Mexikos kvinnor: Ni una más! – Inte en enda till

2018-03-07 16:20:38
Ni una más! Mexikos kvinnor har fått nog av våldet och det sexistiska rättssystemet som skyller på offren. Våldet mot kvinnor är ett stort problem i Mexiko. Mellan åren 2004 till 2015 mördades 23 461 kvinnor i Mexiko.

I höstas skedde flera uppmärksammade mord på unga kvinnor, bland andra en kvinna som våldtogs och mördades av en taxichaufför. Det finns en stark machokultur i Mexiko där mannen har högre status i samhället och kvinnor ofta automatiskt ses som mindre värda.
De kvinnor som utsätts för våldtäkter, misshandel och som mördas blir anklagade och utsatta av rättssystemet, som beskyller kvinnorna. Det är näst intill omöjligt för en utsatt kvinna att få rättssystemet på sin sida.

Men det finns även en växande rörelse som kämpar för kvinnors rättigheter, för ett stopp på våldet mot kvinnor och för ett jämställt samhälle. De kallar det som idag sker för ett folkmord, och kräver att alla kvinnor i Mexiko och i hela världen tar strid för sina egna och alla andra kvinnors rättigheter.
År 2017 blev ett år där Mexikos kvinnor gick ut på gatorna igen för att protestera mot det sanslösa våldet och likgiltigheten från politiker och rättsväsendet. Den feministiska rörelsen i Mexiko växer sig starkare och människor har fått nog av hur situationen ser ut idag.
Rörelsen kräver att alla kvinnor ska kunna lämna sitt hem och återvända vid liv, något som idag inte är en självklarhet. Att kvinnor ska få klä sig hur de vill och vara ute när de vill utan att riskera våldtäkt och mord. De ställer också krav på tillgång till lagliga, säkra aborter och jämställdhet på arbetsmarknaden. ■