Mehrdad – ny medlem i RS

2012-12-19 21:54:02
Mehrdad Mehrpour Mohammadi blev medlem i Rättvisepartiet Socialisterna hösten 2012. Hans politiska aktivism började dock långt innan och han har under flera år i Iran jobbat i hemlighet mot orättvisor och förtryck i landet. Det var den iranska regimens ökade repression efter valet 2009 som gjorde att Mehrdad och hans familj tvingades fly landet.

Mehrdad var aktiv i en socialistisk grupp som anslöt sig till de stora demonstrationerna som har kommit att kallas den gröna rörelsen, för att sprida arbetarpolitik.
Gruppen arbetade först under­jordiskt, men händelseutveckling­en gjorde att de valde att agera mer och mer offentligt. Flera av Mehr­dads kamrater arresterades av regimen. Några släpptes. Andra vet han inte var de befinner sig idag, eller om de ens lever.

Även innan Mehrdad anslöt sig till RS deltog han i regimkritiska aktiviteter i Sverige.
Han är skapare av en blogg med bred internationell ­spridning, där han publicerat artiklar och egna texter som går ut med hård kritik mot terrorregimen i Iran.
Han avslöjar kritiska ­uppgifter om regimen i sina böcker, artiklar, TV- och radiointervjuer, vilka har publicerats i Europa. I Iran är samtliga av hans böcker och artik­lar förbjudna.

– Jag kom i kontakt med Rättvisepartiet Socialisterna genom ­olika demonstrationer. Sedan läste jag på om deras idéer och jag ­läste på om Leo Trotskij och bestämde mig för att jag ville bli medlem.
Mehrdads familj har tidigare fått avslag på sina ­asylansökningar, men deras ärenden har öppnats igen.

Stefan Berg