Massiv kampanj behövs mot utförsäljningen i Rannebergen

2017-11-08 17:04:07

foto: Kristofer Lundberg
Bostadskampen i Bredfjällsgatan (bild) ledde till seger. Nu behöver kampen organiseras även i Rannebergen.

Under torsdagen fattade den kommunägda koncernen AB Framtiden beslut om att sälja ut 289 av allmännyttans lägenheter i Rannebergen i Angered, Göteborg, som idag ägs och förvaltas av Bostadsbolaget. Rättvisepartiet Socialisterna står tillsammans med de som nu klart och tydligt säger nej till utförsäljningar av allmännyttan.

Orsaken till försäljningen är allmännyttans vilja att komma över byggbar mark i Lövgärdet som Victoria Park äger men inte vill sälja, men de är villiga att byta marken mot lägenheter. På så sätt använder de utpressning som metod mot kommunen för att göra inbrytningar i nya områden på hyresgästernas bekostnad.
– Nu krävs det kamp och protester för att sätta stopp för denna affär som riskerar att drabba dagens och morgondagens hyresgäster i Rannebergen, säger Kristofer Lundberg, ordförande för Hyresgästföreningen Angered.
För att slippa protester i förväg från de boende har affären hållits hemlig in i det sista. Trots att hundratals människor är direkt berörda har inte frågan diskuterats i offentligheten. Information om affären kom upp i trappuppgångar i Rannebergen i slutet av förra veckan och mindre än en vecka senare har Framtiden klubbat beslutet.
Oron är stor bland hyresgästerna i Rannebergen efter nyheterna.
– Folk är jätteoroliga för vad som ska hända och ske nu. Det förstår man ju, säger Camilla Liljeblad, ordförande i den lokala hyresgästföreningen i Rannebergen, till Sveriges Radio P4.

Bostadsbolagets egna lärdomar från Hammarkullen är att det var svårt att arbeta och bedriva ett possitivt arbete i området då en stor stor del av området missköttes av privata aktörer vars enda syfte var att tjäna pengar. Det var orsaken till att Bostadsbolaget slutligen efter folkliga protester köpte upp de privata lägenheterna på Bredfjällsgatan och Gropens Gård.
Koncernen AB Framtiden vill nu tvinga in Rannebergen i en sådan situation som Hammarkullen nyligen lyckades ta sig ur.
Victoria Park, som idag äger och förvaltar delar av Lövgärdet, är hårt kritiserade. I Lövgärdet önskar de boende se en kommunalisering av det privata beståndet då Victoria Park spelar en negativ roll i området. Lägenheter är eftersatta, servicen är dålig, människor får inte hjälp vid felanmälan och när människor flyttar ”topprenoveras” lägenheterna med kraftiga hyreshöjningar som följd. Att då släppa in dem i Rannebergen nu när andra gör allt för att lyfta området från en negativ spiral riskerar att lägga krokben på de sociala insatserna och därmed slita isär området på nytt.
Enligt tidningen ETC var det med fem röster mot två som styrelsen för AB Framtiden sagt ja till att ”Victoria Parks dotterbolag NYAB [får] ta över sammanlagt 289 lägenheter i minst 14 trappuppgångar i Rannebergen”.
Det är lägenheterna på Fjällgrönan 4–10, Fjällhavren 2–8 och troligtvis några trappuppgångar till som drabbas av utförsäljningen.

Hyresgäster i Rannebergen och Angered oroas av försäljningen av de allmännyttiga bostäderna. Victoria Park är ett kritiserat privat bolag vars enda syfte är vinstmaximering. De är inte seriösa förvaltare och har inget långsiktigt perspektiv på sitt ägande.
– Hyresgästföreningen är orolig för vilken makt och inflytande som de boende kommer att få inför stundande lägenhetsrenoveringar, säger Kristofer Lundberg.
Efter demonstrationer, protester, samråd, möten och debatter i Hammarkullen har Bostadsbolaget blivit en föregångare inom försök med 0-alternativ vid renoveringar, alltså att renovera lägenheter utan hyreshöjning. Detta hade vi velat se även i Rannebergen, men Victoria Park har en helt annan affärsidé. De har inget intresse av att ge hyresgäster inflytande. Istället låter de lägenheter förfalla och när människor flyttar går de in och totalrenoverar varje lägenhet och höjer sedan hyran markant för de nya hyresgästerna som flyttar in. Att hyran sedan fördubblas efter renovering är inte ovanligt. Att renovera tomma lägenheter handlar om att underminera hyresgästernas möjlighet till inflytandet.
– Erfarenheterna från Lövgärdet är att vi inte vill ha aktörer som Victoria Park i våra områden, säger Kristofer Lundberg.

Rättvisepartiet Socialisterna är motståndare till utförsäljningar av allmännyttan och uppmanar de boende, Hyresgästföreningen och andra rörelser att göra gemensam sak och protestera mot detta skandalösa agerande där dagens och morgondagens hyresgästers liv och hem används som brickor i ett politiskt spel som kommer att kosta dem dyrt.
– Privatiseringspolitiken och utförsäljningarna av allmännyttan resulterar i fördjupad segregation, trångboddhet och i slutändan hemlöshet och utslagning, säger Amer Mohammed Ali, ordförande i Rättvisepartiet Socialisterna i Västra Sverige.
Kommunfullmäktige fattar det avgörande beslutet, och deras nästa sammanträde sker den 23 november. Rättvisepartiet Socialisterna uppmanar till massiva protester för att försvara allmännyttan och därmed ta kampen för dagens och morgondagens hyresgäster. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!