jobba. Det gäller en ny introduktionsanställning där 25 procent av arbetstiden klassas som utbildning och lönen bara blir 75 procent av den redan ynkligt låga lägstalönen.

De otrygga anställningarna reduceras en aning genom att möjligheten att stapla allmän visstidsanställning och vikariat ovanpå varandra begränsas till tre år, även om det är sämre än utgångskravets och till och med sämre än EU-reglernas riktlinjer om maximalt två år.
Å andra sidan görs provanställningarna mer otrygga, genom att de inte behöver förhand­las och dessutom kan avbrytas i förtid.
Krav på en begränsning av delade turer hänvisas till samma arbetsgrupp som ska fortsätta att diskutera kraven på fler heltidsanställningar.
– Ja, bättre än så här blir det inte utan minsta beredskap till strid för kraven, kommenterar en av de fackligt aktiva kommunala­re Offensiv har talat med, barnskötaren Bilbo Göransson, som också är klubbordförande för Kommunal i Hässelby-Vällingby.
Här är några kommentarer av fackligt aktiva kommunalare:

Göran Gustavsson, skötare, Haninge:
– Allra värst är avsaknaden av individgaranti. Det kommer att splittra sammanhållningen och göra medlemmarna ännu mer rädda att yttra sig, om de riskerar att utpekas som ”nollor” eller sådana som straffas med lägre påslag. Det kan drabba sådana som jag, som har fått en erinran och kritik för att vara ”otrevlig” för att jag har opponerat mig emot att cheferna ska vara närvarande på våra skötarmöten, där vi ska kunna snacka fritt om problemen på jobbet utan dem.
– Och ytterst få som inte passar in är ju lata eller mår bättre genom att straffas med sämre lön.

Sanna Tefke, vårdbiträde, Haninge:
– Jag är besviken. Avtalet är alltför dåligt på alla punkter och jag trodde väl att vi i alla fall skulle kunna få ut lika mycket som Handels. Att det saknas en individgaranti är jättedåligt, vilket mest kommer att drabba sjuka och ”bråkiga”.
– Och även om Kommunal opponerar sig mot beskrivningen, är introduktionsanställningen i praktiken en ungdomslön, när det gäller dem som studerat på omvårdnadsprogrammet där de haft både utbildning och praktik.

Bilbo Göransson, barnskötare, Hjulsta:
– Duktiga förhandlare räcker ingenstans utan en beredskap att ta strid, och här har vi en ledning som ser ett sådant behov som ett misslyckande. Det har inte pratats mycket om jämställda löner på sistone och förväntningarna har varit låga.
– Bäst i avtalet är att det bara är på ett år.
Arne Johansson


Avtalet i korthet:

  • Löper från 1 april 2012 till 31 mars 2013.
  • Lönenivån inklusive lägstlöner höjs med 650 kronor.
  • Ob-ersättning och ­lägstlöner höjs först 1 september.
  • Inga individgarantier.
  • Nya introduktionsanställning­ar som innehåller utbildning och handledning till 75 procent av vanlig lön under 12 månader regleras i avtal.
  • En förenklad bestämmelse om provanställningar införs.
  • Konvertering av visstidsanställningar införs efter 3 år i ­stället för som idag 4 år när man kombinerar allmän visstidsanställning och vikariat.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!