Kraftfull demonstration i Göteborg mot IS terror

2014-08-27 18:20:49


Många slöt upp i Göteborg.

Lördagen den 23 augusti samlades uppåt 2 000 demonstranter för att protestera mot Islamiska statens (IS, tidigare Isis) terror och för att samla ekonomiskt stöd till flyktingar från den irakiska staden Shingal.

Initiativtagare till demonstrationen var Sella Mahmoud och ungdomsgruppen Kurdistans vänner. Sedan augusti har läget förvärrats och tiotusentals yazidier (etnisk minoritet i Irak) har flytt till Sinjarberget i norra Irak, efter att de har ­jagats av IS.

De som har över­levt vittnar om våldtäkter, massmord och svält. Totalt har IS tvingat 1,2 miljoner människor på flykt. Islamisterna har samtidigt tagit över tusen kvinnor och unga flickor som gisslan, som säljs som slavar.

Bland talarna fanns Shadie Heydari från Socialdemokraterna, Kristofer Lundberg från Rättvisepartiet Socialisterna, Kurdo Baksi från Miljöpartiet och Abdullah Deveci från Vänsterpartiet, med flera.

Kristofer Lundberg sa bland annat att det inte räcker med fördömanden, uttalanden och resolutioner, utan kurderna behöver vapen för att kunna försvara sig mot IS.

Mest applåder fick Kristofer när han riktade kraftig kritik mot såväl den svenska regeringen som det socialdemokratiska styret i Göteborg.

– Ett tungt politiskt ansvar vilar på den svenska regeringen och det lokala styret i Göteborg. Från Sverige åker ungdomar och ansluter till IS, ungdomar som tappat hoppet om en bra framtid här, som inte ser någon möjlighet till arbete och bostad och istället ansluter sig till IS i Irak och Syrien. ■