Kommunalprotest mot privatiseringar

2012-05-25 17:01:07




Nu på lördag den 26 maj publiceras i Aftonbladet den budkavle som Nätverket Välfärd utan vinst tagit initiativ till.

Budkavlen för Välfärd utan vinst, som Offensiv berättade om förra veckan, kan också komma att spela en roll i den debatt om privatiseringarna som redan inletts inom Socialdemokraterna efter Stefan Löfvens besked i partiledardebatten i Agenda om att ”det låter sig inte göras”.
Det var ett uttalande som på bästa sändningstid fick svar på tal i söndagens (20 maj) sändning av TV4 Nyheterna.

– Han har fel, vi ska inte gå som katten kring en het gröt, han har inte tänkt färdigt och det är en av anledningarna till det här initiativet, kommenterades Löfven helt frankt av den mångårige f d S-riksdagsledamoten Bengt Silfverstrand i Höganäs, som tillsammans med de fackligt aktiva kommunalarna Sanna Tefke och Göran Gustavsson i Stockholm är ett par av initiativtagarna till Budkavlen för Välfärd utan vinst, som också visades upp i tv-rutan.
Intervjun gjordes med anledning av att det socialdemokratiska partidistriktet i Skåne ställt sig bakom motioner till nästa års S-kongress med krav på ett totalförbud mot vinster i välfärden.
Allt tyder på att detta fram till nästa års S-kongress kommer att bli en av de allra största debattfrågorna i landet.
Bengt Silfverstrand är beredd på att han av vissa, som redan skett, kan komma att anklagas för att i denna fråga liera sig med ”offensivare” och andra från ”avgrundsvänstern”.
– Men det är vi som har den sakliga styrkan, säger han.
S-ledaren Löfvens argument att det inte skulle gå att förbjuda vinster i välfärden är givetvis nonsens. Det framgår till och med av ett seminarium som förra torsdagen hölls på den socialdemokratiska partistyrelsens expedition, där man arrangerat ett seminarium med experter från de nordiska grannländerna. ”Vinst­uttag från privata skolor är förbjudet i Finland, Norge och i Danmark. I Norge övervakas förbudet så att det inte heller kan kringgås, i Finland drar man in tillståndet om pengar tas ur verksamheten”, kan man läsa i ett referat i den interna S-tidningen Aktuellt i politiken.
I samma tidning redovisas också en ny stor dansk forskarrapport av institutet AKF, som i likhet med en tidigare forskarrapport av Studieförbundet Näringsliv och Samhälle visar att det inte finns något stöd i forskningen för att privat driven välfärd skulle leda till vare sig ökad kvalitet eller ökad effektivitet jämfört med offentlig drift.

När Nätverket Välfärd utan vinst nu gör ett försök att samla oppositionen mot Sveriges extrema privatiseringar, kan det också göra det i förvissning om att opinionen har svängt mycket kraftigt i frågan.
Enligt det senaste numret av Dagens Samhälle, som ges ut av Sveriges Kommuner och Landsting, visar långtidsstudien Opinion Hälsa att den majoritet som tycker att vården blir bäst i offentlig regi jämfört med privat regi på två år ökat i procent från 46-24 till 61-18.
Och allra mest har opinionen kantrat i negativ riktning bland höginkomsttagarna.
Lena Ezelius från Kommunal Stockholms läns nya aktionsgrupp talar om mycket positiva reaktioner och berättar att man på kvällens medlemsmöte (22 maj) i hennes egen sektion 26 ska ta upp anmälningar från alla som vill delta i utdelning av flygblad och frukostpaket inför manifestationen kl 17 den 28 maj.
På demonstrationen är förutom avdelningens ordförande Margaretha Bohman två oppositionspolitiker inbjudna, Dag Larsson från S och Ann-Margreth Livh från V, som också är en av undertecknarna bakom budkavlen.
Lena Ezelius berättar också om den skandalösa så kallade ”konkurrensutsättningen” av den personliga assistansen i Skarpnäck, där det redan fanns kundval, men där alla 198 brukare valt den som utförts av kommunen.

Den 30 november 2010 skickade de två chefer, varav den ena redan sagt upp sig, och som själva planerade att starta eget med kommunens logga ut ett besked om att förvaltningen beslutat lägga ut verksamheten på en annan utförare.
Deras företag, Bonzi, tog på det sättet för bara 10 000 kronor över en verksamhet, som de lyckades få med alla brukare till. Verksamheten, med en budget på 231,8 miljoner, såldes snabbt vidare till Olivia för cirka 20 miljoner kronor.
– Det här är ingen konkurrensutsättning utan påminner mer om korruption, kommenterade förhandlingsansvariga Gun Thimander i Kommunal sektion 26, som helt togs på sängen, affären i Medlemstidningen.
I det nya kollektivavtalet gick personalen miste om en löneförhöjning med 490 kronor, samtidigt som de som arbetade natt fick en förlängd arbetsvecka från 36 till 40 timmar. Om en brukare dör förloras också till skillnad från tidigare anställningen.
Trots sådana konsekvenser har fackförbundet Kommunal haft märkligt svårt att ta ställning mot privatiseringar. ”De arbetar med frågan” som det heter.
Måndagens manifestation måste bli början till en facklig kamp för ett nej till privatiseringarna även från nästa års Kommunalkongress.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!