”Många får inte längre ut sin lön, men fortsätter jobba ändå”

2012-12-19 19:13:21




Det grekiska samhället har kollapsat på bara några år och är i chock. Den officiella arbetslösheten är nu 28 procent (1,2 miljoner), bland ungdomar 58 procent och bland kvinnor 30 procent.

– Många får inte längre ut sin lön men slutar ändå inte jobba eftersom de hoppas att lönerna ska ­återkomma nästa år. Det gäller t ex inom psykvården, som fick halverat anslag i våras. De som arbetar där har inte fått lön på sex månader, berättar Eleni Misou, aktiv i Xekinima (CWI Grekland).
– Unga läkare arbetar gratis med förhoppningen att det ska leda till jobb. Samma med unga advokater, reportrar o s v.
Sjukhus rapporterar om undernärda patienter. Även från skolorna rapporteras det att elever svimmar på grund av undernäring, något som inte existerade i Grekland när krisen inleddes 2008.
– Det finns 40 000 hemlösa i Aten jämfört med 2 000-3 000 för några år sedan. De som har en bostad har ­ofta inte råd att betala av sina lån. Elektriciteten har klippts av i 260 000 bostäder, varav 80 000 aldrig har ­återfått elen.
– I många hus diskuteras det om man har råd att slå på värmen i vinter. Beslutet blev en timme om dagen i en fastighet jag känner till.
Den sociala krisen märks på alla områden. Pensionärer och sjuka har inte råd att lösa ut sin medicin. Dubbelt så många barn lämnas på barnhem som innan krisen. Minst en kvarts miljon människor är beroende av soppkök för att få mat.

Regeringen är inte stark och motståndet finns kvar, men behöver en ny klar strategi.
– Tvådagarsstrejken i november var en framgång med 100 000 deltagare i demonstrationen i Aten. Men den var mindre än de båda stora strejkerna i oktober 2011 och februari i år, där den förstnämnda samlade 800 000, säger Eleni Mitsou.
– Vi får bra gehör för parollen om en obegränsad generalstrejk. Men det finns också många som säger att ”strejker inte lyckas”.
Elektrikerfacket, läkarna och kommunalarbetare har talat om en ­sådan strejk, inklusive ockupationer, men inte gått till handling. Xekinima ­säger att de behöver förbereda sig, sedan inleda strejken och uppmana andra att följa efter.
– De skulle få starkt stöd. Många är beredda att förlora två månaders lön för att fälla regeringen.
– Vi närmar oss kokpunkten och många ser Syriza som det enda alter­nativet även om de misstror partiets förmåga att verkligen lösa krisen.

Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!