Luleå Hamn smygprivatiseras

2014-03-16 17:10:42

foto: Jonas Brännberg
Socialdemokraterna vill driva igenom en privatisering av Victoria-kajen inom Luleå Hamn.

När S-ledda Luleå Hamns styrelse vill privatisera en av de största hamndelarna är planen att göra det utan politisk debatt. Kommunfullmäktige, som enlig kommunallagen ska tillfrågas i sådana här frågor, ska ställas vid sidan av.

Som Offensiv tidigare har rapporterat planerar S-ledda Luleå kommun att privatisera Victoria-kajen inom Luleå Hamn. Cirka 15 personer berörs när hela kajen från 1 januari 2016 ska vara i privat drift.
– Blir detta verklighet så kommer vi från den 1 januari 2016 att tvingas till en kamp mot bemanningsföretag. Enda sättet att hämta vinster för ett privat bolag – om man inte ska ta det av kunderna – är lönekostnaderna. Och då är det dyrt med fast anställda, säger Sven-Erik Westman, fackombud i Luleå hamn, när Rättvisepartiet Socialisterna besöker hamnarbetarna för att få veta mer om situationen.
– Allt handlar om att marknads­anpassa. Högriskbolag ska tjäna pengar. Då handlar det om att ha lite anställda och ingen anställningstrygghet, säger en annan i fikarummet.

De anställda är också oroliga över vad som händer med miljöarbete. Idag är det det kommunala bolaget som har ansvar och resurser för att bedriva ett aktivt miljöarbete i en verksamhet som är mycket skitig. När vinsten ska maximeras oroar man sig över att miljöarbetet försummas. Ett argument för en privatisering har varit att ett privat bolag slipper följa LOU, Lagen om Offentlig Upphandling (som innebär att en kommun inte får köpa varor och tjänster hur som helst, utan måste följa vissa regler).
Men även detta argument faller platt eftersom tanken är att följa den så kallade ”landlord”-modellen, där det kommunala bolaget fortfarande äger mark, byggnader, hamnkranar etcetera, vilket innebär att LOU måste följas i alla fall.

Socialdemokraterna förstår att detta är en känslig fråga ett valår och försöker driva igenom privatiseringen utan politisk debatt. Bolagets ledning hävdar helt lögnaktigt att det finns ett beslut i kommunfullmäktige om att ”verksamheten ska konkurrensutsättas”. Dessutom ska alla frågor, även i kommunala bolag, som är ”av principiell beskaffenhet eller annars av större vikt” enligt kommunallagen upp till kommunfullmäktige.
– Om inte en verksamhet med en omsättning på 100 miljoner kronor är av större vikt så är inget det, kommenterar Sven-Erik Westman.
Alldeles nyss genomfördes det MBL-förhandlingar med facket, vilka i vanlig ordning har funktionen av att ”tuta och sen köra över de anställda”. Men Transport i hamnen har inte gett upp.
– Vi kommer vidta alla medel vi kan för att förhindra detta, säger Sven-Erik Westman.

Rättvisepartiet Socialisterna ger fullt stöd i kampen för att försvara jobben och arbetsvillkoren mot en privatisering, och kommer att se till att S-ledningen inte kommer att komma undan i tysthet med att driva moderat-politik under ett valår. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!