Manifestation för att rädda fotbollsplanen i Dalen

2015-06-17 14:43:38

foto: Elin Gauffin
Marianne, Ayten och Dina talade under manifestationen.

Den 11 juni deltog uppemot 200 personer i manifestationen för att rädda fotbollsplanen i Dalen. Kravet var: Bygg gärna nya lägenheter, men inte just här då fotbollsplanen är en av två planer i Dalen – ett av Stockholms barntätaste områden.

Elin Gauffin från den lokala Hyresgästföreningen redo­gjorde för alla argument som har skickats in till stadsbyggnadskontoret, vilka 160 barn och vuxna på plats skrev under på.

Annelie Robertsson Sahlin, som har bott i Dalen sedan det byggdes och hela tiden har jobbat i förskolan, berättade om hur viktig fotbollsplanen har varit för barn och unga genom åren.

Malcom Semakula från ungdomsföreningen Ung Motiverad Ambitiös gav sitt stöd och berättade om ungdomsföreningens sommarplaner på att nattvandra i området. Många barn talade, sjöng, spelade fotboll och målade plakat. Börje Permats från Hyresgästföreningen Sydost uppmuntrade kampen och sa att det här var av de galnaste byggplatser han har sett.

Två parkingenjörer från stadsdelsförvaltningen noterade allt som sades och meddelade att fotbollsplanen kommer att rustas upp redan innan sommaren, vilket är en delseger.

Röster från manifestationen:

– Det här förslaget är dumt, vi behöver få ta plats. Vi spelar fotboll här på sommaren och det är långt till den andra fotbollsplanen. De borde bygga en till fotbollsplan istället, sa Natasha, Elashwa och Adan.

– Det här är viktigt. På den andra planen i Dalenparken spelar äldre barn och ungdomar. Det måste finnas något för de yngre också, sa Rose-Marie Lindahl.

– Ingen ska komma här och bygga. Vi behöver D-vitamin här i Sverige men det får vi inte om våra lägenheter förläggs i total skugga. Det finns andra platser, vi behöver den här. Vi blir berörda av naturen, annars går man bara hemma och skriker. Byggs det så här tätt med så stor insyn måste en dessutom ha sjal på sig inomhus, sa Khadija Lfakir.

– Vi bor på hörnet, närmast bygget. Är det verkligen så att det bara är här, 6,5 meter ifrån vår lägenhet, som det finns yta i hela Sverige? Vad har barn för rättigheter? De måste också kunna få trivas och ha riktiga liv, tyckte Ahmed och Dalestan Amin. ■