Krisavtal, Scania?

2009-05-13 20:17:24




Nu står striden om ett krisavtal på Scania runt om i landet. 6 300 metallare i Söder- tälje, Oskarshamn och Luleå genomför en medlemsomröstning där de två alternativen är fyra dagars arbets- vecka och en bruttolönesänkning på 15 procent (av vad man hade innan redan gjorda försämringar) eller varsel.

När Offensiv talade med verkstadsklubben förra veckan hade cheferna varit ute på verkstäderna och tryckt på för ett ja till lönesänkning, vilket fick arbetare att tveka. Men då kallade facket till ett möte och fick efter en kort argumentation igenom ett rungande nej från de 700 närvarande.
Det innebar motsatt placering i Södertälje jämfört med riksplanet. Metallarbetarförbundets styrelse har ju gått med på lönesänkningsavtal medan Unionen sagt nej. Tjänstemännen på Scania hade tyvärr sagt ja.
Då drogs det igång en klagosång i borgerliga media och ledningen i facket om att metallarna inte fått rös­ta. Men det hade de – fast på ett medlemsmöte – fritt från påtryckningar från chefer. Nu har verkstadsklubben gått med på en omröstning. Offensiv har inte fått tag på ordförande Johan Järvklo. Verkstadsklubben har ingen officiell linje i den här omröstningen. Man förklarar omröstningsförfarandet med att läget har förändrats efter stormötet, då ordet varsel lagts till från företaget.

Offensiv har talat med en arbeta­re som vill vara anonym:
– Jag skulle rösta nej om jag fick rösta, men jag är ej medlem i Metall. Vi har redan förlorat mycket. Vi har gått ner från två skift till ett skift per dag. Vi förlorar 1 900 kronor på skifttillägget här på växellådan, på andra avdelningar är det mer. Det var långledigt under jul och påsk, vi får inget semestertillägg i år och inte heller kompledigt.
– Med det här lönesänkningsavtalet hamnar man på a-kassenivå ändå, medräknat de tidigare försämringar­na.
– Det finns inga garantier mot var-sel. Det är bara under avtalstiden de sagt att de inte ska varsla och den gäller bara i sex månader. Det kan bli stora varsel i framtiden. Företaget vill bestämma allt och visa sin makt. Det ryktas om 1 500 till 1 800 som kan varslas nu om vi inte röstar ja, men de lägger inte korten på bordet och säger ärligt vad det handlar om. Vi har ju nu gått på en mängd utbildningar för att vi skulle vara kompetensledande när de vänder. Ska de sparka dem de just utbildat?

Det finns ett tredje alternativ – kamp för jobben. Det går att genomföra arbetstidsförkortningar utan lönesänkning. Företaget redovisade fortfarande första kvartalet i år en vinst på 164 miljoner kronor. Även om företagsledningen minskat på sina bonusar lever de i överflöd. Vd Leif Östlings totala ersättning 2008 var 16,1 miljoner kronor.
Facket borde möta varselhotet med demonstrationer och även strejker där man reser krav även gentemot regeringen på att agera. Det finns stor kompetens bland de anställda som borde tas tillvara. Om bensindrivna lastbilar inte säljer som förut på grund av krisen borde staten gå in och ta över företaget för att rädda jobben och för en delvis omläggning till klimatvänligare transportmedel.
Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!