Kommunal vill ha avtal före 1 maj

2007-04-11 15:08:08




Avtalen för Kommunal, Sveriges största fackförbund, löper inte ut förrän den sista juni. Ändå säger sig förbundsledningen sikta på ett avtal för de 400 000 anställda i kommuner och landsting före 1 maj. Torsdag den 12 april träffas Kommunals avtalsdelegation för kommuner och landsting.

Enligt förbundets ordförande Ylva Thörn vill Kommunal nu ”få press på arbetsgivarna att komma igång och diskutera kronor och ören”. Men det är uppenbarligen en press som ska åstadkommas med strejkvapnet djupt nedgrävt – utan möjlighet att det ens teoretiskt kan användas förrän under semestermånaden juli.

Kommunals krav

Några av Kommunals centrala avtalskrav för ett ettårsavtal är:
  • Lägst 825 kronor plus en jämställdhetspott på i snitt 166 kronor (80 procent av LO:s begärda pott på 205 kronor per kvinna med en månadslön under 20 000) – totalt en tusenlapp;
  • Möjlighet att lokalt avtala om annat belopp;
  • Lägsta lön ska vara 16 200 för den som fyllt 18 år;
  • Heltid tillsvidare ska vara grunden, om inte den enskilde eller särskilda skäl talar för annat;
  • Tillsvidareanställning för alla som varit anställda mer än ett år under de senaste tre åren;
  • Ingen ekonomisk förlust vid vinterkräksjuka eller annan smitta på jobbet;
  • Kortare arbetstid vid delade turer och föräldrapenningtillägg flera dagar.
Klart är att Handels avtal nu höjt ribban för de eftergifter som Kommunal kan tänkas göra från dessa lågt ställda utgångskrav.
– Visst påverkar det oss att få draghjälp, men vi kommer att få föra en tuff lönekamp vi också, kommenterade Ylva Thörn.
Hur snålt arbetsgivarna kommer att uppträda visar sig. I januari överraskade Sveriges kommuner och landsting, SKL, med ett uttalande om att det var dags för den kommunala sektorn med totalt 1,1 miljoner anställda att få lite mer än övriga. Bara för att blankt avvisa Kommunals krav på höjda lägstalöner, med argumentet att det skulle försvåra för ungas inträde på arbetsmarknaden.

Strid om lägstalöner

Ju närmare avtalsrörelsen kommit skarpt läge, desto mer har också SKL betonat att dagens överskott, med undantag av ett fåtal kommuner, behövs för framtidens gamla, pensionsutbetalningar och investeringar.
Sedan 1 april har SKL en ny ledning med borgerlig majoritet. Ny förhandlingschef efter Åke Tillman (s) är Ingela Gardner Sundström, moderat kommunalråd i Österåker.

Växande missnöje

Enligt ett debattinlägg i flera tidningar av Håkan Sörman, vd för SKL, ska det viktigaste arbetet med lönebildningen ske lokalt: ”Vi har under den senaste perioden uppnått den mest decentraliserade lönebildningen av alla sektorer”. Det ska enligt Sörman helst ske genom årliga löneöversyner inom ramen för tillsvidareavtal med permanent fredsplikt, som för Vårdförbundet.
Samtidigt växer missnöjet med individuella löner i nästan alla fack. I sitt ettårsyrkande, där inga lönekrav ännu preciserats, ifrågasätter till exempel lärarfacken de senaste tio årens lönebildningsmodell med individuella och differentierade löner.
SKL klagar nu också högljutt över att både Läkarförbundet med 24 000 medarbetare och Offentliganställdas förhandlingsråd för SKTF, SSR och Ledarna med 137 500 medlemmar i den kommunala sektorn kräver lägst 3,5 respektive 3,9 procent, vilket ”inte ger utrymme för lokal lönebildning”.

RS-medlemmars krav

3,5 procent på läkarlöner mellan 40 000 och 50 000 i månaden betyder en ökning i kronor på mellan 1 400 och 1 750 kronor.
Det betyder att de avtalskrav på 1 500 kronor till alla och ingen på heltid under 18 000 kronor i månaden, som föreslagits av RS-medlemmar inom Kommunal, vore precis vad som skulle krävas för att inte öka löneskillnader inom SKL.
Allt detta understryker vikten av att Kommunals medlemmar snarast mobiliseras till en tuff lönekamp utan prutmån.
Inför de lokala förhandlingar som sedan följer måste också de lokala kommunalpolitikerna tvingas att ta ansvar för den lokala lönepolitik som i dag utformas av ett fåtal pampar i slutna rum.
  • Vik inte en tum från Kommunals krav på 1 000 spänn, rätt till heltid och fasta jobb;
  • Ställ krav på avtalsmöten och mobilisering av medlemmarna – förbered för strejk, avtalet ut på omröstning;
  • Fortsatt lokal kamp för 1 500 kronor till alla och lägst 18 000.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!