Marknaden spelar rysk roulette med jobb och miljö

2015-03-18 14:13:19


Northland är efter konkursen ute på marknaden till ett reapris. Myndigheter har blundat för ett allvarligt problem.

Tre månader efter gruvbolaget Northlands konkurs är verksamheten till salu på rea. Med över 14 miljarder kronor i skulder och nya miljöproblem visar det sig att järnmalmsprojektet har varit ett äventyr där myndigheterna och framförallt landshövdingen har blundat för allvarliga problem.

Enligt konkursförvaltaren blir priset för hela verksamheten under 1 miljard kronor – om någon köpare hittas. Annars slaktas verksamheten och utrustningen säljs. Enligt konkursförvaltaren är det osannolikt, men risken finns helt klart eftersom verksamheten inte är lönsam med dagens malmpriser, trots att den slipper de gamla skulderna.
– Eftersom malmpriserna är som de är kommer man troligtvis att ha en kostnad under en period när man inte kan starta gruvan för att priserna är lite för låga, säger konkursförvaltaren Hans Andersson till NSD.

Bara kostnaden för att hålla anläggningen i skick kostar 7-10 miljoner kronor per månad – i väntan på att förhoppningen om högre malmpriser besannas. Tidigare har bolagets skulder vid konkursen uppgetts va-ra cirka 10 miljarder kronor, men efter att siffrorna har sammanställts säger förvaltaren att skulderna är hela 14 miljarder kronor. 

Många i regionen hoppas att LKAB köper upp verksamheten, men den statliga gruvjätten drivs av samma kapitalistiska vinstprinciper som privata företag. 

Dessutom utreds nu en rad eventuella miljöbrott. Som Offensiv tidigare har berättat om har verksamheten inte haft miljötillstånd för transporterna via lastbil och järnväg. Ändå gav den förra regeringen stöd för en upprustning av vägen för att klara av de tunga transporterna. 

Vidare pågår en utredning om den nedsmutsning som järnvägstransporterna i otäckta vagnar från Svappavaara till Narvik har inneburit.

För själva gruvan har två åtalsanmälningar om miljöbrott gjorts eftersom bolaget har sänkt grundvattennivån med 16 meter i ett område med en myr med skyddade växter och ett område där Muonio sameby har betesmarker. Northland har också anlagt ett klarningsmagasin utanför det tillåtna området.

Kännetecknande för flera av dessa miljöproblem har varit myndigheternas slappa agerande och framförallt från landshövdingen och före detta S-ministern Sven-Erik Österberg. Sänkningen av grundvattennivån ville Länsstyrelsens handläggare polisanmäla redan för två år sedan, men detta stoppades av landshövdingen.

Även nedsmutsningen har landshövdingen ignorerat. Som svar på ett brev från en drabbad som frågade hur Länsstyrelsen har agerat skrev han: ”Jo jag kämpar hårt för att behålla 1 000 jobb i Tornedalen vilket också borde intressera dig som pensionär. […] När produktionen startar igen får vi återkomma i frågan. Dessutom är det oklart hur transporterna då kommer att ske. Just nu lär du i alla fall inte ha något damm på dig från Northlands tåg. Mvh Sven-Erik.”

Rättvisepartiet Socialisterna me-nar att verksamheten ska drivas i offentlig regi och på grundval av samhällets behov och med stränga miljökrav som utarbetas i samarbete med lokalbefolkning och and-ra verksamheter som renskötseln. 

De anställda måste ha kontroll och vara med i att styra verksamheten. Att kombinera en extremt långsiktig verksamhet som gruvor med kortsiktig spekulations- och kvartalskapitalism är inget annat än att spela rysk roulette med miljön och jobben. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!