Massiv styrkeuppvisning från afro-uruguayaner mot rasistvåldet

2012-12-25 13:47:09


Demonstration i Uruguay mot rasism.

Afro-uruguayaner, antirasister, sociala och politiska organisationer har reagerat med ilska och vrede mot den rasistattack som skedde i fredags utanför en bowlinghall i Montevideo. Rasistvåldet riktades denna gång mot 27-åriga Tania Ramirez, en välkänd aktivist och medlem av kollektivet Afro Mizangas som organiserar svarta kvinnor. Hon attackerades av fem rasistiska kvinnor.

”Du svarta smuts” ropade de innan de gick till attack. Tania försökte försvara sig mot de numerärt överlägsna angriparna men slogs till backen där sparkar och slag fortsatte mot huvud och mage. Hon fördes till Universitetssjukhuset där hon fortfarande vårdas. Tania hålls under hård bevakning för att garantera hennes säkerhet. Hon är blåslagen och har leverskador efter attacken och den brutala misshandeln. Läkare meddelar att hon kan bli sängliggande i närmare två månader på grund av hennes spruckna lever.

Från sin sjukhussäng uppmanade hon med stöd av sin syster Loana Ramirez till demonstrationer mot rasismen. De uppmanar ”Afro-kvinnor att släppa ut sitt lockiga hår i vinden eller bära traditionella ”huvuddukar” som Tania den dag hon attackerades, för att visa att man inte ger vika för rasism, hot och våld.

Frente Amplio styrda Montevideo kommun uttryckte snabbt sitt ”absoluta förkastande av alla former av rasism, diskriminering och främlingsfientlighet” och meddelar att ”Vi behöver en snabb och effektiv utredning genomförd av våra myndigheter, som syftar till att identifiera och straffa dessa rasistiska fem kvinnor samt de vittnen som inte ingrep”.

Gruppen Mizangas meddelar i ett uttalande att: ”Vi vill inte ha tomma ord och vackra tal, vi vill ha tydliga och konkreta åtgärder” och ” större medverkan av myndigheterna på högsta nivå”.

Demonstrationen samordnades av Afro-uruguayanska kvinnors kollektiv och fick ett massivt gensvar. Tusentals slöt upp under onsdagen i en mäktig manifestation mot rasism, våld och diskriminering. Från sjukhuset på andra sidan gatan deltog vårdpersonal direkt efter arbetat pass, HBT-rörelsen hade också mobiliserat. Samtliga sex filer upp för 18 de julio-avenyn korkades igen av demonstranter som marscherade från Obelisken och upp till universitetet. Ett stort inslag i demonstrationen var just unga kvinnor. Med allvarlig blick tog de täten i demonstrationen. Vissa grät av delad sorg och glädje, sorg över det brutala överfallet och glädje över den massiva uppslutningen.

På frontbanderollerna fördömdes rasism och diskriminering och man bar stora bilder på den attackerade Tania Ramirez. Längre bak syntes plakat med Malcolm X bild och hans berömda ord “You can’t have capitalism without racism”. Bland Candombe-grupperna fanns bland annat ”Panteras” med associationer till de amerikanska socialisterna Black Panthers.

I demonstrationen deltog flera olika Candombe-grupper. Candombe är trumman de svarta slavarna tog med sig och känns oftast igen genom karnevalstågen, men den tas också fram som ett politiskt vapen i vad som kallas ”Gatans rop” i de svartas demonstrationer för rättvisa. Denna dag var Candombe ett naturligt inslag men utan dans, istället slog trummorna hårt för att belysa allvaret i händelsen. Demonstrationen marscherade tyst förutom trummornas slag. Ingen sa något men alla visste att varje slag på trumman var ett slag för rättvisa.

Rasism och diskriminering är djupt rotat i det uruguayanska samhället och denna attack må vara en av de grövre men dagligen utsätts den svarta befolkningen av olika typer av rasism och diskriminering. I Uruguays huvudstad Montevideo och i gränstrakterna till Brasilien finns grupper av svarta. De utgör cirka nio procent av befolkningen, 200 000 personer. Bland de svarta är fattigdomen utbredd och gruppen diskrimineras på arbetsmarknaden. Jobbutsikterna för svarta är ofta begränsade till okvalificerade manuella arbetet, särskilt inom tjänstesektorn.

Rasismen genomsyrar hela samhället vilket statistiken tydligt visar. Svarta tjänar 20 procent mindre än vita. 40 procent av svarta kvinnor arbetar som hembiträden, över 40 procent av svarta kvinnor har varit offer för olika former av våld, 50 procent av svarta kvinnor har inte gymnasieutbildning, svarta ungdomar har den högsta andelen avhopp på alla utbildningsnivåer, 16 procent av svarta ungdomar började arbeta före 15 års ålder. 15 procent av de svarta barnen avvisas och stöts ut av sina klasskamrater och två av tre svarta barn har dålig självkänsla och mindervärdeskomplex. Medlemmar av det svarta samhället når oftast endast grundskolan. Den svarta afro-uruguayanska populationens levnadsvillkor och utvecklingsmöjligheter släpar därför kraftigt efter resten av Uruguays.

Onsdagens demonstration var dock en verklig styrkeuppvisning av det afro-uruguayanska samhället. Stora möjligheter finns nu att använda demonstrationen och dess genomslag för att kanalisera ilskan mot rasistvåldet till att samla till en antirasistisk massrörelse för att bekämpa alla rasistiska strukturer i samhället och koppla samman detta med sociala och politiska krav som rätten till arbete, lika lön för lika arbete, värdiga bostäder, krafttag mot diskriminering i skolan och ett stopp på våldet. Till denna kamp måste fackföreningsrörelsen delta fullt ut och samla hela arbetarklassen mot rasistisk splittring. Detta måste också kopplas till en kamp för att bryta med det rasistiska klassamhället och kapitalismen.

Kristofer Lundberg

Montevideo

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!