Majoritet vill ha kortare arbetsdag

2006-07-27 14:57:29




Efter att ledningen för Kommunal deklarerat att 6-timmarsdagen inte längre är ett mål utan en "vision", vill nu även ledningen för s-kvinnorna överge detta krav. Samtidigt visade, enligt vänsterpartiets ledare Lars Ohly, en undersökning vid Göteborgs universitet 2005 att 51 procent av svenskarna ville ha kortare arbetstid, medan 26 procent sa nej till detta.

I SVT:s ”Agenda” i söndags kväll argumenterade Nalin Pekgul, ordförande för det socialdemokratiska kvinnoförbundet, för att vi måste jobba mer och att pensionsåldern kanske måste höjas. Men att tro att exempelvis undersköterskor skulle orka jobba fram till 70-årsåldern är helt verklighetsfrämmande. Många LO-grupper går i praktiken i pension vid 58 års ålder, längre stoppar inte kroppen. Med 6 timmars arbetsdag skulle fler orka fram till dagens ordinarie pensionsålder, 65 år.
Att antalet arbetade timmar behöver öka, stämmer visserligen. Men tvärtemot vad Pekgul påstår borde inte detta ske genom att de som har jobb ska arbeta mer. Utan genom att de 1,2 miljoner människor som idag står utanför den ordinarie arbetsmarknaden, erbjuds arbete och en chans att komma tillbaka till arbetslivet.
Pekgul menade också att det inte längre går att driva kravet på kortare arbetstid när Kommunals egna medlemmar inte vill ha det, och hänvisade till den opinionsundersökning som Kommunal genomfört.
Att högre lön prioriteras av Sveriges mest lågavlönade arbetare är för det första inte ett särskilt märkligt resultat av en enkät. För det andra visar inte undersökningen att kommunalarna anser att kortare arbetstid är oviktigt. Tvärtom. Medan 98 procent enligt undersökningen anser att högre lön är ganska eller mycket viktigt, tycker hela 76 procent att kortare arbetstid också är ganska eller mycket viktigt!

Kommunals undersökning

Statistik kan som bekant användas till det mesta. I undersökningen sammanfattas till exempel resultatet på frågan ”Hur många timmar per vecka anser du ska motsvara en heltidstjänst” som att 58 procent anser att veckoarbetstiden ska vara 35 timmar eller längre.
Men med samma underlag kan slutsatsen dras att 71 procent vill ha 35 timmars arbetsvecka eller mindre! Skillnaden mellan män och kvinnor är också markanta.
”Det är framförallt kvinnor inom äldreomsorgen som väljer kortare arbetstid. Män, unga, samt vissa mansdominerade yrken och verksamhetsområden väljer längre veckoarbetstid”, skriver man i rapporten.
Att såväl s-kvinnorna som Kommunals ledning överger kravet på kortare arbetstid just nu, när kassakistorna i storföretagen är sprängfyllda, och de flesta kommuner och landsting går med överskott, är helt absurt. Men det visar samtidigt den totala uppgivenhet som finns hos den s-märkta fackliga ledningen. Där finns ingen vilja att ta strid för en omfördelning av de gigantiska vinsterna och utan kamp kommer Kommunals medlemmar varken få några rejäla lönelyft eller kortare arbetstid.

Försvara 6-timmarsdagen

I debatten i ”Agenda” nämndes att ingen generell arbetstidsförkortning har skett i Sverige sedan 1978, då den femte semesterveckan infördes. Detta trots att produktiviteten i Sverige har ökat mycket snabbt mellan 1990-2003, enligt en rapport från det internationella konsultföretaget McKinsey.
Sverige ligger i topp i många branscher. Men detta har inte kommit löntagarna till godo, till exempel i form av kortare arbetstid.
Istället har grunden lagts för rekordvinster och rekordutdelningar till aktieägarna. Ansvaret för detta ligger främst hos de centrala fackliga ledningar som motståndslöst accepterat utvecklingen.
Att Kommunal nu även i ord ger upp kravet på kortare arbetstid, är bara ytterligare ett steg i denna riktning.

Ingrid Eriksson

”Tokbra med 6-timmarsdag”

Tomas Westerström, under-sköterska på ett demensboende i Umeå:

Vad skulle 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön betyda ?
– Under förutsättning att personaltätheten samtidigt ökade, så skulle det helt enkelt vara tokbra! Fler skulle få jobb, man skulle vara mindre trött och ha mer fritid att leva på. Jag skulle gärna jobba 75 procent, men jag har inte råd.

Hur ser du på förslag om att höja pensionsåldern ?
– Det är inte klokt. Om man skulle vara tvungen att jobba till 70 år till exempel, så skulle man nog inte leva länge efter det. Istället borde man sänka pensionsåldern, för dom som vill.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!