Kurder hungerstrejkar för asyl

2007-05-24 15:34:30

foto: Ulrika Waaranperä


I veckans nummer av Offensiv medverkar de kurdiska asylsökandena Yilmaz Keles, Veli Emre, Mehmet Yolun och Musa Dogan, som fått avslag från Migrationsverket, med en insändare. Som ett sista desperat försök i sin kamp för asyl har de hungerstrejkat på Sergels Torg i vad som idag, torsdag 24 maj, blir 21 dagar.

I tältet är det numer bara tre som hungerstrejkar. Veli bröt dagen innan. Nitton dagars hungerstrejk blev för mycket för hans av en leveroperation försvagade kropp. De tre andra, Ylimaz, Mehmet och Musa, fortsätter. De har varit i Sverige mellan ett och ett halvt och två år. Alla har varit politiskt aktiva och suttit fängslade i Turkiet, dessutom i är de kurder, i ”ett land som inte tillåter några andra religioner”, som deras tolk Bülent säger. Han är själv politisk flytning från Turkiet och har bott i Sverige i åtta år. I fem år fick han vänta på sitt uppehållstillstånd.
Det är varmt och kvavt i tältet, men Ylimaz och Mhemet ligger nerbäddade under tjocka täcken på sina madrasser. Bara Musa, som är yngst, är uppe och pratar med mig. Han visar mig Migrationsverkets dokument, skrivna på det vanliga byråkratspråket. Många formuleringar om att alla omständigheter kring Musas resa ut ur Turkiet inte är klara. Mycket få kommentarer om de skäl han angett för sin asyl: politisk verksamhet och ett hotande fängelsestraff.
Musa berättar att de har haft besök av både Mona Sahlin och intergrationsminister Nyamko Sabuni. Eller, rättar han sig, de kom inte till Sergels torg för hungerstrejkens skull. De var här för någon annan manifestation. Men vi drog med dem in. Kalle Larsson från vänsterpartiet har gjort ett mer frivilligt besök.
Vad Nyamko Sabuni sa får jag inte veta, men Mona Sahlin hade hänvisat till EU. Att de svenska riksdagsledamöterna nog gärna, precis som EU, vill ha en solig bild av Turkiet för att kunna inkludera dem i unionen. Den bilden ger Bülent inte mycket för. Han säger att det bara handlar om business.
– EU behöver Turkiet av handelsskäl.
Att situationen för människor i Turkiet inte är särskilt solig är mängden av kurdiska flyktingar som befinner sig runtom i Europa ett klart bevis på. Under mitt halvtimmesbesök i tältet, kommer och går ett tiotal människor, alla kurder. Turkiet är inget fritt land, konstaterar Bülent.
– Vad gör vi annars här? Det är inte roligt att komma till ett land där vi inte kan språket eller vet hur någonting fungerar.
Att den politiska situationen i Turkiet är livsfarlig för oliktänkare är inte en bedömningsfråga: att de kurdiska flyktingarna tvingas till hungerstrejk är absurt. Deras rätt till asyl borde vara självklar.
Ulrika Waaranperä

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!