Luleå: Låt våra badhus och simhallar vara kvar även i framtiden

2016-11-03 16:35:10




Förra veckan fattade Luleå kommunfullmäktige beslut om den framtida badhusstrukturen i kommunen. Beslutet innebär inte omedelbara nedskärningar men risk finns på sikt, då Luleå – precis som många andra kommuner – inte anser sig ha råd med ”för många” badhus. I Luleås fall lämnar beslutet dessutom simsporten utan bra förutsättningar.

Hälften av landets cirka 450 inomhusbad fyller 50 år under årsperioden 2012-2022. Eftersom livslängden på en simhall ofta ligger runt 50 år är behovet av att rusta upp eller byta ut stort. Det handlar om investeringar på tiotals miljarder kronor, samtidigt som kommunernas ekonomi har kringskurits och allt mer av de värden som skapas i samhället samlas hos ett fåtal rika.

Utredningen av Luleås badhus visade att Hertsö badhus var ”tekniskt slut” och har redan stängt. Badhusen i Gammelstad och i Råneå kräver stora investeringar, medan det äldsta badet, det vackra Pontusbadet, är i bäst skick efter att ha genomgått regelbundna renoveringar. Förutom Pontusbadet ska Råneås och Gammelstads badhus enligt beslutet ”fortsättningsvis drivas och underhållas”, men det finns risk att dessa på sikt stängs med argument att de ”inte går att underhålla längre”.

Efter att Socialdemokraternas tidigare beslut om ett privatiserat bad på Hertsön fallit efter överklagan från bland annat Rättvisepartiet Socialisterna har S nu ändrat inriktning. De säger inte längre något om vilken driftsform ett nytt badhus på Hertsön ska ha. Däremot har de skalat ned projektet till en mindre bassäng istället för den tävlingsbassäng som planerades. Argumentet är att ett tävlingsbassäng blir för dyr.  

Som jämförelse kan en se på ishallarna i Luleå som budgeteras drygt 32 miljoner kronor per år, vilket efter bygget av en ny simhall på Hertsön fortfarande är mer än den totala ”badbudgeten”.

Badverksamhet har många fördelar. Viktigast är förstås simkunnigheten som räddar många liv varje år. Men av de elever som avslutade det sjätte skolåret rapporterade Skolverket 2014 att 4 procent, vilket motsvarar drygt 4 000 elever, inte når kunskapskravet för hantering av nödsituationer vid vatten. Samma rapport visar att lärarna anser att brist på praktisk simundervisning och tid i simhallar är viktiga orsaker. 

Svenska Simförbundet betonar också att ”God vattenvana är grunden när man ska lära sig simma. Vattenvana får man genom att regelbundet umgås med vatten och genom att träna på att utföra olika moment i vattnet.” Med fler nyanlända som ibland helt saknar vattenvana blir det än viktigare med simundervisning och tillgång till simhallar. Badhus fungerar också som naturliga mötesplatser i bostadsområden och samhällen.

– Det är av dessa anledningar som Rättvisepartiet Socialisternas förslag för badverksamheten är en ny offentligt driven simhall på Herts­ön, med en stor bassäng (25×21 m) som också fungerar för simtävlingar. Dessutom behöver Gammelstads och Råneås simhallar underhållas och om nödvändigt på sikt bytas ut. När Sverige är rikare än någonsin ska det inte ske nedskärningar på en viktig del av välfärden som räddar många liv, säger Jonas Brännberg, kommunfullmäktigeledamot för RS i Luleå. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!