Majorna-Linné i kamp mot nya skolnedskärningar

2014-02-27 14:28:03




Med anledning av larmet om stora nedskärningar på samtliga åtta skolor i Majorna-Linné kallade på tisdags­kvällen den 18 febru­ari stadsdelens skolråd och för­äldranätverk till ett möte för att diskutera vad man kan göra. Flera av de samla­de föräldrarna var ­mycket upprörda över politiker och tjänstemäns beslut och kampviljan att agera var hög.

Föräldranätverket Majorna­Linné bildades 2011, inspirerat av Göteborgsföräldrar mot nedskärningar, och tog strid mot de lokala nedskärningar, en strid som föräldrarna vann.
Nu mobiliserar de igen för att försvara stadsdelens skolor.
Skolan måste spara 2,5 miljoner kronor, vilket motsvarar över fem tjänster, enligt Anna Karlsson, som är ordförande för Annedalsskolans föräldraförening.
På ett tidigare möte med Håkan Eriksson, som är ekonomichef i SDN (stadsdelsnämnden) Majorna-­Linné, hade föreningen fått beskedet att skolan fungerade som en buf­fert för Göteborgs ekonomi. Om det saknas pengar är det först och främst skolan som får betala med nedskärningar. Det är budgeten som styr verksamheten, och inte behoven, ett besked som fick många på mötet den 18 februari att tända till.
Representanter från de olika skolföreningarna redovisade sedan för nedskärningskraven och ­berättade att sektorchefen för utbildning, Anders Söderberg, hade underkänt den risk- och konsekvensanalys som föreningarna gjort, som ett halvvägsjobb.
När diskussionen tog vid blev det mer än tydligt att glappet mellan föräldrar och politiker är stort.
– Jag blir förvånad när politikerna säger att de inte fått information om läget eftersom vi jobbat i flera år med det här och gått på nästan alla politikermöten, sade Michael Rosengren, som är ordförande i Hagaskolans föräldra­förening.
En annan förälder berättade att Anders Söderberg sitter på tre chefsposter och att han omöjligen kan ha tid att bära ansvaret för skolorna i stadsdelen.

Flera föräldrar och även lärare som deltog på mötet påpekade just att Göteborg går med vinst och att staden faktiskt har gjort det under hela 2000-talet.
Andrew berättade om att hans dotter flyttats från Sannaskolan till Kungsladugårdskolan och sedan tillbaka igen. Han påpekade att problemet inte bara finns i Majorna-Linné, utan att hela Göteborg måste enas och protestera mot skolkaoset.
Rosalie, som gått i både grundskola och gymnasium i Majorna-Linné, berättade om hur skolsituationen har gjort henne sjuk och att hon nu inte kan jobba och får aktivitetsstöd.
– Jag är ett exempel på vad som händer med barnen i skolan. Jag har aldrig kunnat arbeta och dagens elever kommer också att bli sjuka om utvecklingen fortsätter så här, berättade hon och möttes av applåder.
Lennart Hellsborn, huvudskyddsombud för Lärarnas Riksförbund, berättade om LRF:s krav på en central grundskoleförvaltning i Göteborg och bad Föräldranätverket Majorna-Linné att stödja kravet, något som antogs enhälligt av mötet.

Efter diskussionen beslöts det att en inbjudan till stadsdelsnämndens politiker och tjänstemän ska skickas, för att möta föräldrarna och lärarna i nätverket.
Även politikerna i kommunfullmäktige kommer att bjudas in till ett möte.
Föräldrarna i Majorna-Linné gör helt rätt som mobiliserar. Nästa steg bör vara att knyta kontakter med föräldragrupper från hela Göteborg, söka allierade i de fackli­ga organisationerna och inleda ett gemensamt skoluppror för mer ­resurser samt göra skolan till valårets viktigaste fråga. ■


”Politikerna är ulvar i fårakläder”

Polina Ulianova, med barn på Kungsladugårdskolan:
– Min dotter har gått ett år på sin skola och jag märker att hon mår sämre. Vi har inte bott i Sverige länge, men andra föräldrar har varnat mig för urholkningen av skolorna. Jag hoppas att det blir fler möten som det här.
Matilda Nagy har två barn på Fjällskolan:
– I år har Fjällskolan kommit lin-
drigt undan, men tidigare år har vi drabbats – till exempel finns det inte någon bibliotekarie kvar längre.
Helena Jansson har också barn på Fjällskolan:
– Jag har varit med och ­träffat Robert Hammarstrand (tidigare kom-
munalråd med ansvar för skolfrå­gor) förra våren. Politikerna hade al-
drig hört talas om problemen vi be-
skrev. De sa att de var stolta över Göteborgs skolor. De är ulvar i få-
rakläder, det är vad jag lärt mig av min tidigare kontakt med politiker. Det är valår och jag hoppas att politikerna inte utnyttjar protesterna för att vinna röster. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!