LO tvingas backa om EU?

2008-06-30 21:14:02




”Europas medborgare har bilden av ett Europa som systematiskt attackerar arbetarnas rättigheter, ett Europa där marknaderna går före allt annat och detta är utan tvekan ett av skälen bakom Irlands nej.” Så lät det när Europeiska LO, ETUC, träffades den 24-25 juni. Innebär detta att även LO tvingas tänka om vad gäller EU och Lissabonfördraget?

På LO-kongressen för bara några veckor sedan körde ledningen över den LO-kritiska opinionen från Tran­sport, Byggnads och andra fack. Wanja Lundby-Wedin och Erland Olausson påstod att Lissabonfördra­get tvärtom skulle innebära att fackliga rättigheter nu skulle stärkas.
Men den 12 juni röstade Irland – det enda land som folkomröstar om fördraget – ett klart och tydligt nej. Även ETUC påpekar att nejsidan var särskilt stark bland arbetare.

Som EU-topparna

De EU-anpassade politikerna – Fredrik Reinfeldt, Mona Sahlin o s v – sade direkt att riksdagen trots Irlands nej skulle gå vidare och ratificera (säga ja till) fördraget för Sveriges del. Det vill säga samma linje som EU-topparna (t ex Margot Wallström), de europeiska arbetsgivarna och Svenskt Näringsliv.
Detta blev för magstarkt t o m för LO-ledningen. ”I en folkomröst­ning har irländarna sagt nej. Om ett land säger nej blir det inget fördrag. Så ser de grundläggande reglerna ut”, kommenterade Wanja Lundby-Wedin, som är ordförande för både LO och ETUC. Hon menade att om Irland efter sitt nej kan få igenom undantag i fördraget så kan det gälla även ETUC:s krav på ett ”socialt protokoll”. Det vill säga undantag som hon i början av juni inte såg något läge för att driva nu.
Lundby-Wedins förslag var ­därför att riksdagen ska vänta med att ­skriva under till nästa år. Hon säger därmed inte att nejet ska gälla eller att det ska vara en folkomröstning i Sverige. Morgan Johansson, s-riksdagsman, gick ett steg längre och krävde svenska undantag vad gäller arbetsrätten och militär neutralitet.
Han sade att detta var den socialdemokratiska partistyrelsens ­linje, men rättades snabbt av Mona Sahlin, som stod fast vid linjen att fördraget ”behövs”.

Under hårdare tryck

Både LO och socialdemokraterna har dock hamnat under hårdare tryck sedan ännu en dom i EG-domstolen attackerat fackliga rättigheter. Den 19 juni beslutade domstolen att Luxemburg inte har rätt att kräva något annat än lägsta möjliga lön när utländska företag tar med sig egen personal. Luxemburgs krav på samma lagar, anställningsvillkor, försäkringar o s v går emot EU:s lagar, beslutade domstolen. Därmed stoppas regeringar som med nationella regler vill stoppa effekterna av Lavaldomen, då EG-domstolen beslutade att Byggnads inte hade rätt att kräva bättre villkor för arbetarna på skolbygget i Vaxholm.
Om högeralliansen går vidare med att EU-fördraget ska godkännas av riksdagen så krävs socialdemokra­ternas stöd. Nej till EU har räknat ut att om 47 socialdemokrater röstar nej, tillsammans med v och mp, faller förslaget. Med FRA-lagen i färskt minne bör dock inte förhoppningar om upproriska sossar vara allt för stora. Men för att stävja opinionen inom s-partiet och facken har Mona Sahlin krävt att den svenska utredningen om Lavaldomen ska ge vissa garantier, men denna kommer att presenteras den 15 december.
Den nya Luxemburgdomen ­visar liksom tidigare domslut att EU är storföretagens projekt för att driva igenom en nyliberal högerpolitik. Och omröstningen på Irland visar att arbetare och många andra har genomskådat detta.

Nej till kapitalets EU

ETUC har beslutat om en alleurope­isk aktionsdag den 7 oktober. Det är nu på tiden att svenska LO, som brukar strunta i ETUC:s protestdagar, aktivt deltar och organiserar protester.
Rättvisepartiet Socialisterna står för att kampen bland annat måste gälla:
  • Nej är nej – Lissabonfördraget ska inte återupplivas.
  • Riv upp de antifackliga domarna – skrota EG-domstolen.
  • Nej till kapitalets EU och EMU – ja till ett demokratiskt socialistiskt Europa.

Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!